forma silikonowa
- mirek
Odp:forma silikonowa
Zamiast sprężarki mozesz użyc zwyklego odkurzacza :) :) :) też się sprawdza . Ja wrócę ze szpitala to postaram się pokazac taką bardzo prymitywną komorę próżniową w warunkach domowych doskonale się sprawdziła wiele razy :) :) :) nawet przy odgazowywaniu żywic epoksydowych :) :)
Pozdrawiam Mirek Rybus
- JurekBin
- Kontakt:
forma schrzaniona, ale i tak chciałem poćwiczyć samo odlewanie :sick:
tego też się musze nauczyć :blush:
Trochę niedorobiona ta tratwa :S
Za którymś razem mi wyjdzie
tego też się musze nauczyć :blush:

Trochę niedorobiona ta tratwa :S
Za którymś razem mi wyjdzie
- JurekBin
- Kontakt:
:woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo:
MAM MAM MAM MAM
Mirek mi przesłał ten słynny Gumosil :woohoo: :woohoo:
Teraz dopiero się zacznie odlewanie szalup :whistle: :whistle:
Mirek, WIELKIE DZIĘKUJĘ :silly: Masz oklaska za to :laugh:
Pozdrawiam
Jurek
MAM MAM MAM MAM

Mirek mi przesłał ten słynny Gumosil :woohoo: :woohoo:
Teraz dopiero się zacznie odlewanie szalup :whistle: :whistle:
Mirek, WIELKIE DZIĘKUJĘ :silly: Masz oklaska za to :laugh:
Pozdrawiam
Jurek
- mirek
Jurku bez przesady ;) wszyscy pomagamy sobie jak mozemy i chyba o to własnie chodzi !!!!
Ty mam nadzieję tez w razie potrzeby udzielisz pomocy potrzebującym :) :)
Ty mam nadzieję tez w razie potrzeby udzielisz pomocy potrzebującym :) :)
Pozdrawiam Mirek Rybus
-
Witam
Jurku jak tam z odpowietrzaniem? Dałeś sobie radę?.
Zajrzyj przy okazji na: http://www.silikonypolskie.pl/ps/produkty/pro_w/produkty_gumosil_b.htm
Pozdrawiam
Michał
Jurku jak tam z odpowietrzaniem? Dałeś sobie radę?.
Zajrzyj przy okazji na: http://www.silikonypolskie.pl/ps/produkty/pro_w/produkty_gumosil_b.htm
Pozdrawiam
Michał
- JurekBin
- Kontakt:
no cholera jeszcze z niczym sobie nie poradziłem, bo się czas skonczył i mnie wygnało w drogę :(
dopiero w może w weekend....
teraz muszę się raczyć rumuńskim piwem - Ursusem - nazwa swojska... a wogóle to idę spać B)
Pozdrawiam z Bukaresztu
Jurek

dopiero w może w weekend....
teraz muszę się raczyć rumuńskim piwem - Ursusem - nazwa swojska... a wogóle to idę spać B)
Pozdrawiam z Bukaresztu
Jurek

- JurekBin
- Kontakt:
NIE MA TO JAK POLSKI GUMOSIL :woohoo:
Aby nie myśleć o dzikim upale dobrałem się do gumosilu i postanowiłem zalać moją szalupę....
I po 3 nieudanych próbach z austriacko/niemieckim silikonem wyszło za 1 razem z POLSKIM Gumosilem!
wlałem 163 g gumosilu i dolałem 4.5 grama katalizatora... mieszałem jak dziki aby się dobrze wymieszało i zalałem ... po jakiś 3 godzinach... całość była gotowa :whistle:

Aby nie myśleć o dzikim upale dobrałem się do gumosilu i postanowiłem zalać moją szalupę....
I po 3 nieudanych próbach z austriacko/niemieckim silikonem wyszło za 1 razem z POLSKIM Gumosilem!
wlałem 163 g gumosilu i dolałem 4.5 grama katalizatora... mieszałem jak dziki aby się dobrze wymieszało i zalałem ... po jakiś 3 godzinach... całość była gotowa :whistle:

