Wyniki sondy

Zmiany na stronie i inne związane z witryną.

Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Wyniki sondy

Post autor: radek »

Witam wszystkich.
Sonda właśnie została zamknięta.
Wyniki można zobaczyć tu:
Wyniki sondy

A oto onkluzja:
- jesteśmy za tym aby rozbudować regulamin oraz wprowadzić system żółtych i czerwonych kartek;
- moderować tylko przypadki ewidentne;
- nie chcemy pozwolić autorom wątków na moderowanie w nich odpowiedzi;
- jesteśmy przeciwko likwidacji Hyde Parku;
- jesteśmy za podawaniem prawdziwego imienia i nazwiska przez użytkowników forum;
- jesteśmy przeciwko nakazowi ujawniania swojego wieku
- awatar nie musi być wykorzystywany tylko jako fotografia własna;

Mam nadzieję, że ic nie poplątałem.
Zatem jak to teraz będzie wyglądać w praktyce:

- musimy uściślić regulamin forum;
- właśnie dopisuję do forum trochę funcjonalności, w tym system czerwonych i żółtych kartek. Nie ruszy jednak przed powstaniem pełnego regulaminu forum;

- co do imion i nazwisk, to aby nie było problemu z danymi osobowymi (na co zwrócił uwagę Marsjano), to potraktujmy to w ten sposób, że jako nazwa użytkownika ma być imię i nazwisko a nie xnxxxx. Momo że zgodnie z moją wiedzą, same imię i nazwisko nie są danymi osobowymi, nie będziemy sprawdzać autentyczności danych - ze względu na kosztwoność takiego procesu. Jednak jeżeli ktoś będzie się z premedytacją podszywać w określonych celach, moderator będzie mógł zablokować jego konto. Dodatkowo będziemy umożliwiali utrzymanie nicków dla osób, które zbudowały już swój wizerunek w oparciu o ten nick w internecie na innych forach i stronach; to zostanie ujęte w regulaminie;

Pozczególne kroki będziemy realizowac systematycznie.
Proszę o uwagi do ankiety i dziękuję za liczny udział.

Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Odp:Wyniki sondy

Post autor: Hadżi »

Witam!

Ja osobiście głosowałem w sprawie ujawniania prawdziwego imienia i nazwiska na Nie!.
Po pierwsze nie można zweryfikować prawdziwości i nie chodzi tu wcale o ochronę danych osobowych. Jest to forum publiczne więc nie wszyscy je muszą od razu znać te dane. Wcale się nie wstydzę swego imienia i nazwiska. Na forum posługuję się nickiem jak wiele miljonów innych użytkowników forów na świecie. Jezeli ktoś chce proszę bardzo, jeżeli nie to nie! I nikt nikogo nie powinien do tego zmuszać. I taki obligatoryjny zapis w regulaminie nie powinien istnieć. Ja na forum staram się nie spoufalać, w wypowiedziach unikam zwracania się nawet po imieniu[chyba, że nie ma nicka], a raczej po nicku lub bezosobowo. Wszycy użytkownicy forum są traktowani przezemnie jednakowo bez względu na wiek, płeć czy miejsce zamieszkania. Nie mam tu żadnych przyjaciół [jednego tylko kolegę] i zażyłych stosunków co by mnie do tego upoważniało. W korespondencji prywatnej zawsze oprócz nicka a zazwyczaj bez podpisuję się imieniem i nazwiskiem z szacunku. Jeżeli ktoś chce poznać moje prawdziwe imę i nazwisko to niech popatrzy na dół ekranu jak jestem zalogowany, to się dowie.

Jeżeli będę zmuszony do podania imienia i nazwiska to oczywiście podam, a czy te dane będa prawdziwe?

