Witam,
czy ktoś z forumowiczów próbował kiedyś stosować drewno, z którego robione są deski barlineckie, np. merbau. Sprzedawane są w postaci desek o długości 1200-2100mm. Nie wiem jak to drewno sprawuje się w obróbce i czy jest nasączane jakimiś środkami... Jednak wydaje mi się, że byłby to dobry materiał... i w miarę tani...
Deska barlinecka
- wieskolek
O:Deska barlinecka
Witam
Nie wiem ale to chyba nie jest tak do końca, z tego co wiem to deski te są klejone z kilku warstw, więc może być problem, osobiście radzę podjedź sobie do jakiegoś producenta parkietu i na pewno u niego kupisz (lub dostaniesz resztki) drewna różnych gatunków.
Pozdr
Wes
Nie wiem ale to chyba nie jest tak do końca, z tego co wiem to deski te są klejone z kilku warstw, więc może być problem, osobiście radzę podjedź sobie do jakiegoś producenta parkietu i na pewno u niego kupisz (lub dostaniesz resztki) drewna różnych gatunków.
Pozdr
Wes
- wurcelstock
Deska barlinecka jest trójwarstwową sklejką. Dwie spodnie warstwy to jakieś tanie drewno, wierzchnia strona ok. 5mm grubości jest dekoracyjna.
Do obróbki toto sie raczej nie nadaje. Traktować je można jak mahoń choć moze być twardsze, a przez to łupliwe... Takie drewno można kupić w DLH (www.dlh.pl)
Do obróbki toto sie raczej nie nadaje. Traktować je można jak mahoń choć moze być twardsze, a przez to łupliwe... Takie drewno można kupić w DLH (www.dlh.pl)
-
Może, któryś z kolegów podać orientacyjne ceny drewna w sklepie www.dlh.pl. Interesuje mnie drewno w postaci desek. Chce porównać czy opłaca się bardziej kupno gotowych listew czy może kupno desek i pocięcie ich na żądane wymiary...
- rczarnec
- arthx
jesli masz odpowiednie maszyny do cienia listewek i duzo czasu i umiejetnosci, to mozna sobie listewki porobic,
ale i tak nie bedziesz mial listewek takich,takiej jakisci , jakie mozesz kupic w naszym kogowym sklepiku :)
ale i tak nie bedziesz mial listewek takich,takiej jakisci , jakie mozesz kupic w naszym kogowym sklepiku :)
-
W kogowym sklepiku te listewki nie są w sumie takie tanie...:( Na szczęście mam, tzn. kompletuje odpowiednie maszyny i mogę się z tym pobawić. Niemniej jednak modelarstwo na tym właśnie polega żeby się bawić i nie żałować czasu:P Robiąc samemu listewki można zaoszczędzić conajmniej połowę tego co w sklepie...