Witam wszystkich.
Zanoszę się z zamiarem zakupu stojaka wiertarskiego wraz z multiszlifierką oraz imadełkiem ( w przyszłości może będę dokupował mały stolik koordynacyjny)
I teraz pytanie:
lepszy stojak i wiertarka Proxxon ?
http://www.narzedzia.pl/Stojak-wiertnic ... ,1600.html
czy może Dremel?
http://www.dremeleurope.com/dremelocs-p ... 032-dremel
Tutaj jeszcze porównanie obu sprzętów na filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=1JyTf1tJXXo
Prosiłbym o porady od osób, które miały dotychczas do czynienia z tym sprzętem. Ich wady i zalety. Może akurat cena nie gra roli.
Temat ten może również pomóc innym w wyborze sprzętu.
Z góry dziękuję za wszelkie wpisy.
Pozdrawiam
Przemek
Proxxon czy Dremel
- Kazek
Re: Proxxon czy Dremel
Ja mam Dremela i jestem zadowolony ale myślę że jak bym miał proxona też bym był zadowolony każdy ma swoje wady i zalety tak więc jaki sobie kupisz na pewno spełni twoje oczekiwania i pomoże w modelowaniu. Wybrałem Dremela dlatego że posiada te różne przystawki typu frezarki dolna i górno wrzecionowa i calkiem fajnie sie na tym pracuje.
Pozdrawiam Kazik 

- kejsi
Witam.
Ja od kilku lat pracuję na narzędziach firmy Proxxon. Proxxon ma precyzyjny stół krzyżowy o którym wspominałeś.
Pzdrawiam Kazimierz.
Ja od kilku lat pracuję na narzędziach firmy Proxxon. Proxxon ma precyzyjny stół krzyżowy o którym wspominałeś.
Pzdrawiam Kazimierz.
- Romanov
Lipa weź na alledrogo wpisz proxon i zobacz ile masz ofert mam na myśli narzędzia ale i co ważne osprzęt. Następnie wpisz Dremel i zobacz ile masz ofert.
Dla mnie Dremel i nie chcę Proxona. No może ten stół krzyżowy będę chciał sobie kupić i to wszystko.
A do dremela mam frezarkę dolnowrzecionową i wiele innego osprzętu oraz akcesoriów. Uniwersalność to jest podstawa.
Pozdrawiam
Dla mnie Dremel i nie chcę Proxona. No może ten stół krzyżowy będę chciał sobie kupić i to wszystko.
A do dremela mam frezarkę dolnowrzecionową i wiele innego osprzętu oraz akcesoriów. Uniwersalność to jest podstawa.
Pozdrawiam
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Co tam się rozpisywać.
Najlepiej sprawdzić praktycznie.
Masz tu parę na szybko zrobionych fotek możliwości wykorzystania stojaka Dremela.
Nie twierdzę, że Proxxon jest gorszy, ale Dremel chyba bardziej popularny.
A co do obaw odnośnie precyzji zamocowania w stojaku to
masz fotki po frezowaniu. Oczywiście możliwości wykorzystania jest więcej.
Tu przedstawiłem najprostsze.
Najlepiej sprawdzić praktycznie.
Masz tu parę na szybko zrobionych fotek możliwości wykorzystania stojaka Dremela.
Nie twierdzę, że Proxxon jest gorszy, ale Dremel chyba bardziej popularny.
A co do obaw odnośnie precyzji zamocowania w stojaku to
masz fotki po frezowaniu. Oczywiście możliwości wykorzystania jest więcej.
Tu przedstawiłem najprostsze.
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam
Kolejna dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.
Mam oba, dwa Dremele, statyw, wałek giętki oraz Proxxona, statyw, stół krzyżowy oraz Boscha 1000W z udarem z regulowaną prędkością obrotową w statywie.
Ja obrabiam głównie metal (mosiądz, czasem aluminium i stal) i twierdzę, że od średnic 3mm Bosch
jest bezkonkurencyjny, bo ma taki szeroki zakres regulacji obrotów, że można dobrać optymalne
parametry skrawania.
Dremel i jego wałek, są czasem niezastąpione, wraz z różnymi frezami, separatorami
i tarczami.
Łożyskowanie głowicy najbardziej podłe w Boschu potem Dremel najlepszy jest Proxxon.
Ale jakość wykonania statywów WYKLUCZA użycie wierteł całowęglikowych poniżej średnicy 2mm
wiertło takie łamie się przy wjechaniu w materiał i już, bo bicie poprzeczne jest zbyt duże.
Do obróbki materiałów relatywnie miękkich takich jak drewno Dremel jest całkowicie wystarczający.
Uniwersalny statyw, choć plajstikowy, to spełnia swoje zadanie tam gdzie wymagana dokładność
wykonania wynosi dziesiąte części milimetra. Przy wyższej żadne z tych urządzeń nie spełnia
wymagań. Ale do budowy żaglowców z drewna jest to wystarczające. Tu wygrywa Dremel
ze względu na osprzęt, można uzupełnić go o stół krzyżowy Proxxona ale ten za 700PLN.
Ten za 300 jest zbyt wiotki (dla mnie bo go mam).
Dremel poza wszystkim jest tańszy i niebieski, a chłopy lubią niebieski.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Kolejna dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.
Mam oba, dwa Dremele, statyw, wałek giętki oraz Proxxona, statyw, stół krzyżowy oraz Boscha 1000W z udarem z regulowaną prędkością obrotową w statywie.
Ja obrabiam głównie metal (mosiądz, czasem aluminium i stal) i twierdzę, że od średnic 3mm Bosch
jest bezkonkurencyjny, bo ma taki szeroki zakres regulacji obrotów, że można dobrać optymalne
parametry skrawania.
Dremel i jego wałek, są czasem niezastąpione, wraz z różnymi frezami, separatorami
i tarczami.
Łożyskowanie głowicy najbardziej podłe w Boschu potem Dremel najlepszy jest Proxxon.
Ale jakość wykonania statywów WYKLUCZA użycie wierteł całowęglikowych poniżej średnicy 2mm
wiertło takie łamie się przy wjechaniu w materiał i już, bo bicie poprzeczne jest zbyt duże.
Do obróbki materiałów relatywnie miękkich takich jak drewno Dremel jest całkowicie wystarczający.
Uniwersalny statyw, choć plajstikowy, to spełnia swoje zadanie tam gdzie wymagana dokładność
wykonania wynosi dziesiąte części milimetra. Przy wyższej żadne z tych urządzeń nie spełnia
wymagań. Ale do budowy żaglowców z drewna jest to wystarczające. Tu wygrywa Dremel
ze względu na osprzęt, można uzupełnić go o stół krzyżowy Proxxona ale ten za 700PLN.
Ten za 300 jest zbyt wiotki (dla mnie bo go mam).
Dremel poza wszystkim jest tańszy i niebieski, a chłopy lubią niebieski.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- rychenko
Witam ! a co myślicie o takim imadle?
http://www.swistak.pl/a15277385,IMADLO- ... ml#zdjecia
a to plus imadło:
http://www.kammar24.pl/proxxon-microkoo ... b3d53ab37b

