Witam
Chciałbym prosić o parę rad dla modelarzy, którzy męczą na tym forum karton ;-)
Modelarstwem interesuję się od trzech lat, i sklejałem głownie modele kartonowe broni pancernej.
Od dziecka fascynują mnie żaglowce, i zawsze chciałem zbudować jakiś z kartonu lub drewna.
Udało mi się zdobyć 3 modele żaglowców:
OJKM Wodnik Mały Modelarz 3/2004
Ang. okr. Żaglowy Mayflower Mały Modelarz 3/2001
Holk Gdański z 1400 roku Mały Modelarz 3/2003
Najgorzej, ze jakbym miał budować z kartonu, to w ni cholerę nie mogę dobrać odcienia farby do retuszu, a co do drewna, nie wiem co i jak.
Pozdrawiam, i proszę o rady, a jeżeli dzięki nim na coś się zdecyduję, to na pewno zrobię relacje na forum ;-)
Początkujący
- Wrajcik
O:Początkujący
Witam,
Cortez napisał:
Ja też jestem początkującym modelarzem jeżeli chodzi o żaglowce ale mogę Ci poradzić,
że jak przeglądniesz poradniki oraz relacje z budowy modeli żaglowców na forum tego
zacnego portalu to na pewno znajdziesz wiele informacji na temat sposobów i technik wykonywania modeli z kartonu i drewna.
Dla mnie zawarte tu informacje były inspiracją do powrotu do modelarstwa szkutniczego po wielu latach.
Co do doboru farb do retuszu w modelu kartonowym to np ja dobieram barwę mieszając kolory,
które mam pod ręką. Jeżeli wiem jaką kolorystykę miał pierwowzór wszystko maluję na nowo.
Cortez napisał:
(............)
Najgorzej, ze jakbym miał budować z kartonu, to w ni cholerę nie mogę dobrać odcienia farby do retuszu, a co do drewna, nie wiem co i jak.
Pozdrawiam, i proszę o rady, a jeżeli dzięki nim na coś się zdecyduję, to na pewno zrobię relacje na forum ;-)
Ja też jestem początkującym modelarzem jeżeli chodzi o żaglowce ale mogę Ci poradzić,
że jak przeglądniesz poradniki oraz relacje z budowy modeli żaglowców na forum tego
zacnego portalu to na pewno znajdziesz wiele informacji na temat sposobów i technik wykonywania modeli z kartonu i drewna.
Dla mnie zawarte tu informacje były inspiracją do powrotu do modelarstwa szkutniczego po wielu latach.
Co do doboru farb do retuszu w modelu kartonowym to np ja dobieram barwę mieszając kolory,
które mam pod ręką. Jeżeli wiem jaką kolorystykę miał pierwowzór wszystko maluję na nowo.
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Cortez napisał:
Witam
Relacji modeli kartonowo fornirowych jest sporo.
Z wymienionych pozycji masz pełną relację
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,175/catid,524/limit,6/limitstart,210/
Wodnika z forniru i kartonu.
Retuszu w przypadku budowy z forniru lub drewna się nie robi,
a fornir ma tę dodatkową zaletę, że jest ogólnie dostępny w bardzo dużym asortymencie.
Poprzeglądaj Forum, tam jest cały szereg rad.
A jak zdecydujesz to Twoja sprawa, do niczego nie namawiam,
Ostatnie zdanie zabrzmiało trochę jak mały szantaż....
Chyba jednak nie przejrzałeś relacji kartonowych np Sławka Kromera.
Masz tam Santa Marię i Ninę. Sam prowadzę relację z budowy Niny,
tak, że nie bardzo wiem o co Ci chodzi jeżeli pytasz o rady.
Trzy lata doświadczenia (załącz jakieś fotki Twoich modeli) na pewno pozwoli Ci zbudować ładny żaglowiec.
Jak chcesz rady to mam ...
Jedna rada.....
Zacznij budowę np Wodnika i wtedy będzie można coś sensownie odpowiadać na
ewentualne pytania.
Od razu podpowiem, że najlepiej w skali 1:50.
:)
Witam
Chciałbym prosić o parę rad dla modelarzy, którzy męczą na tym forum karton ;-)
Udało mi się zdobyć 3 modele żaglowców:
OJKM Wodnik Mały Modelarz 3/2004
Ang. okr. Żaglowy Mayflower Mały Modelarz 3/2001
Holk Gdański z 1400 roku Mały Modelarz 3/2003
Witam
Relacji modeli kartonowo fornirowych jest sporo.
Z wymienionych pozycji masz pełną relację
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,175/catid,524/limit,6/limitstart,210/
Wodnika z forniru i kartonu.
Retuszu w przypadku budowy z forniru lub drewna się nie robi,
a fornir ma tę dodatkową zaletę, że jest ogólnie dostępny w bardzo dużym asortymencie.
Poprzeglądaj Forum, tam jest cały szereg rad.
A jak zdecydujesz to Twoja sprawa, do niczego nie namawiam,
Ostatnie zdanie zabrzmiało trochę jak mały szantaż....
Chyba jednak nie przejrzałeś relacji kartonowych np Sławka Kromera.
Masz tam Santa Marię i Ninę. Sam prowadzę relację z budowy Niny,
tak, że nie bardzo wiem o co Ci chodzi jeżeli pytasz o rady.
Trzy lata doświadczenia (załącz jakieś fotki Twoich modeli) na pewno pozwoli Ci zbudować ładny żaglowiec.
Jak chcesz rady to mam ...
Jedna rada.....
Zacznij budowę np Wodnika i wtedy będzie można coś sensownie odpowiadać na
ewentualne pytania.
Od razu podpowiem, że najlepiej w skali 1:50.
:)
-
Witam,
Romku, oglądałem te relacje, niestety jakoś u siebie w mieście nie mogę znaleźć forniru do zakupu.
Najprawdopodobniej wykombinuje jakieś farby akrylowe, i wykonam tradycyjnie z kartony Wodnika.
Co do moich modeli, niestety wszystkie uległy zniszczeniu w czasie remontu, przegniecione półką (wypadek).
Mogę zaprezentować model który ostatnio wykonałem (Styczeń 2007 - maj 2007)
Jest nim T-34 z wydawnictwa Mały Modelarz 1-2/2005
Jak widać model miał mieć zimowy kamuflaż, bo w zimę go zacząłem, ale budowa mi się przedłużyła to z nudów dodałem mu czarne paski ;-)
Pozdrawiam ;-)
Romku, oglądałem te relacje, niestety jakoś u siebie w mieście nie mogę znaleźć forniru do zakupu.
Najprawdopodobniej wykombinuje jakieś farby akrylowe, i wykonam tradycyjnie z kartony Wodnika.
Co do moich modeli, niestety wszystkie uległy zniszczeniu w czasie remontu, przegniecione półką (wypadek).
Mogę zaprezentować model który ostatnio wykonałem (Styczeń 2007 - maj 2007)
Jest nim T-34 z wydawnictwa Mały Modelarz 1-2/2005

Jak widać model miał mieć zimowy kamuflaż, bo w zimę go zacząłem, ale budowa mi się przedłużyła to z nudów dodałem mu czarne paski ;-)
Pozdrawiam ;-)
-
przepraszam :( za ciężkie zdjęcia, ale mimo mocnej kompresji nadal ważą bardzo dużo.:( :(
Pozdrawiam :( :(
Pozdrawiam :( :(