Przeglądam temat i tak sobie myślę jak toto zrobić samodzielnie i doszedłem do wniosku że muszę wykonać przyrząd do tokarki a konkretnie nóż.No nie powiem nie było łatwo stal 1010-160 SW7M no i nóż jest więc trza spróbować .Z buka próbowałem tragedia łamie się i kruszy,sosna i świerk odpada jesion też i dąb też się kruszy więc z czego a dokładniej z jakiego gatunku drzewa to robicie czy może nie robicie tylko kupujecie gotowe toto ?? :dry: :dry: :dry:
Jeszcze jakby ktoś podał mi wymiary na toto do K&M to bym był bardzo wdzięczny
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
Zazdroszczę, że masz tokarkę i możliwości wykonania takiego noża :)
Wydaje mi się jednak, że trzeba proces wytwórczy rozbićna dwa etapy:
1. Nacięcie rowka pod wantę ładnie zaokrąglonym nożem lub ostro ściętym (chyba nie ma różnicy byle wanta osiadła w rowku do połowy swojej grubości)
2. Nożem bardzo spiczastym ( takie V) o kształcie zbliżonym do konta nachylenia scianki jufersu odcinamy bloczek i jednoczesnie robimy krawędz dla drugiego.
Więcej bawienia ale może będzie lepiej to wychodziło.
ps. Mam nadzieję, że patent zadziała i w rewanżu zrobisz mi klika jufersów jak podam wymiar ;)
No nie wiem czy dwa etapy to nie za dużo o jeden.Powiem tylko że z innego materiału np bakielit lub tarnamit czy teflon wychodzą idealnie nawet w miedzi robiłem tym nożem i też jest OK tylko jakoś drzewa nie mogę dobrać.
POMOCY !!!
W hangarze SPITFIRE
Witam
Moeże to nie jest dobre miejsce na to ale jak mówicie o tokarce to widziałem takie elementy do tokarki w katalogu Wolfcrafta. jako napęd stosuje sie wiertarkę. Te produkty widziałem w Castoramie. Ceny nie pomne
Pozdrawiam
GrzesiekR
No właśnie :) mam ciekawy link jak zrobic jufersy http://gabierschimeriques.free.fr/modelisme/fabrication_de_caps.htm, robiłem tak do cutty ponad 100. potrzebny tylko kołek drewniany i wycinamy pojedyncze krążki. potem wedle przepisu. tylko formę zamiast całej z metalu zrobiłem ją w połowie z drewna. deseczka z dziurką o średnicy naszego jufersu a na to precyzyjnie naklejona blaszka z otworami do nawiercania.
A Drewno to chyba najlepiej jednak buk bo o tym słynny bukszpanie to możęmy chyba tylko pomażyć.
Wydaje mi się że trochę przesadziłeś z długością tych dwóch wąsów po bokach .
Zanim środkowa część noża wytoczy rowek na linkę
to te boczne wąsy już za mocno osłabiają toczony element który kruszy się lub odłamuje .
Nóż rzeczywiście trzeba było poprawić tylko tym że odciąłem jeden wąs nie zmniejszając jego długości jak podpowiadał marecki bo wtedy nie odciął bym gotowego wyrobu i efekt w mosiądzu jest zadawalający jak widać na obrazku tylko jakoś buk nie pasuje do tej metody ale mam materiał na którym będę próbował po weekendzie.
Te połączone są wielkości 5 i 10 mm a te osobno 7 i 8 mm (szukam dalej dobrego dzrewca)
W hangarze SPITFIRE