Galerie zdjęć nasze i parę innych zdjęć

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Galerie zdjęć nasze i parę innych zdjęć

Post autor: JurekBin »

Witam w letnią niedzielę.

Zebrałem trochę zdjęć do kupy do galerii na stronie.
Oczywiście po uzyskaniu zgody od właścicieli modeli i zdjęć :)

Kilka zdjęć jest dość zaskakujących - Mayflower Stefana, Ingermanland Oksala wraz z małymi filmikami :)
Co mnie zaskoczyło najbardziej, że kiedy wstawiałam zdjęcia Endeavour'a to tego już jest ponad 500 zdjęć! Stefan, też ma sporo. Ja aż się boję myśleć ile też mam o Wodniku.

Mały wstępik o modelu Oksala, aby promować POLSKIE modelarstwo poza granicami: HMS Endeavour Scratch Build

Miejsca na serwerze jeszcze mam, jeśli ktoś chciałby dołączyć.
Oto galerie: Modele użytkowników - galerie

A tu zdjęcia z dzisiaj z co miesięcznego spotkania pod Wiedniem nad Dunajem: Korneuburg Schaufahren

No nic, zapraszam
Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
Handszpak

Odp:Galerie zdjęć nasze i parę innych zdjęć

Post autor: Handszpak »

No chlopy, teraz to juz z was swiatowej sławy modelarze som :)

A skoro już mowa o modelu oksala. To moim skromnym zdaniem jest to najlepiej udokumentowana relacja z budowy żaglowca tego typu na naszym forum, i myślę że koledzy którzy pracują już od dłuższego czasu nad poradnikiem powinni skorzystać (jeśli autor się na to oczywiście zgodzi) "żywcem" ze zdjęć oksala i zamieścic je właśnie w owym poradniku. Co więcej myślę że sama relacja (oczywiście po odpowiednim zredagowaniu) mogła by służyć na naszym forum jako podręcznik budowania żaglowców dla tych którzy dopiero co sie zarejestrowali i nie bardzo wiedzą z czym to sie je. Mysle ze e-book w pdf-ie made in oksal cieszył by sie dużym powodzeniem. Co na to załoga? Co o tym myslisz Oksal?
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Pomysł piękny - e-book w pdf'ie.

I jeszcze jakby go w różnych językach machen, to byłoby jeszcze lepiej.
Ja już się myślowo przymierzałem do tego, tylko cholera ciągle z czasem mam problem.
Część tekstów Antośka już swego czasu przeniosłem w wersji angielskiej. Zabrałem się też za Smita Tomka. Inne ciekawe relacje może też mi się uda.

Ale generalnie jestem ZA.

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Na znanym nam już MSW

tak skomentowali galerię:
Hallo Jerzy,

many thanks for your link......and congratulation for this two impressive Galleries you have now on your page....

I can fully advice everybody to have a look at the photos, especially the gallery of the Endeavour is full of information
and represents several small tutorials of "How to do" or "How he did in detail"!
And very self-explanatory photos!

tłumaczenie:
Dzięki za linka.... i gratulacje dla robiące wrażenie galerie na twojej stronie.... mogę w pełni doradzić wszystkim aby popatrzeć na zdjęcia, zwłaszcza na galerię Endeavour'a, która jest pełna informacji i representuje sama sobą kilka małych kursów 'Jak-To-Zrobić' albo 'Jak-to-zrobiłem-dokładnie'! Bardzo jednoznaczne zdjęcia.

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
Adam70

Post autor: Adam70 »

Super sprawa z tą galerią. Pomysł pierwsza klasa. Jest co oglądać. B)
Pozdrawiam Adam
vanTomas

Post autor: vanTomas »

Pomysł jak i zawarte na tej stronie zdjęcia są naprawdę super. Mam jednak uwagę-pytanie do autora strony, czyli chyba do Jurka: Dlaczego strona dostępna jest tylko w języku angielskim i niemieckim, a brakuje języka polskiego. Poza zdjęciami jest tam też wiele innych ciekawych rzeczy a nie wszyscy władają obcymi językami aby zrozumieć co tam jest dokładnie napisane. Wiem, że wiele tych informacji jest na forum kogi, ale niestety żeby je odnaleźć trzeba trochę pogrzebać, a tam wszystko jak na dłoni. Więc mój apel: Dorzuć jeszcze język polski:) :) :)
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Cieszę się, że pomysł Ci się spodobał.
Z językiem widzę co najmniej 2 problemy.
Poza siecią i w domu nie używam tak polskiego.
Przez stronę chcę dotrzeć do szerszego grona na przykład pokazując polskie modele po angielsku i niemiecku. Więc kiedy piszę test myślę po angielsku, potem w miarę czasu jadę z niemieckim.
Jeśli kogoś znajdę na tłumaczenia lub pomoc w edycji.. jest na 1000% otwarty na propozycję.
Koga też ma problemy ze znalezieniem edytorów, więc nie sadzę aby mi się udało.
Niestety wszystkie takie prace są wyłącznie za darmo, albo gorzej... trzeba samemu dopłacać do tego nie wspominając już o czasie.

