zębatki

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
tobiaxor

zębatki

Post autor: tobiaxor »

ejo, jakos przez przypadek trafilem na te stronke i tak sobie pomyslalem ze zapytam o cos :)
otoz mam problem, brat zrobil spory kawal jachtu vitory w skali ok 1:60 czy cos kolo tego, ja po gdzies 8-10 latach pomyslalem sobie ze moznaby go dokonczyc. A ze technika poszla do przodu zaraz przyszlo mi do lba zeby zrobic go sterowanego. Troche przy nim podzialalem, trzeba jeszcze tylko kilka zagli dorobic :) bo dopiero 1 mam :) itp itd i zaczalem zastanawiac sie jak zrobic mechanike cala... no i wiem juz jak to zrobic jeno do tego trza kosmicznej ilosci zebatek. Probowalem odlewac z zywicy ale bardzo trudno sie to robi (po dopracowaniu metody daloby sie taka ilosc odlac), wiekszy problem w tym, ze robia sie za bardzo lamliwe po wyschnieciu i zywica chyba za gesta jest na to troszke po niedokladnie sie odlewaja. Czy ktos ma jakis sposob na odlanie/kupienie wiekszej ilosci zebatek? wszelkie propozycje mile widziane :)
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: zębatki

Post autor: RomekS »

Witaj
Wstaw jakies fotki jachtu, jaka technologia zrobiony, co z wywazeniem, stabilnoscia i plywalnoscia, jaka aparature zadalnego sterowania chcesz zastosowac (do sterowania modelem nie trzeba "kosmicznej ilosci trybikow" tylko dwa lub kilka serwomechanizmow....)
Poczytaj troche o zdalnym sterowaniu modeli, o aparaturach zdalnego sterowania, o teorii zeglowania (w takim modelu zagle bylyby bardzo malo wydajne o halsowaniu nie bylo by mowy) itp. Bez tych podstawowych wiadomosci ciezko Ci bedzie cokolwiek wykonac .....
No chyba ze caly post byl napisany z przymruzeniem oka :laugh:: :laugh:: :laugh::
Romeks
tobiaxor

Post autor: tobiaxor »

aaa nienawidze :P napisalem wiadomosc i dalem podglad i mi pokazalo 404 i nie ma :P
wiec pokrotce:
zagli jest min. 20, halsowac sie mysle ze bedzie dalo na 10-12 sztakslach, do takiej ilosci zagli (do kazdego min 2 brasy(+do trymowania,gejtawy, gordingi), do sztaksli 3-4 itd.) zrobic sterowanie to nie jest chap chap, tylko trza miliona trybikow (razem min 100 sznurkow :)). Jezeli ktos zna stronke o takich skomplikowanych mechanicznie sterowaniach nie zapoda linka, bede dzwieczny... no i statek jest bardzo dobrze wywazony a z teorii zeglowania na pewno mnie nie zagniesz :)
a i jacht ma ok 1 metra (nie mam fotek)
Tobik
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

aaa nienawidze :P napisalem wiadomosc i dalem ..... no i statek jest bardzo dobrze wywazony a z teorii zeglowania na pewno mnie nie zagniesz :)
a i jacht ma ok 1 metra (nie mam fotek)
Tobik

:ohmy: Od 1972 roku mam patent sternika jachtowego....
Patrzac co tu wypisujesz :ohmy: :ohmy: wylaczam sie bo za malo wiem aby Ci pomoc...
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