Wybilinki

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
ODPOWIEDZ
myszor

Wybilinki

Post autor: myszor »

Witam .
Ja mam pytanie jak to jest z tymi wybilinkami ?
W relacjach większość modelarzy wybilinki na pierwszej i ostatniej wancie po prostu wiąże .
A w galerii znalazłem coś takiego http://www.koga.net.pl/galeria/photo.ht ... otoid=4478 .
I bądź tu mądry . :(
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 19:48 przez myszor, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
UKP

Re: Wybilinki

Post autor: UKP »

Witam!
Po pierwsze: wyblinka, a nie wbilinka.
Po drugie: sama nazwa węzła (na środkowych wantach) chyba ostatecznie rozstrzyga sprawę - węzeł wyblinkowy.
Tak więc link rozstrzyga sprawę ostatecznie.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... nty_...JPG
PS.
Po trzecie: zacząłem pisać odpowiedź nie tam, gdzie trzeba (to przez pośpiech)

Pozdrawiam

ukp
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

Się tu niektórym widzę wydaje że wszystko wiedzą i wiedza ich jest ostateczna :-) ( 5 postów na forum i się poprzewracało w główce , ale umie się posługiwać Google ) Poprawianie kogoś komu się do pięt nie sięga w kwestii wybilinki - wyblinki to już zwykła śmiałość żeby nie stwierdzić inaczej :-) Śmiać mi się chce jak coś takiego czytam :" ostatecznie rozwieję wątpliwości " Ostatecznie to można sobie d..ę podetrzeć.
Wg Ksiązki Ship Model Builders Assistant - Charles G. Davis który opisuje zarówno uproszczenia modelarskie jak i wykonanie na jednostkach rzeczywistych pokazane jest coś takiego
Załączniki
Wyblinki.jpg
myszor

Post autor: myszor »

Dzięki Leon .
Z rysunku widać ze i pierwsza i ostatnia wanta były owijane . że pierwsza to wiedziałem ( zapobiega przetarciu przez reje ) , ale ostatnia to po co ?
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

Myszorku - owijane może i tak ale nie wyblinką . Były oczka na końcu z jednej i drugiej strony jako zakończenie wyblinki i oczka były łapane linką do wanty . Na tym lepiej widać.
Załączniki
wanty opcje modelarskie.jpg
wanty opcje modelarskie.jpg (32.09 KiB) Przejrzano 4593 razy
ODPOWIEDZ