Jufersy z forniru

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
Awatar użytkownika
kagra

Jufersy z forniru

Post autor: kagra »

Witam wszystkich na Kodze:) Zastanawiałem się nad wykonaniem jufersów do mojego Wodnika.Kupić gotowe czy mozolnie dłubać samemu.Postanowiłem zrobić eksperyment z fornirem.Najpierw nasączyłem go lekko rozwodnionym wikolem.Po wyschnięciu skleiłem ze sobą słojami pod kątem prostym aby nie łamał się.Wybijakami szóstką i ósemką wyciąłem kółeczka(wewnętrzna szóstka nie była podwójnie sklejana)Następnie za pomocą kropelki kleju poskładałem jak kanapkę naznaczyłem ołówkiem punkty do wiercenia.Po wywierceniu lekkie sfazowanie krawędzi i gotowe.Można pomalować tak jak się chce.Przy fornirze machoniowym nawet nie trzeba. Zresztą parę fotek nie wymaga wiele objaśnień.Nie wiem czy ten sposób nie był już gdzieś opisywany to najwyżej będzie replay:laugh:
Pozdrawiam wszystkich.Kazimierz:)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
inek1975

Odp:Jufersy z forniru

Post autor: inek1975 »

Witaj Kazimierzu
Podobny sosób wykorzystalem przy robieniu bloków do olinowania ruchomego, tyle że pomiędzy dwa kawałki forniru wklejałem kawałek balsy, natepnie nawiercałem wiertłem otwory. Dość pracochłonne rozwiązanie ale potrzeba matką .... ponoć;) pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości ;) Tomasz
Pozdrawiam Tomasz

inek75@interia.pl

w stoczni: HMS Bounty Shipyard 1:96
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

Witaj muszę Cię ........... :laugh: :laugh: :laugh: Fajny sposób wykonania, jak pamiętam to na forun nie był opisywany ten sposób i miło jest zobaczyć coś nowego. Fotki mówią wszystko. Pozdrawiam i czekam na dalszą relację budowy Wodnika.Robert.B) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
kagra

Dzięki za zainteresowanie.To był sposób na okrągłe jufersy.Podobnie jufersy trójkątne ale trzeba zrobić prosty przyrząd.Dwie listewki wbite w płytę lub deseczkę o potrzebnej szerokości jufersa np.10 mm i dla trójkąta wewnętrznego np.8 mm.Na końcach listewek wbite dwa gwożdziki z obciętymi łebkami dla prowadzenia nożyka.I to wszystko.Przygotowanie forniru tak jak przokrągłych jufersach z tym że tniemy paski o żądanej szerokości.Przy lekkiej wprawie robota idzie błyskawicznie.Potem kosmetyka i gotowe.Resztę pokażą zdjęcia.Bloczki napewno też tą metodą wyjdą oczym wspominał inek.Serdecznie pozdrawiam:) :) Kazimierz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ROBERT

Następna lekcja dobrego modelarstwa.Zdjęcia same mówią za siebie. Dzięki za taką lekcję myślę, że wielu czegoś się nauczyła w krótkim czasie od Ciebie.B) B) B) Czekamy na więcej.
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
kagra

Hej hej :P Dzięki za pochwałę ale to ja się uczę pilnie od Was:) :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ROBERT

Tu wszyscy się uczymy od siebie i to jest fajne:laugh: :laugh: :laugh: :whistle: :whistle:
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

Piękna sprawa :)
Gratuluję pomysłu!

I najprawdopodobniej sam z niego skorzystam!

Pozdrawiam
Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
kagra

I to mi się na Kodze najbardziej podoba.Pozdrawiam wszystkich:) :) :) Kazimierz.
Awatar użytkownika
inek1975

Post autor: inek1975 »

Kazimierzu mam pytanko? po jakim czasie nawiercasz sklejony fornir i czy podczas nawiercania nie rozkleją ci sie warstwy sklejonego forniru?? pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz

inek75@interia.pl

w stoczni: HMS Bounty Shipyard 1:96
ODPOWIEDZ