Drewno-problem!

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bartes123

Drewno-problem!

Post autor: bartes123 »

Witam Kolegów i Koleżanki!
Stanąłem przed dosyć poważnym problemem, mianowicie - zajechałem do tartaku (nieczęsta okazja bo pracuję do późna ;/) i tu pojawił się problem. Pan Kierownik Tartaku stwierdził że owocowego drzewa nie mają i jakie mnie interesuje z reszty liściastych... No właśnie, jakie mnie interesuje? Jest co prawda bardzo ładne zestawienie drewna i zastosowania ale nijak nie widać któe dobre na poszycie, które na pokład, z jakiego stępkę zrobić. W związku z tym, o ile nikogo nie urażę infantylnym pytaniem, proszę o pomoc, bo problem zdawało by się śmieszny jest dla mnie poważny! Jeżeli szanowne grono byłoby w stanie pomóc ustalić powiedzmy po 2 gatunki drzewa (nawet z tymi owocowymi) dobrego (już nie idealnego...) na:
a) poszycie
b) pokład
c) nadbudówki
d) stępka (ta dodatkowa według artykułu Pana Tomasz Aleksińskiego)

Bardzo by mi to pomogło w zakupie drewna (które lepiej mi kupić w nieco większej ilości bo taniej).

Z góry dziekuję za wszelkie uwagi i porady.
Zdaję sobie sprawę że pytanie to co niektórych forumowiczów może urazić, mi jednak problem ten stwarza dużo kłopotu! Następna wizyta w tartaku w sobotę (dzisiaj miałem wolne więc atak przypuściłem)
Pozdrawiam
Bartes123
Awatar użytkownika
bartes123

O:Drewno-problem!

Post autor: bartes123 »

Ufff!
Udało mi się zdażyć, zanim któryś z szanownych forumowiczów objechał mnie ostro - do wszystkich początkujących szkutników (i do zapamiętania!) Panowie, wszystkie niezbędne dla początkujących informacje są w forum, wystarczy tylko czytać!!! Aż mi głupio, że taki poszukiwacz informacji jak ja, nie potrafi śledzić archiwalnych tematów. Mam odpowiedź na wszelkie moje pytania, dowiedziałem się również że z powodzeniem mogę zarówno buk jak i brzozę wykorzystać do poszywania i do pokładów. Dlatego też jeszcze raz przepraszam za swoją impertynencję i obiecuję więcej durnych wątków nie zaczynać.
Pozdrawiam i jeszcze raz za zamieszanie przepraszam
Bartes123
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Cześć !

Nie musisz jeżdzić po materiał do tartaku.Wystarczy się przejechać do Castoramy albo Obi(I nie jest to reklama)Tam mają na stoisku z drewnem tzw.listwy montażowe są różne brzoza,olcha,świerk itp.Koszt jest niewielki a można sobie wybrać jak najładniejsze i naprościejsze,no i dodatkowy plus są suchutkie.

Ja swego Smoka w całości buduję z olchy i brzozy właśnie z tych supermaketów.Dodatkowo można też kupić kawałki sklejki liściastej z odpadów a na maszty idealne są bukowe wałki o różnych średnicach.

No i nie przepraszaj jak napisałeś za swą"impertynencję"Kto pyta nie błądzi.:) :)

Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

Ja też mam problem z materiałem. Te markety to tak nie do końca... chyba, że zna się na drewnie i potrafi samemu rozpoznawać gatunki. Na pytanie "czy jest takie to, a takie drewno" w odpowiedzi słyszałem "Panie, tu tylko najtańsze jest, lepszego to tylko w specjalistycznych składach, albo u stolarza szukaj". No i udało mi się brzozy oflisy w warsztacie stolarskim zdobyć :). Nie jest łatwo z materiałem, niby sklepik internetowy, ale zamówić kilka listewek...? Myślę, że materiał to najlepiej latami się zbiera ;)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