Hej. Mam do was pytanie odnoście silników. Tzn., wiadomo silników z tej (lub innej) firmy jest od czorta, i gdybym przykładowo chciał zakupić taki silnik do małej szlifierki na tarcze (nie większej od formatu A4) to jakimi parametrami (tu proszę wytłumaczyć dokładnie bo jestem laikiem) się kierować w zakupie.
Ostatnio przeglądałem katalog tej firmy i są tam zwykłe, trójfazowe, szczotkowe, bezszczotkowe, i jeszcze inne i tak naprawde nie wiadomo co to one za oznaczenia mają. Na niektórych pisze że mają np 300W inne więcej lub mniej, ale jak to się ma to rzeczywistości. Które są ciche a które robią hałas.
Piszę na przykładzie szlifierki, ale wasza pomoc przyda mi się również przy późniejszym doborze silnika do nowej łodzi.
Silniki z firmy GRAUPNER
- rychenko
Re: Silniki z firmy GRAUPNER
Witam
Jeskomie mój frendasie
może byś bardziej skonkretyzował o co Tobie właściwie chodzi do czego konkretnie miałby być ten silnik ?czy do szlifierki czy do innego urządzonka , co do silnika do modelu to nie masz tu za dużego pola manewru jedynie moc i obroty i ewentualnie na jakie napięcie 7,2 czy 12,0 V silniki do modeli jakie my budujemy to silniki szczotkowe, chyba ze ma to być ślizg wtedy można zastosować bez szczotkowy 3 fazowy ale chyba nie o taki silnik Tobie chodzi .
Jeskomie mój frendasie

Pozdrawiam Ryszard
- jeskom
aby sprecyzować moje pytanie to bardziej chodziło by mi o szlifierkę, o to czy takie silniczki mogą być zastosowane
- rychenko
heheheheh ale nadal nie wiemy konkretnie JAKIE silniczki masz na mysli ! podaj jakis model , link ,jakies konkretne parametry .Firma Graupner o ile mi wiadomo robi silniki do modeli które jakos nie bardzo widzę do zastosowania przy budowie szlifierki i to sporych rozmiarow skoro piszesz "formatu A4" 
Ps. myślę ze ten by sie naddawał , można założyć tarczkę a i jako blender może służyć:
http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/S ... -1139.html

Ps. myślę ze ten by sie naddawał , można założyć tarczkę a i jako blender może służyć:
http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/S ... -1139.html
Pozdrawiam Ryszard
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
SILNIK DO SKUTER ELEKTRYCZNY 12V 150W ROWER QUAD
za 70 zł i tym możesz nawet coś zrobić.
Do tego zasilacz regulowany i masz pełny zakres regulacji obrotów.
A jak mało mocy to
SILNIK DO SKUTER ELEKTRYCZNY 24V 350W SKUTERA 350
i prostownik do akumulatorów na 24V.
No tu to możesz szlifować nawet dechy.
A jak dorobisz przystawki....
Modelarskie silniki są do modeli. Najczęściej przeznaczone do pracy krótkotrwałej,
maja za duże obroty do napędu szlifierki, wymagają chłodzenia etc...
za 70 zł i tym możesz nawet coś zrobić.
Do tego zasilacz regulowany i masz pełny zakres regulacji obrotów.
A jak mało mocy to
SILNIK DO SKUTER ELEKTRYCZNY 24V 350W SKUTERA 350
i prostownik do akumulatorów na 24V.
No tu to możesz szlifować nawet dechy.
A jak dorobisz przystawki....
Modelarskie silniki są do modeli. Najczęściej przeznaczone do pracy krótkotrwałej,
maja za duże obroty do napędu szlifierki, wymagają chłodzenia etc...
- Załączniki
-
- Silniki.jpg (11.6 KiB) Przejrzano 5774 razy
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Najlepiej kup taki co w relacji z budowy szlifierko-pilarki - bo kupisz zwykły silnik to będziesz potrzebował porządną oś (tanie mają dosyć duże bicie) - i będziesz musiał wykonać bardziej skomplikowaną konstrukcje, a tak masz wszystko co potrzeba + troche sklejki i jesteś w domu.
A silnik oczywiście 230V bo wszędzie masz dostęp, moc min 150W, obroty 3000
A silnik oczywiście 230V bo wszędzie masz dostęp, moc min 150W, obroty 3000
- jeskom
dzięki za poradę dla tych co mnie zrozumieli i sobie jaj nie robili...temat można zamknąć.