- JurekBin
- Kontakt:
Równolegle z relingiem dopadłem też moja formę do tratw i zalałem żywicą... z niezupełnie całkowitym sukcesem.
Mam pytanie do fachowców...
Na 64 gramy żywicy dolałem niechcący 3 gramy katalizatora. powinno być do 3%, czyli do 2 gramów... no ale może to się da przełknąć.
Po wymieszaniu, całość miała sporo bąbelków powietrza... odczekałem aż sobie ulecą i po jakiś 5 minutach zalałem formę... pięknie...
Resztę ze słoika w chwili gdy już żywica miała konstystencję galarety "wylałem" na jakiś kawałek drewna w ramach eksperymentu jak się żywica zachowuje ....
Po jakieś 2-3 godzinach grudka żywicy jest twarda jak kamieć i sucha!
No więc wyciągam moje tratwy z gumosilu i ku mojemu zdziwieniu, tratwy są sztywne, ale są takie jakieś klieiste no i oczywiście pozostaly na nich odciski moich paluchów :(
Czy to jest normalna zachowanie się żywicy? Czy jak w formie nie ma dostępu powietrza to całość wiąże dłużej?
Jurek
Mam pytanie do fachowców...
Na 64 gramy żywicy dolałem niechcący 3 gramy katalizatora. powinno być do 3%, czyli do 2 gramów... no ale może to się da przełknąć.

Po wymieszaniu, całość miała sporo bąbelków powietrza... odczekałem aż sobie ulecą i po jakiś 5 minutach zalałem formę... pięknie...
Resztę ze słoika w chwili gdy już żywica miała konstystencję galarety "wylałem" na jakiś kawałek drewna w ramach eksperymentu jak się żywica zachowuje ....
Po jakieś 2-3 godzinach grudka żywicy jest twarda jak kamieć i sucha!
No więc wyciągam moje tratwy z gumosilu i ku mojemu zdziwieniu, tratwy są sztywne, ale są takie jakieś klieiste no i oczywiście pozostaly na nich odciski moich paluchów :(

Czy to jest normalna zachowanie się żywicy? Czy jak w formie nie ma dostępu powietrza to całość wiąże dłużej?
Jurek
- JurekBin
- Kontakt:
No szlag mnie chyba trafi :S :S :S :S
Mirek mi załatwił żywicę epoksydową i ...
za pierwszym razem było wszystko ok z żywicą, ładnie sobie zżelowała. Za drugim razem po ponad 12 godzinach jest taka miękka jak bardzo stary gumiś :S. Co to znaczy ? za dużo czy za mała utwardacza?
Poza tym już drugi odlew i nie mogę się pozbyć tych małych cholernych i zdradliwych pęcherzy powietrza.
Forma była zalewana od góry (tzn od dołu) czyli np głowka poleru była na jest na samym dole formy.
po wlaniu żywicy wiele razy dłubałem tam w dziurze aby wydłubać to zdradliwe powietrze. I na koniec i poler i wywietrznik są znowu do bani :(
Może forma dwuczęściowa?
Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie?
Jurek
Mirek mi załatwił żywicę epoksydową i ...
za pierwszym razem było wszystko ok z żywicą, ładnie sobie zżelowała. Za drugim razem po ponad 12 godzinach jest taka miękka jak bardzo stary gumiś :S. Co to znaczy ? za dużo czy za mała utwardacza?
Poza tym już drugi odlew i nie mogę się pozbyć tych małych cholernych i zdradliwych pęcherzy powietrza.
Forma była zalewana od góry (tzn od dołu) czyli np głowka poleru była na jest na samym dole formy.
po wlaniu żywicy wiele razy dłubałem tam w dziurze aby wydłubać to zdradliwe powietrze. I na koniec i poler i wywietrznik są znowu do bani :(
Może forma dwuczęściowa?
Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie?

Jurek
- krzysztof
Podobno pomaga naczynie Vacu - czyli wytworzenie podciśnienia. Tak się wykonuje odlewy np w protetyce,
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl