Witam . Ja mam pytanie jak to jest z tymi wybilinkami ? W relacjach większość modelarzy wybilinki na pierwszej i ostatniej wancie po prostu wiąże . A w galerii znalazłem coś takiego http://www.koga.net.pl/galeria/photo.ht ... otoid=4478 . I bądź tu mądry .
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 19:48 przez myszor, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Witam! Po pierwsze: wyblinka, a nie wbilinka. Po drugie: sama nazwa węzła (na środkowych wantach) chyba ostatecznie rozstrzyga sprawę - węzeł wyblinkowy. Tak więc link rozstrzyga sprawę ostatecznie. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... nty_...JPG PS. Po trzecie: zacząłem pisać odpowiedź nie tam, gdzie trzeba (to przez pośpiech)
Się tu niektórym widzę wydaje że wszystko wiedzą i wiedza ich jest ostateczna ( 5 postów na forum i się poprzewracało w główce , ale umie się posługiwać Google ) Poprawianie kogoś komu się do pięt nie sięga w kwestii wybilinki - wyblinki to już zwykła śmiałość żeby nie stwierdzić inaczej Śmiać mi się chce jak coś takiego czytam :" ostatecznie rozwieję wątpliwości " Ostatecznie to można sobie d..ę podetrzeć. Wg Ksiązki Ship Model Builders Assistant - Charles G. Davis który opisuje zarówno uproszczenia modelarskie jak i wykonanie na jednostkach rzeczywistych pokazane jest coś takiego
Dzięki Leon . Z rysunku widać ze i pierwsza i ostatnia wanta były owijane . że pierwsza to wiedziałem ( zapobiega przetarciu przez reje ) , ale ostatnia to po co ?
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Myszorku - owijane może i tak ale nie wyblinką . Były oczka na końcu z jednej i drugiej strony jako zakończenie wyblinki i oczka były łapane linką do wanty . Na tym lepiej widać.
Załączniki
wanty opcje modelarskie.jpg (32.09 KiB) Przejrzano 4593 razy