Wykonanie bander do okrętu Vasa

Zmiany na stronie i inne związane z witryną.

ODPOWIEDZ
kolarz90

Wykonanie bander do okrętu Vasa

Post autor: kolarz90 »

Witam
Mam takie pytanie - znalazłem w jednym sklepie int. gotowy model żaglowca Vasa, na którego zakup jestem zdecydowany. Brakuje mu jednak flag i badnery i tu chciałem się zapytać, czy jest na forum jakaś osoba, która oczywiście za zapłatą byłaby chętna na wykonanie dla mnie takich rzeczy. Modelarzem nie jestem bo mimo próbowania nie mam drygu do tego, a chciałem sobie sprawić fajny model galeonu za w miarę małe pieniądze bo ceny gotowców są ogromne.
Chodzi o ten model http://www.zaglowce.net/22/wasa-galeon-wojenny , spodobał mi sie a wydaje mi sie że z flagami na masztach wyglądał by jeszcze lepiej
Jeśli ktoś byłby chętny, to możemy dogadać szczegóły na pw lub mail wiselka90@o2.pl
Awatar użytkownika
mirek

Re: Wykonanie bander do okrętu Vasa

Post autor: mirek »

Wydaje mi się , że ta metoda powinna się sprawdzić :
http://www.koga.net.pl/modelarnia/82/49 ... karki.html
A tak na marginesie to zapraszam do przywitalni i poczytania regulaminu
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
ryszardb
Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: ryszardb »

Podobną metodą jak wskazał Mirek zrobiłem bandery do Meyflower (plastik) z tą różnicą ,że na zwykłej drukarce Canon Priksma . Materiał - cienki batyst z chusteczki do nosa - nasączyłem krochmalem . Po wyprasowaniu był na tyle sztywny że przykleiłem go taśmą do papieru. Przed drukowaniem na materiale , najpierw wydrukowałem flagi na papierze. Na ten druk przykleiłem płótno i jeszcze raz poszło do drukarki . Wyszła flaga dwustronna niczym się nie różniła od załączanych przez producentów .
Jako wzór posłużyła mi papierowa bandera załączona do modelu
Obrazek
a tak wygląda na modelu
Obrazek
Gotową banderę pomalowałem lakierem Humbrol bezbarwny mat.
Obrazek
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

Tu masz bandery i proporce Wasy (Vasy):
Wasa15.jpg
Wasa14.jpg
kolarz90

Post autor: kolarz90 »

Dzięki za odpowiedzi, spróbuje zrobić zaproponowaną przez was metodą może jakoś mi sie uda.

Znalazłem jeszcze na stronie http://www.modelarstwoszkutnicze.com/elementy.html wzmianke, że mają w sprzedaży zestawy bander m.in do Vasa. Czy ten sklep w ogóle jeszcze funkcjonuje? Wysłałem do nich maila 2 dni temu i nie dostałem odpowiedzi
Awatar użytkownika
ryszardb
Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: ryszardb »

Trzeba do nich dzwonić. Zamówienia przysyłają szybko . Jeszcze nie miałem problemów.
Zamawiałem u nich bandery , dokładnie wykonane przez jakąś firmę (chyba Mantua Model napis b.nieczytelny) Swoją metodą na drukarce otrzymałem podobne. Są one wyprodukowane na cienkim stylonie jednostronnie , druga strona prześwituje jednak jest trochę blada.
Nadruk - serie Victory art. 37451
ODPOWIEDZ