model

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
mrowka

model

Post autor: mrowka »

potrzebuję rady. Chcę wykonać model kutra pławicowego bardzo ogólne plany były swojego czasu w Modelarzu. Mam w związku z tym parę pytań. Nie wiem jaka skalę wybrać, chciałbym wykonać poszycie zakładkowe (jak w orginale) i w zwiazku z tm ie wiem również jakiej grubości zastosowac listewki. Poradzcie. mrowka. :dry:
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Odp:model

Post autor: JurekBin »

Mrówko droga,

ale najpierw napisz coś więcej o tym kadłubie. Ja nie potrafię doradzić skali nawet nie znając wymiarów jednostki. Inna sprawa, to nie wiem na jakim poziomie jest Twój warsztat, mam na myśli umiejętności.
A na koniec to kwestia już czysto subiektywna - jaką skalę Ty preferujesz :)
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
mrowka

Odp:model

Post autor: mrowka »

Dzięki za zainteresowanie. Juz tłumaczę. Długość całkowita kutra to 11 m. Przy skali 1:30 model ma ok 36 cm. przy skali 1:40 ok. 27 cm. Poszycie chciałbym wykonać w orginalnej formie tj. na zakładkę. Jakbyś mógł mi podpowiedzieć jaką grubość listewek dobrać aby uniknąć niepożadanych naprężeń (czy. 1mm będzie dobrze, czy poprostu będę musiał klepki wycinać z okleiny). Czy nacięcia na wręgach (pod grubość listewek) wykonywać już po zmontowaniu szkieletu czy rozrysowac je na wręgach wyciąc i dopiero montować szkielet. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