Cześć
Strzelam. W 1744 roku pod kierownictwem J. L. Coulomba, w porcie Brest we Francji, została zbudowana La Sirene.
Chapman umieścił ją w Architectura Navalis Mercatoria na planszy nr LV.
Pozdrawiam
Bartek
Żaglowce - Quiz
- Rado
- Bartek_W
Re: Żaglowce - Quiz
Cześć
Oto moja zagadka...
W roku 1963 pewien człowiek, o polsko brzmiącym nazwisku, samotnie przepłynął przez Atlantyk. Proszę podać imię i nazwisko konstruktora jachtu, na którym wcześniej wspomniany samotnik dokonał swojego wyczynu.
Pozdrawiam
Bartek
Oto moja zagadka...
W roku 1963 pewien człowiek, o polsko brzmiącym nazwisku, samotnie przepłynął przez Atlantyk. Proszę podać imię i nazwisko konstruktora jachtu, na którym wcześniej wspomniany samotnik dokonał swojego wyczynu.
Pozdrawiam
Bartek
- banderas
Stanleya Jabłońskiego ,jacht „Amethyst”
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
- korasonek
Bartek_W pisze:Cześć
Oto moja zagadka...
Pozdrawiam
Bartek
Witam
Czy chodzi może o Mieczysława Plucińskiego który wraz z inżynierem Zbigniewem Milewskim zbudowali "AMETYSTY", na którym Stanley Jabłoński w 1963r. samotnie przepłynął przez Atlantyk.
Pozdrawiam
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
- Bartek_W
Cześć.
Odpowiedź prawidłowa. Gratuluję.
Mam nadzieję, że Twoje pytanie będzie trudniejsze od mojego.
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
Mam nadzieję, że Twoje pytanie będzie trudniejsze od mojego.

Pozdrawiam serdecznie
Bartek
- korasonek
Bartek_W pisze:Cześć.
Mam nadzieję, że Twoje pytanie będzie trudniejsze od mojego.![]()
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
Pożyjemy zobaczymy:)
To teraz trochę dla odskoczni od żagli i aby rozruszać towarzystwo RC:)
Proszę podać imię i nazwisko inżyniera i wynalazcy dzięki któremu dziś możemy korzystać z dobrodziejstw zdalnego sterowania?
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Bartek_W
Dzień dobry
Zapewne chodzi o Guglielmo Marconiego (ur. 25 kwietnia 1874 w Bolonii, Włochy, zm. 20 lipca 1937 w Rzymie, Włochy) – włoskiego fizyka i konstruktora, laureata Nagrody Nobla z dziedziny fizyki w roku 1909 za wkład w rozwój telegrafii bezprzewodowej, który wraz z Hansem Christianem Ørstedem, Michaelem Faradayem, Heinrichem Hertzem, Nikolą Teslą, Aleksanderem Popowem, Thomasem Alvą Edisonem jest uważany za współtwórcę radia...
(źródło)
Pozdrawiam
Bartek

Zapewne chodzi o Guglielmo Marconiego (ur. 25 kwietnia 1874 w Bolonii, Włochy, zm. 20 lipca 1937 w Rzymie, Włochy) – włoskiego fizyka i konstruktora, laureata Nagrody Nobla z dziedziny fizyki w roku 1909 za wkład w rozwój telegrafii bezprzewodowej, który wraz z Hansem Christianem Ørstedem, Michaelem Faradayem, Heinrichem Hertzem, Nikolą Teslą, Aleksanderem Popowem, Thomasem Alvą Edisonem jest uważany za współtwórcę radia...
(źródło)
Pozdrawiam
Bartek
- Rado
Za moich szkolnych czasów obowiązywała odpowiedź "POPOW i Marconi" 

http://erka.ovh.org/
- korasonek
Rado pisze:Za moich szkolnych czasów obowiązywała odpowiedź "POPOW i Marconi"
Witam
Niestety nie chodziło mi o osobę która wynalazła radio, a wynalazcę pilota do zdalnego sterowania. Człowiek który pierwszy opatentowała pilota i za jego pomocą sterowała swoje "zabawki" (pierwsze modele zdalnie sterowane:)
Imię i nazwisko już padło tylko nie chodzi o radio i o Marconiego.
Miłego szperania:)
Pozdrawiam
Piotr
Piotr