„Kurenas” (lit., niem. „Kurenkahn”), to tradycyjna łódź litewskich rybaków znad zalewu kurońskiego. Łodzie te były dwumasztowe, mierzyły 11-12 m. i były płaskodenne, w związku z czym przy wadze około 4 ton zanurzały się tylko do 40 cm. Nazwa ich pochodzi od litewskiego słowa oznaczającego sieci.
Cechą charakterystyczną łodzi jest to, że na topie masztu znajduje się wimpel (kurenwimpel), czyli metalowy proporzec będący oznaczeniem miejscowości, z której pochodziła łódź. Kolory tego oznaczenia na Mierzei Kurońskiej były czarne i białe. We wschodniej część Mierzei obowiązywały kolory czerwony i biały, w południowej zaś niebieskie i białe. Dekoracja wimpli stała się częścią tradycyjnej sztuki ludowej regionu. Na takich łodziach pracowali rybacy z okolic Kłajpedy do połowy XX wieku.
Replikę udało się zrekonstruować dzięki staraniom muzeum morskiego w Kłajpedzie. Prace nad łodzią przeprowadzono tradycyjnymi technikami szkutniczymi w niemieckim Anklam. Przy rekonstrukcji łodzi największym problemem było znalezienie odpowiedniego drewna dębowego do wykonania kadłuba.
Załoga „SüD.1” bierze udział w programie Lagomar, który ma na celu popularyzację dziedzictwa kulturowego zatok i dorzeczy południowego Bałtyku - Zalewu Szczecińskiego, Wiślanego i Kurowskiego na Litwie.
"Kurenas" kilka dni temu przybył do niemieckiego Sassnitz, skąd odbywał rejsy po zalewie szczecińskim, po polskiej i niemieckiej stronie a następnie odwiedzi zalew wiślany.
PLAN REJSU
1-2 czerwiec – Gdańsk
3-4 czerwiec - Kąty Rybackie
5-6 czerwiec - Krynica Morska
6-7 czerwiec - Frombork
8-9 czerwiec - Elbląg
9-10 czerwiec - Drewnica
10-12 czerwiec - Gdańsk
Kilka zdjęć zrobionych przeze mnie (jeśli kogoś zainteresuje, to mam też więcej detali):

Nie udało mi się zrobić zdjęcia w z ożaglowaniem, ale w sieci znalazłem... ;)