Tylko się nie śmiać

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Odp:Tylko się nie śmiać

Post autor: Tomasz_D »

Niestety nigdy nie używałem zwykłej włośnicy więc chciałbym zaprezentować Wam wyrzynarkę do drewna, której używam osobiście od około 3,5 roku.

Obrazek

jest to urządzenie firmy DEDRA-EXIM z Pruszkowa dostępne w wielu sklepach narzędziowych, hipermarketach i w sklepach internetowych;
cena tego urządzenia zależnie od miejsca sprzedaży wacha się w granicach od 210 do 300 zł. Wraz z wyrzynarką dostajemy komplet 5 szt. brzeszczotów o różnej ilości zębów, który jako samodzielny kosztuje od 15 do 20 zł, z własnego doświadczenia wiem, że są one bardzo wytrzymałe bo intensywnie eksploatując wyrzynarkę jeszcze ani razu nie musiałem wymieniać brzeszczotu dostarczonego w komplecie.

Parametry urządzenia:
- waga 7 kg.
- wymiary stołu roboczego 275x140 mm.
- moc silnika 0,08 kW
- 1450 skoków/min.
- wysięg ramienia w poziomie 330 mm.
- brzeszczot włosowy o długości 127 mm.
- maksymalna grubość cięcia 22 mm.
- długość skoku roboczego 19 mm.
- zakres pochyleń stołu roboczego 0-45 stopni

Wycinanie elementów konstrukcji modeli przy pomocy tego urządzenia to naprawdę duża przyjemność - na razie nie dopatrzyłem się wad, a systematyczna obsługa i smarowanie pozwala utrzymać wyrzynarkę w dobrej kondycji przez długi czas.
Dla potwierdzenia tego co piszę pragnę zaprezentować wam dwa filmiki nakręcone specjalnie dla tej prezentacji:

- pierwszy filmik (7 MB, DivX) pokazuje wycinanie narysowanej na 4 mm. sklejce przykładowej wręgi.
SKLEJKA 4 MM

- drugi filmik (7 MB, DivX) pokazuje wycinanie koła o średnicy 45 mm. w sklejce o grubości 8 mm.
SKLEJKA 8 MM
Awatar użytkownika
Nina

Post autor: Nina »

Tomku nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłeś.
Te dwa filmiki pokazały mi jak "podejść" do maszyny, a miałam pewne opory.
Maszyna z tego co widzę jest taka sama, ale zauważyłam ,że u Ciebie jest solidnie przytwierdzona do blatu bo drgań nie widziałam.
Jak w sklepie kazałam sobie pokazać czy sprzęt działa to jednak ona miała drgania , ale bez mocowania.
Mam pytania (moja instrukcja do niej jest ogólna) jak zakładać brzeszczot i czy jest możliwość założenia nieprawidłowego, a co za tym idzie uszkodzenia siebie i maszyny.
Zakupiłam dodatkowe brzeszczoty, ale są różne i jak je dobierać w zależności od wycinanego elementu.
Wyrzynarka kosztowała 215 zł a brzeszczoty 21 zł (5 szt)
Tomku a co z BHP nie zastosowałeś osłony czyżby ona przeszkadzała w pracy?
8.03.2007 - Łódź Wikingów
8.06.2014 - Dżonka
12.05.2021- Gozzo da Pesca
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

Nina napisał:
.....
Tomku a co z BHP nie zastosowałeś osłony czyżby ona przeszkadzała w pracy?

przeszkadza :)
gorzej widać i sądzę że większość użytkowników usuwa takie osłony... również inne osłony na naszych piłach.

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

Dokładnie Jureczku jest tak jak piszesz, jedyna osłona której nie zdejmuje to ta którą mam zamocowaną we frezarce górnowrzecionowej; kawałki oderwane od obrabianego materiału potrafią dostać takiego kopa że zdjęcie osłony mogłoby się fatalnie skończyć.
ODPOWIEDZ