kwadratowe gwożdzie
- Kazek
kwadratowe gwożdzie
gwoździe z marketu z płaskim okrągłym łebkiem wystarczy przyciąć i mamy kwadratowe 

Pozdrawiam Kazik 

- mjk
Re: kwadratowe gwożdzie
Wszystko pięknie, ale dla modeli budowanych w większej skali. Średnica łba takich gwoździ to pewnie ok. 2 mm a po obcięciu (zeszlifowaniu) pozostanie z pewnością powyżej 1 mm. Przy skali 1:48 i większych to niestety sporo za dużo.
A tak przy okazji kwadratowych gwoździ (tematu poruszanego również przy okazji La Belle Piotrka).
Niektórzy z kolegów dysponują przecież bardzo profesjonalnie wyglądającymi walcarkami do drutu. Nie mam fachowego przygotowania, ale nie wydaje mi się problemem wywalcowanie przy ich pomocy (z miedzianego lub mosiężnego drutu) prętów o przekroju kwadratowym i wymiarach 0,5-1,0 mm.
Nie wiem, czy to nie za daleko posunięty postulat, ale gdyby ktoś z posiadaczy takiej walcarki zgodził się "wyprodukować" takie pręty (za opłatą oczywiście), to z pewnością wielu z nas chętnie zgromadziłoby niewielki zapas z zamiarem wykorzystania ich w przyszłości do kołkowania. Alternatywą jest przecież ręczne "klepanie" drutu, a to nigdy nie zapewni odpowiedniej precyzji i powtarzalności.
Pozdrawiam
Marek Kasprzak (mjk)
A tak przy okazji kwadratowych gwoździ (tematu poruszanego również przy okazji La Belle Piotrka).
Niektórzy z kolegów dysponują przecież bardzo profesjonalnie wyglądającymi walcarkami do drutu. Nie mam fachowego przygotowania, ale nie wydaje mi się problemem wywalcowanie przy ich pomocy (z miedzianego lub mosiężnego drutu) prętów o przekroju kwadratowym i wymiarach 0,5-1,0 mm.
Nie wiem, czy to nie za daleko posunięty postulat, ale gdyby ktoś z posiadaczy takiej walcarki zgodził się "wyprodukować" takie pręty (za opłatą oczywiście), to z pewnością wielu z nas chętnie zgromadziłoby niewielki zapas z zamiarem wykorzystania ich w przyszłości do kołkowania. Alternatywą jest przecież ręczne "klepanie" drutu, a to nigdy nie zapewni odpowiedniej precyzji i powtarzalności.
Pozdrawiam
Marek Kasprzak (mjk)
- Sance
a nie łatwiej użyć drutu mosiężnego 0,8mm ?
15zl za 6 metrów
http://wires.co.uk/acatalog/square_wires.html
15zl za 6 metrów
http://wires.co.uk/acatalog/square_wires.html
- mjk
No jak to dobrze zacząć dyskusję z mądrymi ludźmi.
Oczywiście że łatwiej kupić gotowy za bardzo przyzwoitą cenę. Trzeba było tylko znać adres strony - przeglądałem polskie i znalazłem profile kwadratowe ale o znacznie większych rozmiarach. Teraz nie pozostaje nic innego tylko zamawiać.
Dzięki Kaziu.
Marek Kasprzak
Oczywiście że łatwiej kupić gotowy za bardzo przyzwoitą cenę. Trzeba było tylko znać adres strony - przeglądałem polskie i znalazłem profile kwadratowe ale o znacznie większych rozmiarach. Teraz nie pozostaje nic innego tylko zamawiać.
Dzięki Kaziu.
Marek Kasprzak
- Kapitansio
- Lokalizacja: {"name":"Polska Tarn\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam.
Ja parę słów dołożę do gwoździeji.
Swego czasu, a będzie to ze 7 lat wstecz, kupiłem w Czechach takie oto żelazne gwoździeje jak na fotkach. Idealne niemal do kołkowania poszycia i szkieletów (wręgi). Przez te lata "wzięły i wyszły".
Ja dużo jeżdżę po tym kraju i jak trafię to kupię.
Piszę o tym, bo może są chętni. Wtedy kupię więcej. Odstąpię po cenie zakupu.
Jak kogoś interesują to proszę na pirva.
Pozdrawiam
Kapitansio
Ja parę słów dołożę do gwoździeji.
Swego czasu, a będzie to ze 7 lat wstecz, kupiłem w Czechach takie oto żelazne gwoździeje jak na fotkach. Idealne niemal do kołkowania poszycia i szkieletów (wręgi). Przez te lata "wzięły i wyszły".
Ja dużo jeżdżę po tym kraju i jak trafię to kupię.
Piszę o tym, bo może są chętni. Wtedy kupię więcej. Odstąpię po cenie zakupu.
Jak kogoś interesują to proszę na pirva.
Pozdrawiam
Kapitansio