Witam.Serdecznie polecam odwiedzenie tego muzeum.Zbiory są naprawdę ciekawe.Bilet wstępu to tylko 9 euro.Poza modelami można także zobaczyć ciekawe malarstwo marynistyczne.Skala i wielkość wielu modeli przyprawia o zawrót głowy.Jedyny mankament to gabloty które potrafią skutecznie zepsuć fotki.Zamierzam jeszcze raz tam pojechać i tym razem mając nauczkę przygotować się do zrobienia fotek.Osobiście jestem bardzo zadowolony ,że udało mi się zwiedzić to muzeum:woohoo: .Pozdrawiam Sławek.
Witam, czy zna ktoś może adres tegoż muzeum, na jakiej ulicy i mniej więcej w której części Paryża się znajduje? Końcem lutego będę miał okazję odwiedzić to miasto i głównym punktem zwiedzania będzie właśnie to muzeum.
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria
Palais de Chaillot 17, place du Trocadéro 75116 PARIS
Jest ono zlokalizowane w bezposrednim sasiedztwie wiezy Eiffla, wystarczy tylko przejsc przez Sekwane i pojsc nieco pod gorke przez trawiasty skwer w kierunku duzego, dobrze widocznego gmachu o polksiezycowatym ksztalcie - to jest wlasnie ten palac de Chaillot. W jego jednym skrzydle jest owo muzeum. Bylem tam kilka lat temu - rzeczywiscie zbiory oszalamiajace, ale Paryzanie sa wredni - najpierw kazali mi zostawic statyw w szatni, bo zdjecia ze statywu sa tam zakazane (nie pomagaly moje zapewnienia ze statywu nie bede uzywal), potem po pol godzinie zwiedzania sila, w sposob bardzo wulgarny wyrzucili mnie z muzeum (razem z setka roznych turystow z calego swiata), orzekajac zdawkowo, ze w muzeum podobno ktos podlozyl bombe ("ktos" - czyt. terrorysci arabscy), a do tego nie pozwolono mi odebrac z szatni mego statywu (drogi niemiecki statyw, a nie jakis chinski chlam), na szczescie trafila sie poczciwa dusza - polska szatniarka (prawniczka z Kielc), ktora poza plecami ichniego dyrektora - napuszonego dupka, wyciagnela mi ten statyw i podala. Muzeum, rzecz jasna, nie zwrocilo mi pieniedzy za bilet, tak jak nie zwrocili ich zadnemu z pozostalych turystow. Owa szatniarka powiedziala mi prywatnie, ze takie obrazki wydarzaja sie tam przynajmniej raz w tygodniu!!!
Witam, niedawno właśnie wróciłem właśnie od brata z Paryża i moim pierwszym punktem na liście miejsc do zwiedzenia było właśnie to muzeum. Jak już pisał Sławek liczba i różnorodność eksponatów jakie tam posiadają jest na prawdę niesamowita, serdecznie polecam odwiedziny w tym miejscu. P.S.na szczęście obyło się bez żadnych incydentów typu zamach bombowy
Załączniki
w budynku muzeum znajduje sie również księgarnia i tam pośród wielu publikacji i albumów przedstawiających zbiory muzealne jest taki regał, co na nim jest to każdy pozna. Myślę że to jest marzenie nie jednego z nas cena to 128 euro, za sztukę niestety tym razem musiałem obejść się smakiem, ale może kiedyś się uda
mają tam nie tylko żaglowce
W Stoczni:
Santa Leocadia
W Porcie:
Szmaka
Santa Maria