Zestaw modelarski

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
Rafal

O:Zestaw modelarski

Post autor: Rafal »

Cześć,

Rozumiem że te przedstawiane przez ciebie zestawy mieszczą się w granicy 300 zł.
A powiem szczerze że się zastanawiam nad jakimś jachtem. np nad "Grenado" lub ten co pokazałeś "Mary"

Niestety NIE :( Yacht Mary, Hunter i Marsillia to koszty powyżej 400 zł - chciałem jedynie Ci pokazać co jest w takich zestawach. Do 300 zł - będzie ciężko z Mamoli ale na Gretel powinno starczyć chyba.
Tanie są zestawy firmy SOCLAINE ( http://www.modelarstwoszkutnicze.com/soclaineoferta.html ) - ale nie są dokładne - trzeba nad nimi trochę porpacować. Ale tam w granicach 300 zł będziesz miał z 10 fajnych modeli. Mam taki jeden zestaw - i gotowy model jaki z niego wyszedł. Jak chcesz podlinkuję kilka fotek. Le Renard - bardzo podobny do Huntera - ale model raz że większy od "anglika" to do tego tańszy :)
Pozdrawiam
Rafał A.
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Awatar użytkownika
ARIS20

Post autor: ARIS20 »

No jeżeli masz jakieś ciekawe modele to chętnie zobaczę bo lepiej dłużej się zastanawiać nad wyborem niż później żałować takie jest moje zdanie.:) A widzę że bardzo mi pomagasz w tym wyborze i jestem ci bardzo za to wdzięczny.
-----------------------------------------
| W porcie: HMS BOUNTY z MM |
| Dżonka (kogowa) |
| W stoczni: HMS VICTORY z MM |
| Karl und Marie |
Awatar użytkownika
Rafal

Witaj,
Nie przesadzaj tak z tym pomaganiem :) Kiedyś ja potrzebowałem pomocy, i nawet teraz jak czegoś nie wiem zawsze ją otrzymuję. Właśnie temu służą takie fora!
Więc zaczynamy!
Model LE RENARD, Zestaw firmy SOCLAINE. Moim zdaniem tanie zestawy, ale trochę gorsze jeśli chodzi o wykonanie, niemniej jednak przy odrobinie pracy osiąga sie bardzo zadowalające wyniki :) Na końcu będzie kilka fotek gotowca.
Aha ... Jeśli mógłbym prosić Moderatorów - może o przeniesienie tego wątku gdzieś gdzie nie zginie. Dużo osób robi modele z zestawów, wiele osób pyta, radzi się, w sklepach nie wiele jest na temat interesującego modelu, wiec może by tak to zostawić :) Fajnie byłoby, grdyby każdy kto buduje cosz zestawu wstawiał fotki in-boxa. To taka moja prośba, a ze swojej strony mogę obiecać, ze co jakiś czas podlinkuję kilka fotek z zakupionych przeze mnie zestawów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
RAfał A.
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Awatar użytkownika
ARIS20

A mam takie małe pytanko. Bo gdzie można kupić takie zestawy na tak zwanym "kopycie" i w jakich kosztach są one bo może skuszę się na początek na taki. Zastanawiałem się również nad przyłączeniu się do projektu K&M ale nie wiem czy nie jest to skok na zbyt głęboką wodę.

Pozdrawiam AREK.
| Dżonka (kogowa) |
| Karl und Marie |
Awatar użytkownika
Rafal

Cześć,
Modele na kopycie są właśnie przeznaczone dla początkujących szkutników. W ofercie posiadają je chyba wszystkie firmy. Ja robiłem z MiniMamoli, Constructo i Artesanii, ale widziałem też klockowe modele z Mantui, Model-Shipways, Billinga. Są to modele proste, dużo tańsze od powiedzmy "normalnych zestawów" ale są również sporo uproszczone.
Poniżej masz zdjecie zestawu, jedno z postępu prac i ostatnie - ukońcoznego modelu. Może nie jest to "rekord śwaita" ale wszystkeigo trzeba spróbować ;) tym bardziej, ze zestaw kosztował mnie ok 60 zł ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Rafał A.

PS. K&M, moim zdaniem to już kolejny krok w świecie szkutniczym ale decyzja oczywiscie zależy do Ciebie.
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Awatar użytkownika
ARIS20

Wiem że decyzja nad K&M należy do mnie ale mam takie pytanko czy dla kogoś kto będzie robił pierwszy raz model z drewna jest on zbyt trudny?? Ja sądziłem że jeżeli jest stworzony taki kurs to jest on przeznaczony dla takich osób jak ja by się jakoś wprawić w te trudne hobby.Może się mylę nie wiem.:)
| Dżonka (kogowa) |
| Karl und Marie |
Awatar użytkownika
Rafal

Cześć,
K&M jest bardzo ładnie przygotowane i jest dużo relacji z budowy na Kodze. Chłopaki, którzy budowali pewnie pomogą - zakładaj relację bo bez niej to możemy sobie gdybać... :) Zawsze zostanie Ci trochę pieniędzy w kieszeni, materiał na K&M pewnie będzie tańszy od zestawu.
Pozdrawiam
Rafał A.
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
pIORT

Post autor: pIORT »

ja odważyłem się spróbować sił nad K&M jako pierwszy model i małymi kroczkami idę do przodu dzisiaj właśnie na sucho złożyłem szkielet (zdjęcia w mojej relacji już niedługo) wiem że najtrudniejsze jeszcze przede mną ale zabawa jest przednia. Miło by było mieć z kim jednocześnie budować Karola i Marysię więc czekam na męską decyzję Arku i do dzieła

pozdrawiam pIORT
pozdrawiam pIORT
Awatar użytkownika
ARIS20

Witam wszystkim. Tematyka tego tematu się troszkę zmieniła i za to przepraszam. :unsure:
No chyba przystąpię do projektu K&M ale jeszcze nie teraz może za miesiąc żeby nie było że zrobiłem jeden model i na tym koniec. Na razie moją praca skupiła się na studiach i ....
Sami oceńcie jak mi na razie idzie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
| Dżonka (kogowa) |
| Karl und Marie |