Model jaki sobie wybrałeś łatwy to nie jest :( ale to Twój wybór.
Hadżi dobrze ci poradził z tymi listwami topola , olcha Ja bym jednak ci zasugerował patrząc na kształt kadłuba listewki z topoli (najlepsza topola osika)o wym listwy 6x2,5 mm
Z polistyrenem i spienionym PCV to bym jednak był ciut ostrożniejszy ,ponieważ z tym materiałem trzeba mieć troszkę doświadczenia którego nabierzesz pracując z drewnem.
Polistyren i spienione PCV, owszem na nadbudówki i inne elementy wyposażenia, ale kadłub jednak bym na Twoim miejscu krył metodą słomkową czyli listwami.
Na przyszłość to poprosimy o zdjęcia ciut większe rozdzielczość jak dobrze pamiętam 640x480
No i ziściło się: http://allegro.pl/item200293686_cyrkiel_proporcjonalny_dla_zeglarzy_wyprzedaz_.html Radzę pospieszyć się bo sprzedający od jakiegoś czasu pozbywa się swoich zapasów! A na pewno prędzej czy później przyda się.
A propos modelu - to dosyć ładna jednostka floty rosyjskiej. Całość planów była też oferowana osobno w redakcji Modelarza. Kształt kadłuba idealnie nadaje się do technologii albo pełnego laminatu (ale nie 1 egz) albo szkielet poszywany + laminowany.
:whistle:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hej Dzięki RomekS za link do Allegro z cyrklem redukcyjnym.
Kupiłem go, ale jakbyście mi jeszcze wytłumaczyli dokładnie jak go używac, byłbym niezmiernie wdzięczny.
Pisał RomekS, o jakichś battensami, co to jest i gdzie je umieszczać.
Jak dobrze rozumiem to w najszerszych miejscach kadłuba ?
Za pomocą cyrkla redukcyjnego mogę określiś, chyba, ile ma być listew i jakie szerokie mają one być, dobrze myslę ?
Długa droga przed Tobą
Cyrkiel masz ale zanim zaczniesz go używać musisz sporo posiedzieć na książkami ;)
Battensy to są listwy prowadzące albo podtrzymujące wręgi. Ciągną się przez cały kadłub. Z reguły się je usuwa podczas poszywania. Dzięki battensom łatwiej jest równo poszywać kadłub.
Nie pamiętam na jakiej stronie, ale gdzieś były fajne rysunki battensów. Jak nikt nie znajdzie to w domu zeskanuje stronę i wstawię.
Cyrkiel redukcyjny generalnie służy do równego podziału i zmniejszenia o zadaną skalę odcinków. Wiec łatwo nim zmierzyć odległość między dwoma battensami i ustawić, że w środek ma wejść 5 listew na przykład ... i z drugie strony cyrkla Ci wyjdzie rozmiar jednej listwy w danym miejscu kadłuba.