Deskowane pokłady - niekoniecznie z drewna

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Deskowane pokłady - niekoniecznie z drewna

Post autor: Tomasz_D »

Niejeden modelarz budujący repliki statków lub okrętów spotkał się nie raz z problemem zdobycia odpowiedniego gatunku drewna do ułożenia pokładu by ten jak najwierniej oddawał pokład na oryginalnej jednostce.
Chciałbym wszystkim zwrócić uwagę na alternatywną metodę wykonania takiego pokładu zastępując drewno powszechnie dostępnym materiałem jakim są obrzeża meblowe, które to produkowane są chyba we wszystkich możliwych kolorach imitujących różne gatunki drewna.
Obrzeża te z reguły sprzedawane są w odcinkach o długości 5 metrów i szerokości 20 milimetrów zwiniętych w rolkę, koszt takiej rolki to przeważnie kwota do 10 zł.
Tak wygląda taka rolka
Obrazek

TUTAJ możecie zobaczyć w ilu różnorodnych kolorach produkowane są takie obrzeża.

Wykonując taki pokład tniemy najpierw pasek obrzeża na odcinki długości takiej jakie mają mieć deski w naszym modelu
Obrazek

następnie takie odcinki tniemy na paski o szerokości takiej jak deski pokładu
Obrazek

tak przygotowane deseczki pokładu naklejamy w odpowiednich miejscach smarując je punktowo klejem
Obrazek
i po ułożeniu wszystkich uzyskujemy taki efekt
Obrazek

następnym krokiem jest zrobienie fugi między deskami, bierzemy więc kredkę w kolorze takim w jakim ma być fuga i malujemy nią pokład
Obrazek

następnie rozcieramy kredkę po pokładzie - można nawet zrobić to palcem
Obrazek

i wycieramy to wszystko lekko zwilżoną szmatką uzyskując taki efekt
[img]%20[img]http://www.smj.pl/todam/poklad/pok8m.jpg[/img]

Jako że okleina meblowa posiada na spodniej stronie fabrycznie naniesioną warstwę kleju ostatnią czynnością będzie tylko przyprasowanie tak wykonanego pokładu żelazkiem; czynność ta przyklei na stałe misternie układane przez nas deski pokładu oraz wyrówna je odpowiednio przez co uzyskamy gładziutki pokład który na koniec pozostanie tylko polakierować.

Dodam jeszcze dwie fotki fragmentu pokładu wykonanego tą techniką - szerokość pojedynczej deski około 2,5 mm

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ROBERT

Odp:Deskowane pokłady - niekoniecznie z drewna

Post autor: ROBERT »

Tomku nie pomyślałem o tym, ale okleina meblowa jest świetnym rozwiązaniem i tu masz rację, że lepiej pokład wykonać z tego materiału. Nie jest drogi i łatwo dostępny w marketach budowlanych. Najważniejsze to to, że woda go nie wypaczy. Twój pokaz jest już w moim achiwum, taki moim informatorze modelarskim . Czekam z niecierpliwością na dalsze relacje z Twojej stoczni i wypowiedź co do rozwiązania drugiej warstwy poszycia przedstawionej przez Mirka.Temat PCV i polistyrenu bardzo mnie zaciekawił i ciekaw jestem każdej informacji w tym temacie.Pozdrawiam RobertB) B) B)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
BorAdamus

Odp:Deskowane pokłady - niekoniecznie z drewna

Post autor: BorAdamus »

Ciekawe i praktyczne
Dodam od siebie, że lepszy efekt uzyskamy zastępując grafit z ołówka zwykłą nicią do szycia, która idealnie dopasuje się do pokładu, dodatkowo może służyć jako element przejmujący naprężenia, gdyby takowe powstały.
W stoczni - Galeon Wodnik
Awatar użytkownika
Irek350
Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Odp:Deskowane pokłady - niekoniecznie z drewna

Post autor: Irek350 »

Chcę tą techniką wykonać pokłady w moim Bismarck-u, ale ze względu na skalę wydaje mi się, że nie warto kroić taśmy na pojedyńcze deski, ale przykleić je w całości do pokładu.
I tu mam problem i proszę o pomoć w jego rozwiazaniu.
Jak wykonać imitację desek na paskach takiej okleiny?
Patryk_mwo

Post autor: Patryk_mwo »

a nadaloby sie to na poszycie?
w robocie:
Cutty Sark
Awatar użytkownika
golasz

Post autor: golasz »

Cześć

Zajrzyj TUTAJ