Czarna Perła - Kolekcja Hachette

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
Jarek

Re: Czarna Perła - Kolekcja Hachette

Post autor: Jarek »

Co do powyższego to sprostowałbym, że zarobek jest 100%. Taka firma w ogóle nie myśli o modelarzach.
Niestety, ale są jeszcze ludzie, którzy dają się nabierać na takie wydawnictwa. Ludzie Ci zazwyczaj nigdy nie mieli do czynienia z modelarstwem. Bo gdyby mieli to szerokim łukiem omijali by Kioski RUCHU.
Powiem inaczej: Nawet modelarz średnio zaawansowany potrafi rozróżnić jakość zestawu. No i liczy.
A tutaj mamy do czynienia z wątpliwej jakości zestawem za kosmiczne pieniądze.
Ileż to już tego było ?
Mam tylko cichą nadzieję, że z każdym kolejnym wydawnictwem ludzie będą coraz mądrzejsi i w końcu firma Hachette padnie z powodu niskiej sprzedalności.
Czego sobie i Wam życzę.
Awatar użytkownika
artn721

Post autor: artn721 »

Witam serdecznie całą Kogę,

Zgadzam się ze wszystkimi, że te wszystkie kolekcje są stratą czasu lub tylko dla ludzi którzy mają za dużo pieniędzy a efekty żadne.
Ale jeżeli ktoś już postanowi zbudować czarną perłę to myślę, że było by to najlepiej zrobić do podstaw.

Bardzo długo szukałem jakichkolwiek planów czarnej perły ale znajdowałem tylko jakieś bardzo kiepskiej jakości jpg.
Postanowiłem jednak przeszukać dobrze internet i trafiłem na bardzo ciekawą stronę:

MELLPAPA.LOLIPOP.JP

wg informacji na stronie: The copy is free. The copyright is in mellpapa.

więc myślę, że nie złamie regulaminu i podam tą stronę

plany w formacie A1: http://mellpapa.lolipop.jp/BPzumen-01~07.html

Jeżeli się komuś to przyda to super.

Myślę, że chyba się wezmę za ten projekt.

dodatkowo ta sama osoba ma również ciekawą stronę na temat Latającego Holendra

plany A1 : http://mellpapa.lolipop.jp/FD-draw.html

i relacja z projektu: http://mellpapa.lolipop.jp/FD-001.html

Jeżeli kogoś przerażają japońskie literki to proponuję wrzucić link do google tłumacza może troszkę "kali chcieć kali mieć" ale można poczytać wiele ciekawych rzeczy na temat budowy i sposobów wykonania niektórych detali.

Pozdrawiam
Artn721
Awatar użytkownika
SZKUTNIK

Post autor: SZKUTNIK »

Ahoj!
Strona japońska ciekawa i znana od dawna. Szkoda tylko, że plany na tej stronie nie mają nic wspólnego z oryginałem. Wytwórnia Disney'a jak do tej pory nikomu nie pokazała planów oryginalnej "Czarnej Perły".

Pozdrawiam
SZKUTNIK
Pozdrawiam SZKUTNIK

szkutnik-model@wp.pl
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

artn721 pisze:Jeżeli kogoś przerażają japońskie literki to proponuję wrzucić link do google tłumacza może troszkę "kali chcieć kali mieć" ale można poczytać wiele ciekawych rzeczy na temat budowy i sposobów wykonania niektórych detali.

Szkoda że Kali nie doczytał forum dokładnie. By się Kali dowiedział, że o MellPapie wiemy od jakiś 2 lat i obserwujemy jego poczynania. Tudzież o stronie niemieckiej na której niejaki Timo buduje Perłę :mrgreen:
Niemniej jednak dzięki za przypomnienie. Ale proponowałbym zacząć swoją przygodę z forum od przywitalni. A na pierwszy projekt, zamiast Perły - Kogową dżonkę lub Karl&Marie.
Awatar użytkownika
artn721

Post autor: artn721 »

Witam,

To był mój pierwszy post na jakimkolwiek forum.

I tu biję się w pierś, bardzo nie ładnie zrobiłem, że się nie przywitałem.
Już to naprawiłem.

Jeżeli chodzi o modele to jestem już po K&M i postanowiłem zrobić coś bardziej skomplikowanego.
Dodatkowo ma to być prezent dla córki, która jest fanem Piratów z karaibów.

Myślę, że zapału mi starczy również na ten model.

