Odp:Co to jest redukcja w modelarstwie?

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Hadżi napisał:
Witam! [...]A więc kursanci nie wiedzą czy budują model redukcyjny i w ogóle, co to jest „redukcja w modelarstwie”. Teraz już wiedzą i inni którzy nie wiedzieli też. Jeżeli kursanci nie budują modelu redukcyjnego zgodnie z regułami „redukcji” to budują model fantazyjny. W takim razie wcale mnie nie zdziwi jak zobaczę zawieszoną w pojemniku tratwę ratunkową zamiast szalupy na żurawikach, bo wykonanie szalupy z poszyciem zakładkowym jest za trudne. A na pytanie, dlaczego tak, otrzymam odpowiedź:, „bo mnie się właśnie tak podoba”.
I to jest, jerry pierwsze dno, drugiego nie ma.

Witaj Hadżi,
uznałeś temat za zamknięty, chciałem więc odpowiedzieć Ci prywatnie, ale (już pisząć maila) uznałem, że może lepiej by było gdyby moje zdanie poznali inni.
zapytałem o drugie dno Twojej wypowiedzi, bo nie do końca rozumiem cel tego postu. późniejsze posty (różnych osób) jeszcze bardziej zagmatwały sprawę.
postaram się więc odpowiedzieć Ci na pytanie tak, jak ja to widzę. podstawowym założeniem kursu i budowy K&M miała być nie nauka budowy modelu redukcyjnego, tylko nauka podstaw modelarstwa. może gdzieś to zdanie zawieruszyło się, ale budowa K&M jest pierwszym etapem tego kursu. ma za zadanie pokazać kursantom, czyli totalnym laikom, ludziom, którzy sami w zyciu nie wzięliby do ręki laubzegi, że budowa drewnianego modelu żaglowca nie jest aż taka straszna i przy odrobinie dobrych chęci każdy może to zrobić. i o to na tym etapie kursu głównie chodzi: o pokazanie jak wyciąć szkielet, obić go listewkami, dlaczego listewki z jednego gatunku drewna są lepsze od innych, jak należy czytać plany, dlaczego nie należy się spieszyć i cała masa innych rzeczy. wszystko to przy założeniu niepełnego odwzorowania oryginału.
każde uczenie się nowych rzeczy wymaga startu z odpowiedniego pułapu. uznaliśmy, że takie podejście do K&M będzie odpowiednie (piszę, że my, chociaż akurat ja tu tylko jestem małym trybikiem tego kursu). uznaliśmy, że w imię dobrej zabawy poświęcimy klasyfikacje, standardy i inne certyfikaty po to, żeby każdy po odbyciu kursu mógł sam stwierdzić, którą drogą chce dalej pójść - czy zająć się modelarstwem profesjonalnie, czy dalej dla własnej przyjemności.
planowaliśmy (mam nadzieję, że dalej planujemy) spotkanie kursantów i naoczne oględziny modeli. wtedy każdy będzie mógł wykazać co zrobił lepiej od innych, co gorzej.
następny model z kursu będzie już podlegał ostrzejszym rygorom, wówczas rzeczywiście nie będzie zmiłuj dla odstępstw. ale to nie jest sprawa na teraz.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Moje zdanie jest takie:
Hadżi ma pełne prawo do wypowiedzi jak każdy. Nie moderujemy takich rzeczy (pytań czy odpowiedzi), bo nie o to chodzi, wolność tej strony polega na tym, że każdy ma prawo napisać słowa krytyki, czasami zadać zaczepne pytanie, czasami trzeba przełkąć gorzką pigułkę, czasami można się nacieszyć pochwałami. Nie magłupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
W tej dyskusji - choc żywiołowej, czasami zaczepnej - przynajmniej ja nie widzę ani jednego (głupich pytań) ani drugiego (głupich odpowiedzi). I niech tak zostanie. Nie bronię tu ani Hadżiego ani nikogo innego, bronię wolności witryny.
Hadżi - zostawię Ci konto, ponieważ gdy będziesz chciał kupować, system i tak wtedy automatycznie założy Ci następne konto. A po co. Chyba że chcesz naprawdę, to daj mi na priv info, a uczynię to, choć z bólem serca.
Witryna jest DLA WSZYSTKICH. proponuję PAX, zapomnijmy o złym, bo najwazniejsze tu są nie potyczki słowne, czy personalne, a dzielenie się wiedzą. Nie zatrzymujmy tego procesu. Przecież to hooby a nie sej... (ech ;))

Może nie wszystkim to się spodoba co napisałem, bo emocje rosną, ale proponuję w tym przypadku każdemu to co zwykł proponować Stefan ;-) niekoniecznie redukcyjne.

Hadżi - może już w spokoju napiszesz (dobrze byłoby w nowym wątku), o co chciałeś zapytać lub podpowiedzieć, ufam, że Twoje uwagi bedą cenne, a odpowiedzi równie merytoryczne.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Jeszcze jedno Panowie.
Z przykrością muszę stwierdzić, że TAKIE dyskusje niektórych kosztują zdrowie. Dowiedziałem się o tym przed chwilą. Powrotu do zdrowia i to prędkiego. Dalsze dyskusje na ten temat niemerytoryczne tym razem bedą moderowane bez litości.
Radosław Kubera
Koga Portal
ODPOWIEDZ