Swego czasu miałem pomysł aby jakoś przenieść i przetłumaczyć artykuły z PWM'u, który z przyczyn technicznych generalnie leży. Jednak moje maile do właścicieli portalu wpadły w wielką czarną dziurę. A tam też jest sporo wiedzy. I takie sprawy polskie właśnie na anglo/niemiecki i pokazać że my już dawno takie rzeczy robiliśmy. Jednak nawet mając odzew od PWMu znowu bym wpadł w pułapkę czasu, aż ktoś się znajdzie taki szalony jak ja.

2 problem jaki widzę... to: w pewnym sensie specjalnie strona jest nie po polsku; natomiast jest tam bardzo wiele odnośników właśnie do KOGI dotyczących skąd materiały, skąd zdjęcia itd. Nie chcę by strona stanowiła żadną konkurencję (UCHOWAJ BOŻE) i mam nadzieję, że nikt mnie nie posądzi o to. A tak jest strona nie po polsku z info o kodze, a polska część na Kodze. Inny aspekt tej polskości jest taki... , że nie oszukujmy się. Angol, Niemiec, Amerykanin itd. raczej na dzień dobry widząc 'trudną' w sensie językowym stronę raczej leci dalej.

Wracając do sedna, jeśli ktoś mi pomoże chętnie dodam nawet 3-4 języki.
Lub jeśli ktoś inny się znajdzie aby na przykład Kogę trochę potłumaczyć i zrobić kogę w EN lub DE....
Jeden i drugi projekt wymaga poświęcenia za darmo. A tego niestety coraz mniej na świecie.

Cholera ale się rozpiałem :dry:

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

cudze chwalicie, swego nie znacie ;)

Obrazek
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
vanTomas

Post autor: vanTomas »

JurekBin napisał:
...Przez stronę chcę dotrzeć do szerszego grona na przykład pokazując polskie modele po angielsku i niemiecku. Więc kiedy piszę test myślę po angielsku, potem w miarę czasu jadę z niemieckim.

Pisząc też po polsku dotarłbyś do jeszcze większego grona. Przecież Polacy siedzą nie tylko w Polsce, a niekoniecznie w krajach anglosaskich czy germańskich

...Inny aspekt tej polskości jest taki... , że nie oszukujmy się. Angol, Niemiec, Amerykanin itd. raczej na dzień dobry widząc 'trudną' w sensie językowym stronę raczej leci dalej.

Ale przecież pozostają ikony wyboru języka więc trudno tu mówić o "trudnej" stronie, rozumiem gdyby była tylko po polsku. Poza tym w oryginale może pozostać w wersji "obcej", ale też umożliwiać odczytanie po naszemu.

W każdym razie oczywiście decyzja należy do Ciebie. Szkoda jednak,że naprawdę cenne informacje nie są dostępne z powodu bariery językowej dla większego, rodzimego grona. Poza tym strona naprawdę jest ok.
A tak na marginesie pamiętam, że miałeś po polsku stronę na której omawiana była kwestia fototrawienia. W tej chwili już jej nie ma, a w każdym razie nie mogę znaleźć. Jeżeli więc nie całość to może by dołączyć tłumaczenia (polską wersję) do tych tematów, które już raz były omawiane.
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Pisząc też po polsku dotarłbyś do jeszcze większego grona. Przecież Polacy siedzą nie tylko w Polsce, a niekoniecznie w krajach anglosaskich czy germańskich

Ale ja siedzę w kraju germańskim :) i szukam również kontaktów na ulicy koło domu aby mieć o czym rozmawiać na festynie jak dziś nad Dunajem.

Strona Polska - tam było dużo o rowerach również - jest w trakcie zmian. Przeniosłem na nową domenę i wstawię polską część rowerową, ale generalnie chcę je rozdzielić - rowery i modele osobno.
Polski tekst o trawieniu, może właśnie na Kogę :) tak jak swego czasu wstawiłem o gięciu drewna.

Temat wersji polskiej... lub wielojęzycznej... ja bym wrócił do Kogi.
Kiedyś były plany zrobienia wersji z flagami, były Radek jakieś rozmowy i pomysły.... co się stało?

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

ODPOWIEDZ