jakie to drewno?

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Adam Korobacz

jakie to drewno?

Post autor: Adam Korobacz »

cześć.

mam pytanko nie do końca związane ze szkutnictwem więc wrzucam je tutaj. otóż chciałbym zapytać czy wie ktoś jakie to drewno:
Obrazek
Obrazek

może to być swojska olcha lub też egzotyczny aghatis... z góry dziękuję za odpowiedzi :)

pozdrawiam
adam
Kilo wody pod stopą!
Awatar użytkownika
maciejza

O:jakie to drewno?

Post autor: maciejza »

Klon.

Gitare rozkładasz żeby mieć drewno ? ;)
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

Adam Korobacz napisał:
mam pytanko nie do końca związane ze szkutnictwem więc wrzucam je tutaj. otóż chciałbym zapytać czy wie ktoś jakie to drewno:

Gdyby to było pudło rezonansowe, niewątpliwie byłoby to drewno.

A, że to element gitary elektrycznej, nie musi być to drewno. Równie dobrze może być to płyta drewnopochodna uszlachetniona okleiną fornirową,
a nawet okleiną winylową. Jeżeli jest to odpad użytkowy to sprawdź dobierając się do surowego drewna. Jeżeli jest to drewno to bardziej według
mnie wygląda na jesion.

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Hadżi napisał:
Jeżeli jest to drewno to bardziej według
mnie wygląda na jesion.
Pozdrawiam
"Hadżi"

Tak na moje oko to też wydaje mi się , że jest to jesion.
Świadczy o tym bardzo charakterystyczny rysunek słojów jaki ma właśnie Jesion
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
maciejza

Hadżi napisał:
A, że to element gitary elektrycznej, nie musi być to drewno. Równie dobrze może być to płyta drewnopochodna uszlachetniona okleiną fornirową,

nie sadze by im sie chcialo ten fragment fornirowac:
Obrazek
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

Gdybyś wiedział jakiej marki jest ten korpus gitary to na stronie producenta piszą z czego robią. Wygląda na klon, jesion, ale może być inne liściaste, twarde. Tego typu gitary robione są z pełnego drewna bo, wbrew pozorom, od tego też zależą własności akustyczne. Nigdy z płyt drewnopodobnych. Czasami soś co wygląda jak typowa deska ma wewnątrz puste przestrzenie. Namiastka pudła. Kształt korpusu jest fenderopodobny, i pewnie sklejone jest z trzech kawałków drewna, ale oryginalny Fender to to raczej nie jest. Dokupić szyjkę z gryfem, przetworniki, jakiś piec i czadu. Rodzina oszaleje nie koniecznie ze szczęścia.
Adam Korobacz

Post autor: Adam Korobacz »

dzięki za odpowiedzi. :)
nie mam tego korpusu "pod ręka", ale wiem, że jest to squier affinity series by fender. i właśnie na stronie producenta i sklepów internetowych jest podane, że korpusy tych gitar są te robione z olchy lub aghatisu. i teraz właśnie problem się pojawia - jeśli to olcha to kupuję od razu :D

p.s. rodzina już teraz nie jest wniebowzięta :evil: to ma być kolejna gitara poskładana z części wg własnego pomysłu :huh:
Kilo wody pod stopą!
Awatar użytkownika
Borek
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Borek »

wszystko zależy jaki to model squiera:) o ile siedzę w gitarach(drugie hobby) to te najtańsze są robione z litego drewna nie wiadomo jakiego i oklejane są oleina:) te droższe modele sa robione z agathis. Z klonu natomiast wykonywane są szyjki. Natomiast olcha nie jest to na 100%
Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
maciejza

Borek napisał:
to te najtańsze są robione z litego drewna nie wiadomo jakiego i oklejane są oleina:)

po dokladnym przyjrzeniu okaze sie ze to sklejka, bo jesli daja lite drewno to chwala sie potem grubymi literami.
mam wlasnie taka dziadowska podpalaną kopie strata :)

Istotne jest jeszcze gdzie skladali te gitary, czy tajwan czy meksyk.

Adam, jak szukasz pilnie jakiejs dechy, to gdzies w piwnicy mam ;) wymaga jednak dopracowania, bo to surówka jest ... Gryf pewnie tez gdzies w piwnicy lezy :), tyle ze w przekroju jeszcze prostokat ale z palisandrowa podstunnicą.
ODPOWIEDZ