Odp:chwalimy się

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
marsjano

Post autor: marsjano »

Oto moja modelarnia, wymiary 280 x 160 cm mierzona wewnatrz “przytulona” do istniejacego budynku . Projekt powstawal podczas budowy, czyli nie bylo projektu. Co wpadlo w lapki to wbudowalem. Konstrukcja sklejkowa na ramie drewnianej.
Poszycie zewnetrzne sklejka - 8 mm –(odpady przemyslowe, troche wymeczone I nieco polamane, ale dalo sie cos wybrac)
Ocieplenie – styropian 5 cm lub pianka 5 cm
Poszycie wewnetrzne - sklejka 4 mm (odpady przemyslowe)
Rama – belki drewniane kwadratowe 8 cm x 8cm
Dach – Stara blacha falista
Okna- wiele takich wala sie po smietnikach, wytarczylo dorobic zawiaski + oscieznice i nawet sie otwieraja. To duze okno pochodzi ze starej kabiny prysznicowej.
Szafki I poleczki - sklejka 8 + 4 mm
Drzwiczki – robione od podstaw (ramka drewniana pokryta sklejka 4 mm)
Podloga- istna mozajka 3 warstwy sklejki gr 18 mm (wykonana z fragmentow o dlugosi do 60 cm a szerokosci 30 cm)
Dodatkowo trzeba bylo dopowadzic elektrycznosc. Prace trwaly okolo 100 roboczo-godzin. Modelarnia praktycznie darmowa, w koszty nalezy wliczyc farbe, zawiasiki I lampke.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak oto wyglada moja modelarnia dzis. Ma ona jedna wspolna ceche z motorowka z silnikiem poloneza – obie zbudowane zostaly od podstaw przez amatorow.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

P.s
Specjalne podziekowania dla kolego Mikolaja, za pomoc w transporcie "materki";)
marsjano

oksal napisał:
...Pomysł przedni Powinienm tez sobie takie królestwo zrobic. Ale Marsjano dachu to bym sie bał Mogłes te pseudo krokwie dać na sztorc Wieksze sniegi i stracisz królestwo

[/quote]
Oksal spokojnie te "krokwie" sa tylo po to aby podeprzec podsufitke ( w moim przypadku sklejke 4 mm) i przylozone sa w miejscu laczenia plyt. Potem jest warstwa styropianu 5 cm coby ciplo nie uciekalo, a blacha lezy na ramie drewnianej wykonanej z kwadraciakow drewnianych 8x8 cm (niewidoczna na zdjeciach).
P.s
Zaleta jest ze nie trzeba sprzatac, a narzedzia gdzie odloze to tam leza. Na jednym z ostatnich zdjec widac jasne krzeselko rozkladane, tak wiec moge nawet przyjmowac gosci w moim apartamencie.
Awatar użytkownika
inicjator

Post autor: inicjator »

No, no marsjano niezla modelarnia sie udala. Tak z innej beczki - zaintrygowaly mnie dwa zdjecia na scianie. To duze zolte z niewiadomo czyms wyglada bardzo znajomo :woohoo: (oczywiœcie Sepultura i ich kultowy album Arise). Chcialem zapytac o to male – czy to nie czasem zdjecie James’a Hetfield’a z MetallicA? Widze, ze sluchamy podobnej muzy.

Pozdrawiam

Obrazek
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

jedno mnie tu marsjano zastanawia.. na ścianie wisi jakas żaglówka.. a Ty cos o śmierdziuchu z silnikiem poloneza pisałes..'

Ja stary żeglarz.. z założenia nie kocham motorowodniaków..
Pozdrawiam
marsjano

rczarnec napisał:
)...tem było parę lat w "dorosłej" sekcji żeglarsko-szkutniczej (m.in. na koncie Omega z poszyciem słomkowym w skali 1:1 B) od podstaw, motorówka z silnikem 1,5l z Poloneza). Jednak zawsze z zazdrością oglądałem gablotę z nieprawdopodnymi modelami sekcji modelarskiej.

