Cło?

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
kenshinio

Cło?

Post autor: kenshinio »

Witam.

Orientuje się ktoś może jaka jest wartość, do której paczki z USA są wolne od cła?
I czy jest różnica czy paczka jest "zwykła" (ze sklepu na przykład) czy też jest oznaczona jako "gift"?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Stocznia:
Bismarck 1/200 (planowany powrót po dłuuuuuugiej przerwie z przyczyn losowych)
Awatar użytkownika
Rafal

O:Cło?

Post autor: Rafal »

Cześć,
Kupiłem kilka zestawów modelarskich z USA. Były to duże paczki - bo zestawy oczywiście szkutnicze. Nigdy nie zapłaciłem cła :) Natomiast jak ściagamy jakieś "ciężkie" paczki (z częściami do starych amerykańskich samochodów) niekiedy płacimy. Sam nie wiem od czego jest to uzależnione. Słyszałem coś o tym "gif-cie" ale ile w tym prawdy to nie wiem ...
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Awatar użytkownika
inicjator

Post autor: inicjator »

Nie jestem pewny na 100%, ale jest to okolo $50.
Jezeli twoja paczka nie jest uzezpieczona powyzej tej kwoty, lub twoj dostawca nie zadeklaruje wartosci paczki to nie powinienes placic zadnego cla.
Problem sie zaczyna gdy paczka jest ubezpieczona lub gdy wartosc przesylki jest zadeklarowana.
Clo to jedno wielkie okradanie ludzi w legalny sposob. Wiem to z wlasnego doswiadczenia. Kupuje duzo gadzetow z metclubu, a oni zawsze deklaruja wartosc paczki, wiec prawie zawsze trzeba placic clo. Co dziwne jest ono rozne, mimo ze zadeklarowana wartosc przesylki jest taka sama. np. za paczke o wartosci $140 raz zaplacilem clo $35, innym razem bylo to $75!!! Do tego dochodza jedzcze jakies dziwne oplaty, wiec czasami tanio kupiona rzecz w usa wychodzi bardzo drogo.
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
Adam Korobacz

Post autor: Adam Korobacz »

Przyznaję rację Inicjatorowi - sam sprowadzałem artykuły z usa czy dalekiego wschodu i jeśli na paczce była zadeklarowana wartość, cło było naliczane. Również ciężko mi zrozumieć zasady naliczania tego podatku, jako że czasem procentowo to wychodziło 5%, czasem nawet 40%. Nie należy zapominać o VAT, którego stawka jest stała i wynosi 22%.
Aha, i jeśli na paczce jest oznaczenie 'gift', albo 'used parts' itp., to nawet jeśli określona jest wartość to listonoszz przynosi paczkę do domu i z uśmiechem ją oddaje bez kolejnych opłat. :)

pozdrawiam i powodzenia życzę.
Kilo wody pod stopą!
kenshinio

Post autor: kenshinio »

Dzięki za informacje. Mam nadzieję, że mi się uda dostać paczkę bez cła....
Stocznia:
Bismarck 1/200 (planowany powrót po dłuuuuuugiej przerwie z przyczyn losowych)
ODPOWIEDZ