Odniosę się jeszcze do trzeciego punktu sondy, na który również głosowałem, na Nie! Otóż każdy autor wątku jeżeli uzna, że jakaś wypowiedź zaśmieca go bo jest nie merytoryczna, ma prawo poprosić moderatorów o usunięcie takiej wypowiedzi z jego wątku. A co z tą wypowiedzią? Jeżeli jest ona dyskusyjnie rozwojowa to przenieść ją do Hyde Parku. Ewidentnie niewłaściwe wypowiedzi powinny być usunięte do kosza w którym przebywała by ona np. przez dwa tygodnie, a po terminie automatycznie usuwana. Oczywiście wiadomości w koszu powinny być tylko do odczytu, a nie do edytowania. Kto chciałby przeczytać, to proszę bardzo. Niech się dowie dlaczego dana wypowiedź znalazła się w tym miejscu. Autor takiej wypowiedzi powinien przejść procedurę regulaminową. Do kosza można by usuwać również "ohy i ahy" nic nie wnoszące do relacji.

To tyle moich uwag i przemyśleń. Oczywiście nie wszyscy muszą się z nimi zgadzać.

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Hadżi akurat Ciebie tu wszyscy znają :D

I w Twoim przypadku ma zadziałać punkt, że będziesz mógł bazować na swoim zbudowanym nicku Hadżi, pod którym występujesz już na innych forach. Regulamin będzie ewoluować i dzięki za Twoje uwagi.
Jak wyników sondy nie zmienimy, tak możemy dzięki takim uwagom dokładnie doprecyzować regulamin.

Pozdrawiam,
Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

radek napisał:
Hadżi akurat Ciebie tu wszyscy znają :D

Wolałbym aby mnie znali z dobrej strony! Wcale nie chciałem i nie chcę być "zadymiarzem" ale tak wyszło i po części jest to moja wina.

A tak na margineśie - nieraz od czasu do czau przydaje się taki "kij w mrowisku" oby tylko bez wyzywania i obrażania kogo kolwiek. To pobudza urzytkowników do aktywności.

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Przepraszam, przepraszam, przepraszam... Ubzdurałem sobie, ze sonda bedzie do konca 18.03.. no i się spóźniłem...
Pozwolę sobie wiec publicznie parę słów powiedzieć:
Generalnie zgadzam się z większośćią (ktora wynika z opublikowanych przez Radka wyników)

Miałbym dwie uwagi tylko:
Po pierwsze co do ujawniania nazwisk: jestem za, ale.. na abarot niż to zaproponował Radek: mianowicie, nickiem się posługujemy, ale nazwisko jest konieczne! (ale: tak jak teraz uwidaczniane wsród wykazu zalogowanych, czy w wykazie użytkowników przy wybieraniu adresata PW)

Co do podawania wieku: moim zdaniem jest to istotna informacja w wielu przypadkach.. udzielając odpowiedzi czy podpowiedzi dobrze jest wiedzieć, komu takową udzielamy... nie obrażając nikogo, myslenie 16 latka rózni się do myslenia 50 latka, młodzi wykazują znacznie cześciej "słomiany zapał".. a i kultura wymaga, aby do szacownego wiekiem nie pisać jak do młokosa, nawet gdy zada infantylne pytanie...etc, etc.....
Więc ja byłbym za stworzeniem 3-4 kategorii wiekowych.. i uczciwym opowiedzeniem się użytkowników co do przynależności do którejś z tych kategorii..
Pozdrawiam
Adam Korobacz

Post autor: Adam Korobacz »

przepraszam Atamanie, więc do "młokosa" mozna pisac bez kultury?
zamykanie sie w getta wiekowe jest chyba zlym pomyslem - dyskryminacja mlodych, ogarnietych slomianym zapalem (czesto zapal gasnie wlasnie z powodu chlodnego przyjecia hehe :) to smierc dla tego hobby.
Kilo wody pod stopą!
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Kurcze, piszac troche obawiałem się własnie takiego, złego zrozumienia intencji....