To odnosnie tego Poloneza. Ale co mój skromny, uproszczony warstat rownać z motorówą. Może kiedyś dorosne do budowy prawdziwego pływdła. Co do plakatu, to oczywiscie AGAT(takie samo zdjecie zamiescilem w mojej relacji)
Inicjatorze- postaram sie wieczorem cos wiecej napisac I oczywiscie zamieszcze lepsze zdjecia.
Awatar użytkownika
rczarnec

Post autor: rczarnec »

To o tej motorówce to z innego postu o Pałacu Młodzieży w Warszawie, tak mi się zebrało na wspomnienia... Ale motorówka choć amatorska to się pięknie ślizgała, służyła w Pieczarkach (taka wieś na jeziorem Dargin) głównie instruktorom żeglarstwa i amatorom nart wodnych. Tylko jak się dało czadu to rufa szła pod wodę i trzeba było "wydłużyć" poszycie dna poza pawęż (takie laminowane płyty na stalowych zawiasach z nachyleniem regulowanym naciągaczami want) - rzeźba straszliwa, ale wspomnienia są... to były moje pierwsze doświadczenia szkutnicze.
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Awatar użytkownika
Handszpak

Post autor: Handszpak »

Fajna modelarnia marsjano. A jak w zimie jest? Ocieplenie daje rade czy musisz fes dogrzewać?
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Coś się pomieszało i na prośbę marsjano przenoszę jego post

Bez ogrzewania sie nie obejdzie, ja zakupilem “olejaka” 2000W w komisie za 3 dysie. Zapuszczam go 30 minut wczesniej na full, a pozniej przechodze na zakres 750 W I na odpowienie ustawienie termostatu (od 1 do 5) w zaleznosci od temperatury na zewnatrz. Dodatkowo czesc znajdujaca sie pod blatem stolu (miejsce gdzie trzymam nogi, zarowno sciany I podloga) zostala docieplona dodatkowa warstwa styropianu 5 cm. Modelarnia nagrzewa sie dosc szybko ze wgledu na niewiekie rozmiary, lecz gdy tepmeratura otoczenia spadnie ponizej –5 stopni, modelowanie w niej jest szkodliwe dla zdowia. Na zdjeciu widac bialy zarys grzejnika
Obrazek
Pozdrawiam Mirek Rybus
marsjano

Inicjatorze musisz byc wzorowym fanem zespolu ze po takim ujeciu byles wstanie rozpoznac lidera grupy. To pamiatka po koncercie z Berlina, udalo sie zdobyc nawet autograf.
Co do SEPULTURY to oczywiscie klasyka gatunku, a kto wie czy nie najlepszy album w historii HEAVY METALU.
Obrazek
Awatar użytkownika
inicjator

Post autor: inicjator »

marsjano napisał:
Inicjatorze musisz byc wzorowym fanem zespolu ze po takim ujeciu byles wstanie rozpoznac lidera grupy

Tu masz racje MarsjanoB) Musze przyznac ze jest to jeden z moich ulubionych zespolow. Mam tez kilka unikatowych wydawnictw, ale zdjecie z autografem przycmiewa je wszystkie. Chcialem tez pochwalic sie futeralem (wymiary 60 mm x 60 mm) na kostki do gitary. Kostki mam dwie identyczne (jedna dal mi przyjaciel po koncercie w Dublinie - dzieki Mess, druga dostalem z fanclubu). Postanowilem zrobic futeral dzieki ktoremu moznaby widziec obie strony kostek. Zrobilem go w nastepujacy sposob: wydrukowalem okladke plyty dwa razy, miedzy nie wkleilem tekture 1 mm w wycialem miejsca na kostki - latwizna. Ocencie sami. Zdjecia ponizej.

marsjano napisał:
Co do SEPULTURY to oczywiscie klasyka gatunku, a kto wie czy nie najlepszy album w historii HEAVY METALU

W 100% zgadzam sie z powyzszym - to jest najlepszy album w historii Heavy Metalu.

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
ODPOWIEDZ