Santa Maria 1:75 Heller
-
Santa Maria 1:75 Heller
Jestem tu od niedawna (i od niedawna zajmuje się modelarstwem). Jakiś czas temu zająłem się Santa Marią Hellera, ale postanowiłem troszkę od siebie dodać i nie budować z samych części w zestawie. Z przyjemnością przyjmę wszelkie uwagi i pomysły co i jak usprawnić. Miejcie tylko proszę odrobinę litości - naprawdę to pierwszy model od czasów liceum - czyli jakieś 20 lat temu.
-
Re: Santa Maria 1:75 Heller
Tu po wstawieniu elementów dodatkowych na pokład i oszlifowaniu...
- Załączniki
-
- IMG_0244.JPG (104.12 KiB) Przejrzano 12461 razy
-
...i po pomalowaniu...
- Załączniki
-
- IMG_0246.JPG (113.15 KiB) Przejrzano 12453 razy
- Slawek Kromer
Czy każde zdjęcie to będzie nowy post?
- TomekA
Czarny poklad?
- Slawek Kromer
pokład powinien być pomalowany według oznaczenia kolorem 63 a nie 33
-
Owszem, wyszedł troszkę zbyt ciemny, ale to pierwsza próba pokładu z balsy (w ogóle jakakolwiek praca z balsą). Powinien być pomalowany 63, chciałem dodać troszkę więcej realizmu i wzorowałem się na innym
https://modelshipworld.com/index.php?/t ... like-wood/
ale chyba przegiąłem - tak czy inaczej, wyszło jeszcze pare innych sytuacji i pokład jest to wymiany będzie od nowa...
https://modelshipworld.com/index.php?/t ... like-wood/
ale chyba przegiąłem - tak czy inaczej, wyszło jeszcze pare innych sytuacji i pokład jest to wymiany będzie od nowa...
- lkemot
Wydaje mi się, że w tamtych czasach pokłady były fest szorowane przez majtków pokładowych, a za taki czarny pokład kapitan by ich chyba powiesił... 

Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
- TomekA
Może udałoby się ostrożnie zmyć wacikiem tą czarną farbę? Pozostałyby wtedy tylko te czarne dylatacje między plankami - bardzo pożądany efekt-imitacja caulkingu, a planki miałyby - teoretycznie przynajmniej - taki odrobinkę ciemnawy odcień koloru drewna - jak na starszym pokładzie, np. taki jaki jest na pokładzie USS Constitution w Bostonie.
Czy to farba akrylowa?
Poeksperymentuj trochę zanim wymienisz cały pokład na nowy.
A jak już się zdecydujesz na nowy pokład, to nie radzę balsy, a jakieś twarde drewno o zwartych, gestych słojach, np. buk, jesion czy klon, albo coś owocowego (czereśnia, śliwa, jabłoń czy grusza...). Znacznie lepiej się obrabia, bo balsa jest za miękka.
Czy to farba akrylowa?
Poeksperymentuj trochę zanim wymienisz cały pokład na nowy.
A jak już się zdecydujesz na nowy pokład, to nie radzę balsy, a jakieś twarde drewno o zwartych, gestych słojach, np. buk, jesion czy klon, albo coś owocowego (czereśnia, śliwa, jabłoń czy grusza...). Znacznie lepiej się obrabia, bo balsa jest za miękka.
-
Dzięki za odpowiedź.
Próbowałem zetrzeć, ale napiło się mocno - zachowam na przyszłość - może się przyda.
Tymczasem pracuje na techniką. W produkcji mam już kolejną wersję (z balsy - ale twardszej). Jak na razie pomalowana na humbrol 63, ale teraz warstwa bezbarwna na utrwalenie koloru, zastanawiam się nad rozcieńczonymi odcieniami brązów w słoje, a na koniec czarny na fugi pomiędzy dechami.
Próbowałem zetrzeć, ale napiło się mocno - zachowam na przyszłość - może się przyda.
Tymczasem pracuje na techniką. W produkcji mam już kolejną wersję (z balsy - ale twardszej). Jak na razie pomalowana na humbrol 63, ale teraz warstwa bezbarwna na utrwalenie koloru, zastanawiam się nad rozcieńczonymi odcieniami brązów w słoje, a na koniec czarny na fugi pomiędzy dechami.