Zbuduj model największego okrętu z czasów Napoleona!

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Sylwester

O:Zbuduj model największego okrętu z czasów Napoleona!

Post autor: Sylwester »

Witam.Ja postanowiłem w to zainwestować gdyż nie stać mnie na wyłożenie całej kwoty naraz, nawet te 1,6 tyś, a odkładanie kasy nie jest moją dobrą stroną, a jestem w stanie dać to 120 zł na miesiąc.
Poza tym nie jest powiedziane że muszę kupować cały zestaw.Zależy mi na kadłubie bo sam go nie zrobię,nie posiadam żadnego sprzętu do cięcia drewna (mam na myśli wręgi itp) no i może działa , z resztą raczej powinienem sobie poradzić. Potrafię sobie wyskubać kołkownice,tralki,maszty czy uszyć żagle(te z zestawu są okropne), z jufersami wyjdzie taniej jak zakupie w sklepie kogi,liny to też dla mnie żaden problem.Więc tak wygląda mój punkt widzenia odnośnie tego modelu,to czego nie będę wstanie zrobić czy załatwić z innego źródła kupie przez DeA.
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

Tomku, biję się w pierś, fakt, nie napisałeś w sposób jak to ja ująłem, to była moja interpreacja sensu twuch sów, źle widocznie odebrałem, OK. NIe ma sensu rozwodzić się nad tematem.
Skupmy się raczej nad meritum tego wątku.

KOLEDZY, chwileczkę
nikt tutaj nie raczył zwrócić uwagi, iż jest to cena na prawdę bardzo dużej kolekcji , z bardzo dużym dodatkiem w postaci cross section, z bardzo wieloma dodatkami jak podstawki, narzędzia, poradnik, co dotyczy modelu, który jest jednym z NAJDROŻSZYCH ZESTAWÓW WOGÓLE, i na pewno stając w sklepie przed ladą, żaden z szanownych oponentów nie wyjmie lekką ręką 1200 lub 1600 PLN i położy na ladę mówiąc "Poproszę Santisima Trinidad i zestaw Cross section, do tego , jedną podstawkę ekspozycyjną, iglaki, młotek noże, linijkę stalową z podziaką metryczną i calową, ale jakąś dobrej jakości, kleszczyki, pensetę, " ( wątpię czy 1600 PLN starczy ;) )
tylko każdy popatrzy i weźmie np, "Bounty" za 400-600 i tak z ciężkim sercem i drżącą ręką położy kase na ladę.
Kończąc wywód o cenie zestawu czy jest drogi czy nie powiem jeszcze tylko tyle:
wszyscy którzy prowadzą swój biznes wiedzą jak wysoki narzut mogą dać , aby nie podrażać produktu a móc go jeszcze sprzedać, zwłaszcza, jeśli żyją nie tylko z tego jednego produktu. Zatem cena 4000 PLN jest ceną całkowicie realną, choć przyznaję, nieco wysoką.
Jeszcze raz podkreślę, że w żadnym zestawie nie ma instrukcji montażu w takiej formie jak w kolekcji, wogóle jej nie ma w zestawach zacznijmy od tego, a jeśli są to rachityczne i szczątkowe w postaci przeróżnej, mało pomocnej. Zatem początkujący napotka setkę problemów i okaże się finalnie , że jeszcze mu zostało elementów na pół innego statku :) ,, tak jak to bywa ze śrubkami .
Moi synowie składają model według instrukcji , i robią to dość poprawnie, tak, że nie muszę za dużo podpowiadać, uczą się, ja mając jakieś tam doświadczenie zrobiłbym na pewno trochę inaczej, ale to ja, mając JAKIEŚ TAM DOŚWIADCZENIE.
Nie będę twierdził, że zestaw prezentuje poziom, z którym można wystartować do zawodów, bo tak nie jest, i potrzeba sporo pracy aby zrobic taką sztuke, ale ............
Z pewnych źródeł wiem iż zamiast "Santisima Trinidad" miał byc "Dar Pomorza" ale nie spotkał się z zainteresowaniem, mimo tego, że poza opisami współczesnych jednostek miał być w każdym zeszycie dział techniki modelarskiej, trudno, rynek sam wybrał jaki model ma być wydany.
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
Emilius

Post autor: Emilius »

ups, drugi raz się wkleił post?,
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
maciejza

Post autor: maciejza »

