Mam dość przybijania poszycia gwoździkami. Potem przybijałem przy klapce gwoździki pod skosem, wykorzystując docisk do poprzedzającej planki Można to zrobić w jednym modelu. Potem zrobiłem kawałki listewek i przybijałem już nie w montowaną listę a pod. To powodowało wypaczenie przyklejanej planki. I mam dość kombinacji. Gdzie można kupić : A najlepiej takie Może ktoś mający maszynki zacząłby robić coś takiego na handel ??? Kupię z chęcią.
Komninowałem też i tak ale to do dupy jest. Albo takie
Budowałem kiedyś żaglowce i miałem wiele sposobów na mocowanie listew do szkieletu. Fajne te zabawki co pokazałeś ale w sklepie u nas tego nie widziałem. Moim najlepszym i najszybszym sposobem było klejenie i przybijanie listew. zamiast gwoździ używałem drutu mosiężnego np.0.4mm. Przykładam listwę i dociskam do wręgi wiercę przez listwę do wręgi otwór na głębokość 5mm wiertłem mniejszej średnicy niż drut. Tak aby drut dawał się wcisnąć a jenoczesnie listwa go nie wyrwała. od cała robota. Po kilku listwach i dojściu do wprawy trzy cztery dni kadłub będzie obity. Jeszcze jedno moje listwy były parowane tzn. zbudowałem sobie prostą maszynkę do parzenia. Po takim zabiegu listwy są jak z gumy można sobie robić z nim co się chce polecam ten sposób. I koniecznie do klejenia tych listew trzeba używać kleju poliuretanowego np. soudal po godzinie nie da się oderwać takiej listwy. Jeśli chodzi o maszynkę do parowania koszt jej jest bardzo niski a jest nie zastąpiona.
Ja jak szlifuje profilując dziób albo kadłub doszlifowuje wypełniany to już mam tartak w mieszkaniu a co dopiero taka strata materiału jak w tych zapinkach Dlatego pytam się czy może ktoś nie walnie masówki i po 1,5 zł nie sprzeda. Z chęcią kupię z 20 sztuk jak nie więcej. A takich jak ja pewnie się znajdzie więcej. Może ktoś to wyprodukuje i dorzuci do Kogowego sklepiku ???? A nie Rado wzbogacił zachód