Oto post który mam nadzieję wywoła dyskusję i sprowokuje kilka osób do podzielenia się swoimi zasobami wiedzy.
Otóż jak wiemy w roku 1627 miała miejsce bitwa pod Oliwą. Jest to chyba jeden z większych udokumentowanych sukcesów polskiej floty.Jak na ówczesne czasy polska dysponowała w miarę nowoczesną flotą i co najważniejsze zorganizowaną i zdolną do podjęcia zdecydowanych działań. Osobiście tli się we mnie poczucie patriotyzmu którego nawet poczynania dzisiejszych władz nie są w stanie całkiem zgasić. Dlatego Polskie okręty z tamtego czasu mają u mnie pierwsze miejsce jeśli chodzi o sympatię do żaglowców. Poza tym jak większość dużych chłopców, lubię armaty, strzelanie i takie tam chłopięce zabawy.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że ówczesne realia nie były zbyt sympatyczne dla ludzi z tamtej epoki.Zresztą żadna wojna nie jest przyjemna dla biorących w niej udział, ale to już inna bajka...
Jeżeli chodzi o okręty biorące udział w bitwie to znamy ich nazwy, parametry. Jednak jeżeli chodzi o potencjalny wygląd, tutaj pojawiają się różnice zdań. Prawdopodobnie były to jednostki budowane na wzór holenderski.
Dlatego ja w swojej rekonstrukcji "Wodnika" w głównej mierze opieram się na galeonie "Rotter Lowe"(Czerwony Lew).
Shipyard wydał opracowanie "Żółtego Lwa"-małej pinki. Oprócz tego na PWM jest "Święty Jerzy" zbudowany według planów-więcej informacji co do samych planów nie ma.Poniżej zamieszczam inną wersję "Świętego Jerzego"-z trzy piętrowym ożaglowaniem-która osobiście bardziej mi się podoba.
W tym miejscu zwracam się do kolegów z prośbą. Zamieszczajcie zdjęcia modeli polskich okrętów .Może któryś z was buduje właśnie którąś z jednostek eskadry Oliwskiej? Może macie jakieś ciekawostki na ten temat.
Poza tym jakie były dalsze losy okrętów zajętych w Wismarze przez szwedów?
I na koniec jeszcze pytanie -czy ktoś widział na żywo zamieszczone przeze mnie modele? Może ma ktoś dodatkowe ich zdjęcia?
Są to skany które podesłał mi znajomy -ale oprócz podpisów pod zdjęciami nie wie nic na ich temat.
Może modelarz który jest ich autorem wykonał jeszcze jakieś inne okręty z pod oliwy?
Proszę o pomoc w rozwikłaniu tych zagadek.
Na zdjęciu "Wodnika" widać że jest to model różniący się od tego przedstawianego w Planach Modelarskich.Co mogą potwierdzić koledzy którzy zbudowali bądź budują "Wodnika".