Witam,
troszkę dodam swoje parę groszy. Regularnie czytam Wasze posty, ale piszę tylko kiedy na coś się przydać mogę.
Ostatnio rozmawiałem z technologiem od silikonów, właśnie od silikonów od nich.... i mi zaproponował do modelarstwa Gumosil M i T, jako alternatywę do najbardziej popularnego B (i najtańszego).
B ma około 1% kurczliwości podczas gdy M 0.2%. M jest twardszy od B oraz bardziej wytrzymały na rwanie. Poza tym można z niego więcej odlać. Każdy odlew żywiczny mimo wszystko degraduje formę .... robi się na niej taki biały nalot. Wytrzymałość M jest kilkunastokrotnie większa od.... tak usłyszałem u źródła. Obydwa wytrzymują temperaturę 180 stopni C. Są białe.
Natomiast Gumosil T (czerwony), wytrzymuje do 300 stopni. Jeśli chodzi o właściwości plastyczne, to jest gdzieś pomiędzy B i M.
Co do katalizatora, raczej nie powinno się przesadzać... jeśli za szybko usiecuje, nastąpią większe skurcze. np przy dużych formach może nie być pożądane.
Jest jeszcze parę innych silikonów, jak wiecie. Najfajnieszy jest 3 składnikowy (zapomnialem nazwy), który ma konsystencje jak plastelina i służy do obklejania oryginału... jeśli nie można go zalać..
Pozdrawiam
Jurek
Jeszcze raz pozdrawiam
Jurek