Przenosiny Kogi

Zmiany na stronie i inne związane z witryną.

Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Przenosiny Kogi

Post autor: radek »

Ponieważ Koga chodzi jak wół, nadszedł czas przesiąść się na silniejszy serwer.
W tej chwili nowy serwer jest właśnie konfigurowany.
W związku z tym w najbliższych dniach mogą występować problemy z dostępem (brak strony, strona niedostępna, brak możliwości logowania). Proszę wtedy o cierpliwość (jak to w modelarstwie). Po przenosinach będzie lepiej. Mam nadzieję że już na dłuższy czas.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

O:Przenosiny Kogi

Post autor: JurekBin »

No to git!
Życzę powodzenia :)
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Super, bo zarówno ruch a co za tym idzie liczba odwiedzających jest ogromna. mamy chyba sporo wejść spoza Polski. Sam serwis chyba jest dość duży i urasta nam ciągle dzięki wysiłkom całej społeczności, że nie powiem nieskromnie :blush: chyba do największego w kraju a może i w Europie, czego Wam i sobie życzę ;)
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Emil,
Polskie Żubry rządzą, wiec trudno oczekiwać czegoś innego :woohoo:
Koga ma wejścia z całego świata to say the least!

Więc krótko mówiąc jest dobrze.
Teraz też ważne aby jutro się udało :unsure:
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Witam.
Przenosiny trwają.
Jednak już teraz widzę, że z jakiegoś powodu Koga nadzwyczaj mocno obciąża serwer (nieproporcjonalnie do ruchu), jeszcze nie znam przyczyny, szukam jej (prawdopodobnie jakiś skrypt).

Zatem jeszcze troszkę cierpliwości, choć małą poprawę powinni niektórzy odczuć już dziś.

Pozdrawiam.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Duchem jesteśmy z Tobą i Kogą.
Jakbyś potrzebował pomocy to wiesz gdzie mnie szukać.
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Dzięki Jurek.

Przenosiny już w zasadzie zakończone. Błędne skrypty poprawiłem.

Niektórzy już to czują (poprawę w ładowaniu strony), inni jeszcze nie, ale to kwestia czasu (muszą im się zaktualizować wpisy w DNS) . Mam nadzieję że teraz da się Kogę przeglądać.
To jeszcze nie koniec optymalizacji, resztę będę robić sukcesywnie, bo to nie jest jeszcze to o co mi chodzi.
Pozdrawiam.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Witam.
Właśnie zakończyłem definitywnie przenosiny Kogi. Mam nadzieję że widzicie różnicę w prędkości strony.
Wszystkie zdjęcia znajdują się już na jednym serwerze i z niego wszyscy korzystają. Istniejące ostatnio "Dwie kogi" korzystające z jednej bazy i dwóch oddzielnych serwerów plików powodowały właśnie to co widzieliście - zamieszanie typu: są posty, nie ma zdjęć.
W tej chwili znów pracujemy wszyscy na jednej kopii Kogi, jednej bazie i jednym systemie plików.

Ale jest jedna zła wiadomość.
Z niewiadomych mi przyczyn niektórzy z Was nadal próbują się łączyć na starą Kogę.
Informacja o nowym adresie serwera została zapisana do DNS już kilka dni temu i powinna była się zaktualizować u wszystkich w ciągu dwóch godzin (tak zostało wpisane w DNS). Przeważająca grupa użytkowników Kogi automatycznie i poprawnie przepięła na nowy serwer właśnie w tym czasie. Mimo tego niektórzy już 5 dzień nadal łączą się ze starą Kogą i dotyczy to głównie ludzi korzystających z łącz TPSA.
Zła wiadomość polega na tym, że 21 jest ostatnim dniem gdy mamy dostęp do starego serwera, po tym czasie serwer zapewne zostanie odłączony, a ustawione na nim przekierowanie na nową Kogę przestanie funkcjonować. Jeżeli do tego czasu nie przestawią się Wam prawidłowo DNSy na nowe wpisy, jakiś czas możecie stracić kontakt z Kogą - mimo że koga będzie działać prawidłowo. Nie mam na to wpływu, jest to kwestia Waszych providerów.
Są w takiej sytuacji dwa wyjścia:
- zgłosić do providera błędnie działający ich DNS;
- zmienić DNS na inny, poprawny;

Podam tylko jeszcze informacyjnie, że nowy adres kogi to: 87.98.233.216
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
arthx

Post autor: arthx »

Podziekowania za sprawne manewry z bitami i bajtami :)
przyspieszenie jest mocno odczuwalne i wszystko u juz u mnie piknie smiga :)
sprawdzilem wlasnie IP kogi - i juz jest prawidlowy (a uzywam tpsa-neostrada)

pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
Viluir

Post autor: Viluir »

Koga faktycznie smiga aż miło :) tylko mam małe, głupie pytanie :( :unsure: jak sprawdzic swoje IP na kogdze i jak ewentualnie zmienic IP na poprawine? jestem kompletnie zielona w tej sprawie...
W stoczni:
Holk Gdański(MM)
ORP Iskra - mikro flota :)
ODPOWIEDZ