Co do dyskryminacji.. to raczej Tu takowej nie zauważam, wręcz przeciwnie.. wiekszośc piszących stara się pomóc , podtrzymać ten zapał... Ale właśnie, jeśli wiemy, komu radzimy, łatwiej dobrać argumenty...

A co do tej "kultury" czy jej braku... mam synka prawie 18 letniego.. i czesto rozmawiam z nim, czy z jego kolegami w sposób przez nich w pełni akceptowalny, co wiecej, własnie za taką formę i mnie akceptują... natomiast nie rozmawiałbym nigdy w takiej formie z np z moimi dobrymi, z którymi od wielu lat jestem po imieniu, kolegami klubowymi z rocznika pamiętającego 2 wojne światową.. a mamy takich 2-3 w klubie...
Wszystkich innych czytających to co napisałem w poprzednim poscie proszę o szersze spojrzenie, doszukanie sie ogólnego sensu w tych może nie do końca trafnych przykładach, a nie czepiania się dla samego czepiania, szczególików ktore oderwane od calaści... zgadzam sie ..mogą wydać sie nie takie..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marten_kuna

Post autor: marten_kuna »

Atamanie! Podpisuję się oboma rękami pod tym ,co napisałeś. Boję się że w szlachetnej intencji uporządkowania forum zabrniemy za daleko w stronę zakazów i nakazów. Przecież do tej pory przeżyliśmy na forum kilka burz, kilka ostrych wymian zdań, zdarzały się przypadki zwykłego chamstwa słownego, ale jakoś sobie poradziliśmy. Mnożenie przeszkód powoduje konieczność życia z większą ilością przeszkód!
Awatar użytkownika
Handszpak

Post autor: Handszpak »

Moim skromnym zdaniem to pojawiło sie dużo szumu o pierdoły.
Kwestia nazwiska: powiedzcie mi co z tego wyniknie ze moje imię i nazwisko będzie widoczne? Konkretnie to nic nie wyniknie, bo żeby ktoś zapamiętał na dłużej moje dane to bym sie tutaj musiał nieźle popisać swoimi żaglowcami i umiejętnościami szkutniczymi. Teraz jestem bezpostaciowy handszpak, a potem będę bezpostaciowy Darek Golec. to co to za różnica? Poza tym jak komuś zależy na tym żeby mnie poznać, zaprzyjaźnić sie lub nie, czy tez wyzywac mnie od najgorszych to może to zrobić gg czy jakoś podobnie. I jeszcze jedna kwestia nie lepiej to sie poznawać na żywo na jakiś zlotach czy konkursach i wystawach, zawsze gunderszafta można strzelić i bądź co jeszcze obalić razem, z kulturką, elegancko. a tak będzie se wisieć moje nazwisko i co?

Co do grup wiekowych...może to i dobry pomysł, ale tez istnieje ryzyko ze co niektóry młodzian poczuje sie dyskryminowany w końcu czasem tez chce sie być traktowanym poważnie a nie z góry, a starsi lubią wykorzystywać to ze mają już swój wiek. Jestem za tym o ile nie pojawi sie ww. niebespieczeństwo. chociaż myślę ze posortowanie według umiejętności było by lepsze.

Co do reszty to wydaje mi sie ze cały szum koło tego wszystkiego był bezcelowy bo w sumie to pojawi sie tylko kosmetyka tego co było do tej pory a nie jakieś zasadnicze zmiany wcześniej jak ktoś bardzo wkurzał admina to pewno był wylot, a teraz tez będzie wylot tylko ze sie to będzie nazywało czerwona kartka.

Noi o co tyle szumu było?
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Oczywiście, że lepiej poznać się na żywo!
I wtedy wynikają bardzo nie zręczne sytuacje, kiedy spotyka się młodzian z dojrzałym facetem, a takie sytuacje już były w Gdańsku, Poznaniu czy Łodzi, więc moim zdaniem lepiej jest znać wiek.
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