Witam!
Niedawno zbudowałem swój pierwszy żagloweic (Santa Maria) w tej chwili buduję Zarye. Chciałbym zapytać jaką szpachlówkę polecacie do drewnianych żaglowców? Czy ewentualnie da się zrobić ja samemu?
Szpachla
- GrzesiekD
O:Szpachla
Hmmmm - dość oczywiste pytanie. Ale tylko na pozór jedynie:) Bo najlepiej nie używać szpachli! Lepiej
kłaść poszycie tak, aby nie trzeba było jej używać. Nie używać w sensie do niwelowania usterek
zewnętrznego poszycia. Sam używam jej tylko do pierwszego poszycia (metoda: podłużnica, wręgi, dwie
warstwy poszycia), aby wyrównać obłości kadłuba. Są to szpachlówki do drewna - stolarskie i akrylowe
uniwersalne.
Inna sprawa, kiedy robisz kadłub wypełniony pianka - nie mam zielonego pojęcia czy takie szpachlówki się
trzymają pianki - tu muszą się inni wypowiedzieć.
kłaść poszycie tak, aby nie trzeba było jej używać. Nie używać w sensie do niwelowania usterek
zewnętrznego poszycia. Sam używam jej tylko do pierwszego poszycia (metoda: podłużnica, wręgi, dwie
warstwy poszycia), aby wyrównać obłości kadłuba. Są to szpachlówki do drewna - stolarskie i akrylowe
uniwersalne.
Inna sprawa, kiedy robisz kadłub wypełniony pianka - nie mam zielonego pojęcia czy takie szpachlówki się
trzymają pianki - tu muszą się inni wypowiedzieć.
Pozdrawiam
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
Grzesiek
Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
- Viluir
Witam!
Stosowałam szpachlę na piankę i trzymała się b. dobrze :) Lecz nie wiem jak będzie się potem zachowywać drewno na takiej szpachli. Zeby papier przykleić to zagruntowałam cały kadłub. Możliwe, że przy drewnie też trzeba będzie tak zrobić.
Pozdrawiam
Paulina
Stosowałam szpachlę na piankę i trzymała się b. dobrze :) Lecz nie wiem jak będzie się potem zachowywać drewno na takiej szpachli. Zeby papier przykleić to zagruntowałam cały kadłub. Możliwe, że przy drewnie też trzeba będzie tak zrobić.
Pozdrawiam
Paulina
W stoczni:
Holk Gdański(MM)
ORP Iskra - mikro flota :)
Holk Gdański(MM)
ORP Iskra - mikro flota :)
- MakumbaBL
Nie, robię modele drewniane. Wielkie dzięki za pomoc ;P
W porcie: Santa Maria, Zarya, Dżonka Chińska
W stoczni: Newport (Mamoli)
W stoczni: Newport (Mamoli)
-
Kolego może Najpierw przywitania a potem pytaj o rady!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam Artur
Pozdrawiam Artur
Kocham Laubzegę