Kilka pytań co do technik.

Czyli rozmowy o wszystkim i niczym, techniki modelarskie i warsztat modelarski
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ivan

Kilka pytań co do technik.

Post autor: Ivan »

Witam, jestem na forum nowy. Strona bardzo mnie zaciekawiła, przesiedziałem na czytaniu postów pół dnia ;p Mój pierwszy model statku wykonałem z zapałek, znaczy się nadal wykonuję. Zaciekawiła mnie metoda oklejania fornirem i chciałbym wykonać pierwszy, właśnie tą metodą wykonany model, lecz mam kilka pytań, odpowiedzi nie udało mi się znaleźć:

1. Niektórzy przy oklejaniu kadłuba namaczają lekko fornir wodą, czy to ułatwia przyklejanie naprawdę?
2. Jakiego kleju najlepiej do tego użyć, mój zapałkowy statek sklejam wikolem i po bejcowaniu widać gdzieniegdzie plamy.
3. Jak wykonać ładne gretingi, drzwi, okna, widziałem tylko jakieś kosmiczne sposoby gdzie trzeba mieć w domu cały zakład stolarski.
4.Po pomalowaniu części farbami akrylowymi jakim lakierem najlepiej to polakierować, aby nie rozpuścić tej farby. Np. lakier nitro wiem że potrafi rozpuścić nałożoną farbę.

To chyba tyle, pytania te nie dają mi spać, proszę kogoś o odpowiedz ;)
Awatar użytkownika
Sance

Re: Kilka pytań co do technik.

Post autor: Sance »

1 moczenie forniru ułatwia jego wygięcie do pożądanego kształtu.
2.wikol wskazany jak najbardziej lecz musisz uważać żeby nie wyciekał jak mawia hamstfo "najlepiej klej trzyma jak go ni ma"
3. trening trening i jeszcze raz trening
4.po co malować jeszcze raz? a jeśli już musisz to pomaluj sobie bezbarwnym akrylem

Ponadto wszystko może pierwsze przeczytasz regulamin i założysz post w odpowiednim dziale (czytaj przywitalnia) oraz skrobniesz kilka słów o sobie.
Obrazek
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Ivan pisze:Witam, jestem na forum nowy. Strona bardzo mnie zaciekawiła, przesiedziałem na czytaniu postów pół dnia

Witam.
Pół dnia w modelarstwie szkutniczym to 1ns.
Zadaj te same pytania po 14 ns o ile będziesz je miał.
Wikol to był dobry w tamtym stuleciu.

Poczytaj ten dział proszę.
viewforum.php?f=10
Jerry nawet to posortował aby sie łatwiej wybierało to co Cię interesuje.
viewtopic.php?f=10&t=17733
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Witaj! Jestem na forum stary, ale kiedyś też byłem nowy i zgadzam się z tobą, że strona jest bardzo ciekawa.Czytam ją od kilku lat jednak swoje pierwsze mam nadzieje, że nie głupie pytanie zadłem po roku przeglądania tego forum a nie po połowie dnia, bo byłoby mi wstyd zadać takie pytanie jak ty to zrobiłeś. Na wszystkie twoje pytania są odpowiedzi i nie opowiadaj głupot że nie mogłeś na nie znaleść odpowiedzi bo obrażasz nas tu wszystkich po prostu ich nie szukałeś tylko pewnie przez te pól dnia obrazki oglądałeś. Młody jesteś, więc jak zwykle niecierpliwy i czekasz ze Ci się wszystko poda na tacy, więc zacznij od nowa, pięknie się przywitaj i pomyśl zaczym znowu o coś zapytasz.
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
mazurek

Post autor: mazurek »

Witaj. Nieco mnie zaskoczyły twoje pytania nie dlatego, że je tu umieściłeś ale dlatego, że jak napisałeś w profilu zawód = technolog drewna. Więc nie wiem czy to podpucha czy naprawdę nie wiesz, mnie kiedyś tego w szkole uczyli może był inny program albo teraz takie czasy sam nie wiem :?: Koledzy wszystko właściwie ci napisali. A fornir moczyło się przede wszystkim do ręcznego fornirowania i przycinania, no i lepiej się układał a i nie pękał, ale kto dzisiaj wie co to klej "perełka". Dobre kleje dzisiaj robi Patex (nie wiem czy dobrze napisałem), Rakoll itp. dobrze klei się też kontaktowymi (typu butapren). Akryl możesz położyć na Nitro nitro na akryl nie. I tak jak napisali poprzednicy napisz coś o sobie więcej ładnie się przedstaw i czytaj, czytaj, czytaj no i składaj żaglowce. ;) Pozdrawiam wszystkich :D
Awatar użytkownika
Ivan

Post autor: Ivan »

Dzięki wszystkim za odpowiedz, oczywiście złoże odpowiedni post w dziale przywitań :)
Jeśli chodzi o szkołę nigdy na oczy nie widziałem okleiny naturalnej typu fornir, tylko materiały syntetyczne.. Nawet z drewnem bardzo rzadko pracujemy, głównie w rolę wchodzi płyta wiórowa, którą kleimy wikolem, nie malujemy, nie lakierujemy. Stąd moje pewne zacofanie, technolog drewna jak sama nazwa mówi powinien zajmować się drewnem, a tak niestety nie jest..
ODPOWIEDZ