Witam . Mam prośbe . Czy jest ktoś w stanie pomóc mi i stwierdzić co to jest za gatunek drewna . Mam tego 60 deseczek o wymiarach 1000x80x15 mm. Drewno to jest super wysuszone . Pochodzi z buazeri Domu Kultury na Starym Chełmie w Gdańsku i i było kładzione w 1948 r. To chyba wysezonowane .;) Ma kolor kawy z mlekiem a niektóre wpadają w kolor różowy . Słoje są drobne , prawie nie widoczne . W obróbce jest świetne . Po oszlifowaniu pozostawia idealną powieszchnie bez meszku . Jest średnio twarde .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Dzięki:) . Mam zamiar budować mojego Willema z tego drewna . Nadaje się chyba na końcowe poszycie? Jeżeli któryś z kolegów budował z tego drewna to prosił bym o opinie . Z góry dziękuje .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Czasami ludzie zadają dziwne pytania...kawa z mlekiem,lekko różowe,buazeria,czy boazeria,kładzione,czy kradzione...parę fotek i zorientuj się tu człowieku co to za drewno...ze zdjęcia to trudno cokolwiek określić.Może to być mahoń.Bież to chłopie i buduj swoje pływadełko.
Trzymam kciuki!!!
tu masz linka do wzorników co prawda fornirów, ale...może któryś podpasuje do tego co masz, opis jest bardzo ogólny a fotka drewna ma zły balans bieli i odblask , więc trudno ocenić co to za "łono" ;)