Emilius napisał:
nikt tutaj nie raczył zwrócić uwagi, iż jest to cena na prawdę bardzo dużej kolekcji , z bardzo dużym dodatkiem w postaci cross section, z bardzo wieloma dodatkami jak podstawki, narzędzia, poradnik, co dotyczy modelu

warunek taki ze te narzędzia i poradniki beda cos warte .. bo "swietne" pilniki w tesko za 2,99 kupisz.
I to z tym plusem ze przed kupieniem mozesz sobie na nie popatrzec i pomacac.
Awatar użytkownika
Wrajcik

Post autor: Wrajcik »

Witam serdecznie,

Sylwester napisał:
....... a jestem w stanie dać to 120 zł na miesiąc...........

Jak już się decydować to chyba lepiej zaprenumerować. Wtedy masz co miesiąc po 100zł a to na końcu kolekcji będzie 700zł taniej. czyli nie około 4200 tylko około około 3450. Jednocześnie dodatki w stylu narzędzia, podstawka są dostępne tylko w prenumeracie ( z tego co piszą na stronie kolekcji ).
Z pozdrowieniami Darek "Wrajcik"

W stoczni:
HMS Victory 1:176 (MM1986)
Dżonka Chińska
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Wydaje mi się , ze sporo już zostało powiedziane na temat tego modelu i myślę , ze pora rozpocząć relacje która być może zachęci kilku do zakupu i budowy
Pozdrawiam Mirek Rybus
Sajfo

Post autor: Sajfo »

Witam wszystkich, choć jestem zalogowany od kilku miesięcy to nie napisałem jeszcze żadnego postu.
Najwyższy czas przerwać milczenie i coś powiedzieć.:)

Czytając krytyczne posty z tego tematu o zakupie czasopisma z Deagostini kilka razy zastanowiłem się nad tym co zrobić, kupować czy dać sobie spokój i zbierać na jakiś ciekawy zestaw. Zdecydowałem się na prenumeratę tegoż zestawu. Powody? nie mam kompletnie doświadczenia w modelarstwie szkutniczym, więc kupując gotowy zestaw ze sklepu, narażam się na niepowodzenie, a co za tym idzie utrata znacznych środków. Wybrałem więc alternatywę, może i przepłacam kto wie. Ale za to zyskuję bogatą instrukcje jak krok po kroku uporać się z tym wyzwaniem.

Obecnie posiadam 15 numerów, nie mam żadnych zastrzeżeń co do modelu, oczywiście to jest moja opinia, czyli laika jeżeli chodzi o ten rodzaj modelarstwa. Wczoraj skończyłem deskowanie górnego pokładu, jak starczy mi odwagi to może zamieszczę jakieś fotki:P pewnie od razu stwierdzicie amatorszczyznę:P ale jeszcze się zastanowię czy jakieś tu zamieszczę:P

jestem strasznie ciekaw czy ktoś z odwiedzających to forum zbiera ten zestaw, czy może tylko ja dałem się wciągnąć:P

Pozdrawiam wszystkich kogowiczów!!:)
Awatar użytkownika
wurcelstock

Post autor: wurcelstock »

Witaj;

Ja jeszcze "zbieram" Santisimę... Nie wiem tylko, czy nie skończyć na etapie kadłuba...
I tak chciałem ją "podrasować"... Na razie jeszcze nie wiem co zrobię...

Tomek
logitec

Post autor: logitec »

Sajfo a nie miałeś żadnych problemów z elementami? np typu że w jedne wcięcia wręg na kilu były za małe a inne za duże co wynikało z róznicy w grubości materiału? albo że np rozmieszczenie niektórych wcięc w pokładach nijak się miało do rozmieszczenia ich na stępce co w efekcie powodowało "węzowanie" stępki?

Pomagam koledze to poskładac do kupy i mam straszne nie raz z tym przejscia... te elementy (kontrola jakości) są poprostu do d....

Powiedz w ilu odcinkach kupiłeś zdeformowane (wypaczone) elementy?

dla mnie cały ten cykl to jedna wielka porażka i zniechęcanie ludzi do modelarstwa!!!! (widzę to już po moim koledze).

Pozdrawiam
Krzysztof
www.modelsdockyard.com
Awatar użytkownika
arthx

Post autor: arthx »

a ja tam sobie odkladam po 25 zl/tydzien - i albo zakupie caly zestaw od OcCre, albo nawet cos z jotika ltd :)
ODPOWIEDZ