[zapowiedź] 10 numer MODELARSTWA OKRĘTOWEGO

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

[zapowiedź] 10 numer MODELARSTWA OKRĘTOWEGO

Post autor: MODELARSTWO OKRĘTOWE »

Witajcie

Dziesiąty numer czasopisma "MODELARSTWO OKRĘTOWE" ukaże się ok. 11 czerwca 2007.
To będzie najbardziej "szkutniczy" numer ze wszystkich

Obrazek

Zobaczycie w nim między innymi:

- Plany modelarskie karaweli "PINTA", jednego z żaglowców floty Krzysztofa Kolumba w skali 1:100 i 1:50 wykreślone przez Damiana Zapałę.

- Opis, plany i grafikę 3D japońskiej czterorurowej wyrzutni torpedowej Typ 92
Obrazek

- Relacja z budowy rosyjskiego krążownika "AURORA" w skali 1:200

- 5 cz. cyklu "Flagi, bandery, proporce" - bandery Danii i Niemiec (wszystkie okresy)

- Planik (2 stronicowy) w skali 1:400 niemieckiego okrętu-bazy okrętów podwodnych "Saar" !!! Bardzo ciekawa i niezwykle oryginalna jednostka.

- Budowa modelu pływającego w oparciu o model kartonowy

- 8 część cyklu Andrzeja Brożyny "Mniej niż ..."

- Relacja z konkursu w Mosonmagyarovar

- SZKUTNICTWO: Maszty, reje, żagle i olinowanie cz. 3: Żagle

A poza tym nowości, recenzje, relacje i inne ciekawe artykuły

Zapraszamy do lektury najnowszego numeru.

Odp:[zapowiedź] 10 numer MODELARSTWA OKRĘTOWEGO

Post autor: mirek »

Mam właśnie w rękach anonsowany 10 numer MO .
Nie chciałbym, aby koledzy zarzucili mej osobie prowadzenie reklamy MO, ale ten numer zasługuje na szczególne zainteresowanie nas modelarzy szkutniczych.
Gwiazdą tego wydania jest niewątpliwie Zibby Lelito z Australii.
Zaibby rozpoczął od recenzji zestawu Alert z wydawnictwa Shipyard. Przeczytałem ją dokładnie i muszę przyznać Facet ma wiedzę i dostęp do literatury. Zachęcam do poczytania tej recenzji.
Dalej jest 3 część poradnika Dla początkujących pt. Maszty reje żagle i olinowanie, i gdy połączy się w całość tą część poradnika z artykułem Krzyśka Wasilewskiego o olinowaniu to sobie można powiedzieć to jest to! Dla mnie poradnik pisany przez Zibbiego jest naprawdę kapitalny i powinni ten cykl przeczytać wszyscy początkujący i nie tylko ( łącznie ze mną)
No i na koniec rodzynek, czyli plany Pinty z flotylli Krzysztofa Kolumba z krótkim opisem. Nie jestem specem od planów szkutniczych, ale mnie się wydaje,że są to dobre plany, aż się chce powiedzieć Panowie z MO do kompletu brak tylko Niny i mamy całą flotę Kolumba.
Pozdrawiam Mirek Rybus
vegelus

Post autor: vegelus »

Numer bardzo fajny.
Kiedy doczekamy się planów modeli takich jednostek jak np. ta na okładce. Kanonierka prześliczna.

Małe co nie co na temat planów.
Są fajne.
Tak ja w Santa Marii brak mi przekroju z widokiem w stronę rufy. W przypadku Niny i Pinty nie ma problemu ale SM to już chyba duże przeoczenie. Autor planów zapomniał chyba o pokazaniu jak wygląda tył statku ze śródokręcia w stronę rufy. Następne przeoczenie to brak pokazanych szczegółów konstrukcyjnych dziobu i rufy. Jeżeli na planach mamy pokazane szczegóły rozmieszczenia wręg, pokładników (dziwne, że tylko jednego pokładu) to czemu nie ma pokazanej rufy i dziobu. Brak też ujęcia izometrycznego części rufy i dzioby aby pokazać konstrukcję tych dość skomplikowanych części kadłuba. Wiem, że się czepiam ale jeżeli plany są wymodelowane 3D to chyba nie stanowi problemu pokazanie gotowego modelu w innej perspektywie.

Moja prośba o uzupełnienie planów np. w Ninie o pokazanie przekroju w stronę rufy SM i Pinty, oraz w Ninie uwzględnienie widoków konstrukcji dziobu i rufy.

Wiem, że się czepiam bo to można znaleźć w książkach ale jak zamiast zbędnych powiększeń linii teoretycznych do 1:50 wolałbym znaleźć w tym miejscu więcej szczegółów do wykonania modelu w admiralicji. Plany są robione bardzo szczegółowo i szkoda pozostawić takie niedociągnięcia.
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

Sugestie przekażę kreślarzowi :)

Plany NINY bedą (choć pierwotnie miało ich nie być) i to niedługo, ale trochę w innej formie. Będą na jednym arkuszu, na którym będą pokazane różnice pomiędzy PINTĄ , a NINĄ, bo szkoda marnować miejsca na zamieszczanie np. tych samych linii teoretycznych.
Drugi arkusz będzie wykorzystany na plany niespodzianki - pływającego modelu tratwy o napędzie żaglowym !!
vegelus

Post autor: vegelus »

Mam jeszcze pytanie o tzw jednostki okładkowe. Bardzo mi się podoba ta kanonierka i nie ukrywam, że przeorałem internet w poszukiwaniach zanim jeszcze pojawił się ten numer i znalazłem plany z Modellbauna lecz trochę mało dokładne. Czy jest w planach cofnięcie się w przeszłość ale nie w wielkie pancerniki tylko coś mniejszego tak, żeby w skali 1:50 nie przekraczało tego 1 m.
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

Będzie coś podobnego w 2008
Awatar użytkownika
SZKUTNIK

Post autor: SZKUTNIK »

Ahoj!

Plany Pinty są na prawdę nie złe. Przyłączam się do uwag Vegelusa w sprawie ulepszenia dalszych planów (Nina). Cieszę się że Nina wogóle się ukaże, Z tego co napisał - Modelarstwo Okrętowe o maly włos Nina miała się nie ukazać. Niestety ten błąd popełnił Shipyard wydając kartonówkę - Flota Kolumba bez Ninii. Nia zabardzo tylko rozumiem dlaczego w planach karaweli Nina ma nie być lini teoretycznych kadłuba. Od kiedy to Pinta i Nina były siostrzanymi jednostkami o tym samym kadłubie (miały te same wymiary). A może o czymś nie wiem? Pozdawiam
Pozdrawiam SZKUTNIK

szkutnik-model@wp.pl
ODPOWIEDZ