http://www.swistak.pl/a15277385,IMADLO- ... ml#zdjecia
a to plus imadło:
http://www.kammar24.pl/proxxon-microkoo ... b3d53ab37b
Pozdrawiam Ryszard
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam raz jeszcze
Imadło jak imadło, ale czy ono jeździ jak potrza i czy jest sztywne to nie wiem.
Zastanawia mnie niechęć sprzedającego do sprzedaży, żadnych danych o wymiarach
o przesuwie o dokładności. Raczej nie kupować.
O stole Proxxona już pisałem. Ten jest zbyt wiotki. Do drewna, plajstiku, tak, a do
mosiądzu i stali nie. Ten droższy jest lepszy, może nawet dobry, ale nie sprawdzałem
nie wiem.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Imadło jak imadło, ale czy ono jeździ jak potrza i czy jest sztywne to nie wiem.
Zastanawia mnie niechęć sprzedającego do sprzedaży, żadnych danych o wymiarach
o przesuwie o dokładności. Raczej nie kupować.
O stole Proxxona już pisałem. Ten jest zbyt wiotki. Do drewna, plajstiku, tak, a do
mosiądzu i stali nie. Ten droższy jest lepszy, może nawet dobry, ale nie sprawdzałem
nie wiem.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 11:35 przez Andrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Jak jest tego typu problem gdzie sprzęty są porównywalne bierz ten, który ładniej wygląda
mi sie osobiście bardziej podoba niebiesko czarny niż zgnita zieleń
bierz dremela

- Jarek
Oczywiście to kwestia gustu.
Dla mnie zdecydowanie lepsze wykonanie elektronarzędzi prezentuje PROXXON. Używam zaś Dremela, bo jest tańszy i bardziej dostępny w UK.
Jednak gdyby była taka możliwość to chętnie zamieniłbym na Proxxona.
Dla mnie zdecydowanie lepsze wykonanie elektronarzędzi prezentuje PROXXON. Używam zaś Dremela, bo jest tańszy i bardziej dostępny w UK.
Jednak gdyby była taka możliwość to chętnie zamieniłbym na Proxxona.