A jeżeli chodzi o linki do planów to muszę przyznać, że od pół roku szukałem wszędzie i udało mi się tylko znaleźć jakieś kiepskiej jakości zdjęcia planów. I muszę powiedzieć, że byłem nawet na tej stronie już nie raz ale dopiero kilka dni temu prze przypadek udało mi się kliknąć na link odnośnie planów.

Mam nadzieję, że po moim pierwszym Fo pa uda mi się jakoś zjednać z kolegami z Kogi.
Awatar użytkownika
bartes123

No widziałeś jak ładnie K&M zrobiłeś. Szkoda że relacji nie prezentowałeś u nas - byłbyś już przywitany z nami od dawna.
Ta Czarna Perła, choć jest ładnie wyrysowana, a MellPapa chyba na podstawie tych własnych planów oraz relacji własnej opracował zestaw, który z powodzeniem można nabyć na EBAY-u, może być jednak trudna do zrobienia.
Są zaledwie 2 i pół relacji z budowy - pierwsza owego Japończyka, druga niemca Timo i trzecia jest na MSW w budowach z zestawu - jakiegoś Amerykańca, co ma łeb jelenia nad kominkiem :) Albo Kanadyjczyka.
Więc możesz mieć niezłe problemy z wzorowaniem się na czymkolwiek. A wzorowanie się na zdjęciach z filmu, to też mała niewygoda.
Ale co tam, do odważnych i tak dalej... :)
Witam na forum.
Awatar użytkownika
Dejmien

Post autor: Dejmien »

A ja powiem tak:
Przeglądam właśnie plany "Czarnej Perły" podesłane przez kolegę "ARTN721" - swoją droga ciężki nick, ale nie mnie to oceniać. Witam tak w ogóle.
Fajnie, że wrzucił je na forum, wiem, że tutaj bardziej doświadczenie i dłużej korzystający z forum znają takie strony ale nie wszyscy - patrz np. moja osoba. Forum jest ogromne dla tego znaleźć coś jest Panowie naprawdę trudno. Ja dziękuje za linki, sam pewnie bym tego nie znalazł, a nawet jeśli to ile czasu zaoszczędzonego.
Fajny modelik Karl und Marie, pewnie na jego temat lepiej wypowiedzą się koledzy ale mi się bardzo podoba - ja walczę z Dżonką i jest ok. Potem pomyślimy o większym wyzwaniu. Jeśli zabierzesz się za tą "Perłę" - masz we mnie kibica i bardzo chętnie będę śledził wszystkie prace - jeśli tylko zechcesz się nimi z nami dzielić.
Awatar użytkownika
bartes123

Dejmien pisze:Forum jest ogromne dla tego znaleźć coś jest Panowie naprawdę trudno. Ja dziękuje za linki, sam pewnie bym tego nie znalazł, a nawet jeśli to ile czasu zaoszczędzonego.

Szukając czegoś na tak przepastnym i bogatym w wiedzę forum, nigdy nie spodziewasz się na co możesz trafić. Szukanie i przeglądanie forum, dowiadywanie się wszystkiego na temat modelarstwa, budowy modeli, technik, materiałów, nigdy nie jest czasem straconym.
W ten sposób zdobyta wiedza zawsze będzie owocować, będziesz wiedział gdzie czego szukać.
A tak, podane na tacy plany i żadnego wysiłku.

Nawet sex, chociaż sprawia przyjemność, to jednak trzeba się nieco namęczyć...
Awatar użytkownika
Dejmien

Post autor: Dejmien »

Prawda, prawda, zgadzam się, ale aby przeglądnąć całe forum , które posiada jeszcze dodatkowo masę wątków, które niestety ale nic nie wnoszą a jest to czasem tylko stek obelg - nie jeden taki tutaj znalazłem bo przeglądam, czytam i szukam i już się nauczyłem, że starych wątków, w których jest mniej niż dwie strony w ogóle nie warto otwierać. Powinniście takie wątki usuwać - taka moja sugestia dla moderatorów. One nic nie wnoszą a podnoszą ciśnienie. I zamiast zachęcać zniechęcają. Czasami fajnie jest poszukać i poszperać - ale dostać link również jest dobrze - zauważ, że na nich również sporo nauki się znajduje. A mimo wszystko mój czas do cennych należy, bo niem go za dużo - chyba, że masz już wolne :P
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Dejmien pisze:niestety ale nic nie wnoszą a jest to czasem tylko stek obelg

I te są najzabawniejsze . Wręcz przeciwnie , wnoszą wiele , na przykład emocji . Nie ma nic przyjemniejszego jak naciupać jakiemuś bałwanowi 8-)
http://www.iik.suzuki.pl/
ODPOWIEDZ