kadłub

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
mrowka

kadłub

Post autor: mrowka »

Możecie mi doradzic w iinej sprawie. Chcę mianowicie budowac kuter pławnicowy w skali 1:30 (tj. około 36 cm) chcę zrobić orginalne poszycie na zakładkę. Czy dobrym materiałem na wręgi będzie balsa 3 mm? W którym momęcie nacinać wręgi pod listewki czy już po zmontowaniu na stępcde, czy najpierw wymierzyć szerokość listewek na całej wrędze, naciąć i dopiero zmontować na stępce. Czy dobrym materiałem na poszycie bedą listewki o grubości 1 mm, czy trzeba użyć cieńszej okleiny. Doradźcie proszę. Pozdrawiam Andrzej.:S
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Odp:kadłub

Post autor: JurekBin »

Mrówka,

coś mi tu nic nie pasuje, albo jestem w błędzie... pokaż jakieś zdjęcie tego kutra pławnicowego ponieważ właściwie to nie wiem jak taki kadłub wygląda.

Kolejna sprawa... balsa na wręgi się nie nadaje!!! to jest za miękkie i kruche, już lepiej Ci to wyjdzie z kartonu. Co do materiały to pytanie pozostaje jeszcze czy te wręgi mają być widoczne po skończeniu poszycia np, przez jakiś duży właz.... lub dlatego się pytam o jakiś obrazek, czy to ma być jak łódź, gdzie wogóle pokładu nie ma. Wówczas będziesz wiedział czy wręga my być ze sklejki, czy kartonu czy np PCV, co ostatnio sam uczyniłem. Jeśli wręgi ma być widać, to musisz znaleźć jakieś porządne drewienko.

Grubość poszycie.... zależy co to za kadłub... czyli po raz kolejny pokaż obrazek jakiś. Mówisz, że poszycie ma być na zakładkę, z planów Ci wyjdzie jaka musi być gruba listwa przy skali 1:30. Przy założeniu że oryginalna listwa miała 100 mm w skali 1:30 taka listwa powinna mieć 3.3mm, a Twoje 1 mm w modelu by dawało grubość 30 mm w oryginale... czyli trochę za cienka, aczkolwiek może i mogłaby być... Jeszcze raz pokaż plan.

W którym momęcie nacinać wręgi pod listewki czy już po zmontowaniu na stępcde, czy najpierw wymierzyć szerokość listewek na całej wrędze, naciąć i dopiero zmontować na stępce.

Tego wogóle nie rozumiem... czo chcesz nacinać? Aczkolwiek bym poprosił ekspertów w dziedzinie poszycia zakładkowego o wypowiedź.

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
mrowka

Dzięki za odpowieź, niestety w tej chwili nie mam mozliwosci zrobienia zdjęcia, postaram sie je zrobic dzisiaj wieczorem i jutro rano puścic do Ciebie (nie mam internetu w domu), ponadto muszę wykombinowac aparat ale to się da zrobić. Muszę naciac wregę na grubość listewki bo jej górna krawędż musi sie schować pod dolna krawędź następnej listewki. w orginale grubośc belki o ile dobrze pamiętam własnie miała 30 mm. Dzięki strasznie za pomoc twoje pytania są pytaniami fachowca a ja jestem początkujący. Myslę, ze mogę liczyć na twoje dalsze wskazówki. Jutro puszczę ci zdjęcia (postaram się) pozdrawiam. Andrzej.
marsjano

Post autor: marsjano »

czesc
Kuter plawnicowy "przyplynal" do nas ze skandynawii, w swojej pierwotnwj wersji mial nieco inne ozaglowanie i byl krotszy od tego a lat 20 ubieglego wieku, pozatym byl budowany przez indywidualnych szkutnikow-rybakow i to nadawalo mu niepowtazalny charakter. Dopiero po I wojnie swiatowej niemcy odbudowujacv flote rybacka wybierali najleprze konstrukcje, i tak pddano proba modelowym kadlub kutra plawicowego. Poprawiono w ten sposob jego linie teoretyczne, pozniej budowano te kutry w swinoujsciu ale nieco krotsze od niemieckich, na koniec dodano silnik, wykonywano rownierz wersje pawezowa (bardzo rzadka), a ty jaka wersje masz zamiar budowac?
Poszperalem w moich archiwum i oto co znalazlem, kilka fotek z budowy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
marsjano

i jeszcze trzy fotki, jak widac najpierw poszycie potem wregi.
Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mrowka

Bardzo Ci dziękuje marsjano. z twoich rysunków wynika, że wręgi trzeba naciąc na grubość listewki. Tylko czy robic to juz po zamontowaniu wręg. Czy najpierw powymieżać naciecia naciąć i następnie montować wręgi. Przy skali 1:40 model ma długość około 27 cm, jakiej grubośći i szerokości listewki byś polecał. przesyłam ci rysunk wg. których chcę budować. Karzda praktyczna rada jest mi bardzo potrzebna. Pozdrawiam. nie rozumiem do końca dlaczego pierwsza klepka jest nalozona na kil a nie ma w nim rowka na nia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marsjano

czesc
1) Majac plany jednoczesnie masz ilosc desek na burcie.
2) wycinaj wregi "w tarke" jak na rysunku.
3) poszycie robisz z tego co masz pod reka, 1mm czy 2mm niestanowi.
4) DO ROBOTY !!! zawsze mozna wyciac czesc 2 razy;)
mrowka

Straszne dzieki. wiem że jesteś specjalistą w tej sprawie a ja jestem początkujący, nie rozumiem twoich skrutów myślowych. Przepraszam. pozdrawiam. Andrzej.
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Mrowko, mam jedno małe pytanie - czym kierowałeś się przy wyborze modelu do budowy?
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

witam:) :) :)
podobnie jak jerry chciałbym się dowiedzieć co Cię skłoniło do budowy modelu o poszyciu zakładkowym samo poszycie jest trudne do prawidłowego zrobienia niestety trzeba mieć trochę wprawy przy budowie modeli a ja (sory)oprócz tego że jesteś początkujący nic więcej niewiem czy zrobiłeś już jakiś model?Moim zdaniem zaczni od modelu o poszyciu karawelowym (na próbę)a dopiero przejdż na zakładkowy Obawiam się że przy mały doświadczeniu możesz zacząć model i nigdy nie ukończyć(obym się mylił)
pozdrawiam sławek
ODPOWIEDZ