Nowy Artykuł na Kodze

Zmiany na stronie i inne związane z witryną.

Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Nowy Artykuł na Kodze

Post autor: radek »

Hadżi wykonał tytaniczną pracę, ale przekonajcie się sami:
http://koga.net.pl/content/view/469/278/
Hadżi dziękuję Ci i cieszę się że jesteś z nami na Kodze. Mam nadzieję, że to nie jedyny Twój artykuł a innych dopinguję do pójścia w ślady Hadżiego.

No i życzę w imieniu Hadżiego i swoim miłej lektury.

Pozdrawiam, Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Nowy Artykuł na Kodze

Post autor: RomekS »

Bardzo ciekawy artykuł.
Brawo Hadżi :)

Jeżeli można by artykuł podzielic na kilka rozdziałów
otwieranych np hiperlinkami....

Niemniej to bardzo dobra lektura i może też zostac w obecnym układzie.
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Przeczytałem artykuł Hadżiego z wielkim zainteresowanie i uwagą .
I to jest to od czego powinien zacząć swoją przygodę z modelarstwem każdy początkujący .
Ujęte jest dosłownie wszystko o czym powinien widzieć każdy rozpoczynający tą wspaniałą przygodę czy hobby.
Szkoda ,ze nie pracuję już w modelarni bo bardzo chętnie by polecił każdemu przychodzącemu „ się zapisać”
Dzięki Sylwek naprawdę kawał dobrej roboty
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Dlatego powiesiłem link do artykułu w przywitalni w przyklejonym przez Jurka temacie.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Przeczytałem i ja !
I cóż mogę dodać do tego co napisali wcześniej koledzy ?
No Hadżi ! Wykonałeś tytaniczną robotę która jest piękna i bardzo dobra !
Mówię to na trzeźwo i całkowicie szczerze .:)
Chociaż czasami się spieramy to cenię to co zrobiłeś i wielkie dzięki :) :) :)
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

Bardzo wartościowa rzecz. Każdy początkujący powinien to przeczytać i zrozumieć.
Jak by tu wykombinować, żeby nie było przywitalni jak się z tym nie zapozna i podpisze, że zrozumiał?
Było by dużo dziwnych pytań mniej.
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Gratulacje Hadżi, to je to! jak mówił mój awaterek. Zwięźle, jasno, jak łopatą.
Ja dopiero po dwóch latach mogę powiedzieć, że mam troszkę drewna - właśnie z podanych przez Ciebie różnych dziwnych żródeł, troszkę narzędzi i książek. Czyli cierpliwość.
Cieszę się, że tak z niczego naszło Cię by coś napisać. Czekam z niecierpliwością na inne opisy związane ze szkutnictwem.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
marten_kuna

Post autor: marten_kuna »

Brawo Hadżi! Możeby wzorem innych forów włączyć ten artykuł do regulaminu dla wstępujących? Co prawda są tacy "miszczowie", co zawsze będą zadawali ciągle te same pytania. Oni już tak mają!
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

Urzytkowników KOGI coraz więcej przybywa. Nie brak w śród nas ludzi życzliwych i udzielających odpowiedzi na liczne zapytania. Pomimo to odpowiadanie na pytania, na które były już udzielane odpowiedzi z czasem zaczyna denerwować. Wywołuje to niepotrzebnie dyskusje zchodzące z właściwego tematu. Odsyłanie kogoś do archiwum też niewiele skutkuje. Zasoby KOGI tak się rozrosły, że przeszukanie wszystkiego zajmuje ogromną ilość czasu, który można by wykorzystać na budowę modelu. Dlatego postulowałem aby stworzyć indeksację tematów, aby łatwiej było wyszukać to co w danej chwili nas najbardziej interesuje. Jarek indeksację zrobił i ona jest. Ale trzeba umieć i przede wszystkim chcieć z niej korzystać. W necie można znaleźć wszystko. Jednak i mnie "szlag" trafia jak mam znaleźć coś w "stogu" kilku tysięcy często powtarzających się linków. Nawet zaawansowane wyszukiwanie niewiele pomaga.

Siedziałem i tak myślałem jak tu wszystkich początkujących modelarzy wprowadzić, aby nie zadawali ciągle powtarzających się pytań. Zacząłem pisać taki konspekt, trochę go rozszerzyłem i wysłałem Radkowi z zapytaniem czy takie coś przydało by się na KODZE. Radek to zaakceptował i prosił o rozwinięcie. Przez parę wieczorów powstał ten artykuł. Nie jest to więc aż tak tytaniczna praca.

Chciałem aby tytuł tego artykułu był w menu głównym i przedstawiony w wyraźnie rzucający się sposób [dosłownie kłujący w oczy]. Zazwyczaj każdy kto pierwszy raz trafi na KOGĘ najpierw przegląda menu, później czyta rozwinięcia, następnie się rejestruje i po przejściu przez "przywitalnię" zadaje pytania.

Radek umieścił to tam gdzie to jest, widocznie tak musi być. Ja się na technicznych sprawach portalu nie znam, a On w tych sprawach jest fachowcem.

Myślę, że każdy początkujący modelarz ten artykuł przeczyta i tak jak napisał Antosiek zrozumie co tam jest napisane. Tych co uparcie będą zadawali pytania na które właśnie tam znajdą odpowiedzi należy im wklejać link do artykułu zamiast odsyłać do archiwum.

Na temat artykułu, Ci co się wypowiedzieli uważają, że jest trafiony w "10". Wypowiedzieli się użytkownicy z dużym stażem na forum i z jakimś już doświadczeniem modelarskim. Nikt natomiast z młodych i początkujących. Nie chodzi mi tu o jakieś pochwały, tylko o opinie czy jest on im przydatny, zrozumiały.

Zdaję sobie sprawę, że nie wyczerpałem tematu. Dlatego uważam artykuł za otwarty. Jeżeli ktoś chciałby coś jeszcze dodać, być może sprostować ,to proszę bardzo. Napisać i wysłać do Radka, a on to już w odpowiedni sposób powiesi na KODZE.

No cóż, jak to niektórzy mówią jestem bardziej teoretykiem niż praktykiem i maja rację. Kiedyś byłem bardziej praktykiem, a teraz rozliczne zajęcia, częsta nieobecność w domu i zmęczenie po kilkunastu godzinach pracy w ciągu dnia czynią mnie bardziej teoretykiem. Ażeby być dobrym praktykiem trzeba też mieć i podstawy teoretyczne. Myślę, że jeszcze ze dwa lata i ponownie będę bardziej praktykiem.

Czy jeszcze coś napiszę? Na pewno tak, tylko nie prędko. Chodzi mi po głowie rozwinięcie tematu stosowanych materiałów w modelarstwie, opisanie i przedstawienie narzędzi modelarskich, a później opisanie kilku technik budowy kadłubów jednostek pływających. A jeżeli ktoś mnie uprzedzi w tych tematach, to ja postaram się jeszcze coś dodać od siebie o ile będzie co.

Pozdrawiam wszystkich

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Co? Ja nie potrafię ? :P
Chciałeś to masz :-D

Hadżi, słuszna uwaga. Powstał nowy dział, teraz czekam na dalsze zasilenie.
http://koga.net.pl/content/category/1/105/278/
Pozdrawiam.
Radosław Kubera
Koga Portal
ODPOWIEDZ