Problem z czytaniem planów modelarskich

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
Jaroslaw R.

Post autor: Jaroslaw R. »

Na Dzonce nikt się czytania planów raczej nie nauczy , no chyba że zbuduje Dzonkę z planów :)
Awatar użytkownika
rychenko

Re: Problem z czytaniem planów modelarskich

Post autor: rychenko »

Witam
Jarosławie R wiem ze jesteś od niedawna na kodze i cieszy mnie ze przeglądasz Ją i to jak widać dosyć dokładnie bo zaglądasz do tematów „ z przeterminowaną data ważności „ tylko daj sobie spokój z oznajmianiem wszem i wobec ze to czytałeś bo raz ze Twoje posty w tych tematach niczego nowego nie wnoszą a po drugie zaśmieca się tylko tematy nie potrzebnie które już i tak dawno miały okres swojej świetności .
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Borek
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Borek »

1-Gold[1].jpg

Jarosław zasługujesz na nagrode złotej łopaty za odkopywanie starych wątków
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
Jaroslaw R.

Witam Pana Panie Ryszardzie. To ja tak Ad vocem. Mi nie chodzi o odgrzewanie starych ziemniaków, tylko o to że, z tego typu poradami to trzeba (tak jak kolega w ostatnim komentarzu pewnie nieświadomie pokazał) ŁOPATOLOGICZNIE :) Jak Pan sam zauważył dużo czasu poświęcam na czytanie starych tematów, ale to że są stare to nie oznacza że nie na czasie. A najczęściej nic nie wnoszące komentarze, to komentarze tych co wiedza a nie powiedzą, tylko drwią.

Z Wyrazami Szacunku
Jarosław Renecki
Awatar użytkownika
rychenko

Witam
Jarosławie tak jak napisałem w poprzednim poście mnie bardzo cieszy ze czyta się Kogę i nie tylko nowe posty ale i te archiwalne , lepsze to niźli zadawanie głupawych pytań na które są odpowiedzi na Kodze bo jak sam pewnie się już przekonałeś Koga to skarbnica wiedzy szkutniczej tworzona za sprawą niejednokrotnie wybitnych modelarzy , i zgadzam się ze stare tematy dla niektórych mogą być całkiem „świeże” tyle ze Ty drogi Kolego w swoich postach nie pytasz o poradę czy nie wnosisz nic nowego w danym temacie a raczej oznajmiasz ze go przeczytałeś , bez urazy ale jakby każdy nowy Kogowicz cos tam wyszperał w czeluściach Kogowego przepastnego archiwum i oznajmił wszem i wobec ze to przeczytał to nie było by miejsca na bieżące relacje i stąd moja reakcja .
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Jaroslaw R.

Panie Ryszardzie to chyba ja wiem lepiej ,czy coś komuś oznajmiam czy nie.
To już trzeci Pański komentarz związany z moją osobą i bynajmniej niezbyt grzeczny.
Przykro mi to stwierdzić, ale Pana avatar Panie Ryszardzie kojarzy mi się bardziej z uszczypliwościami niż z fachowymi radami dla początkujących.

Z Wyrazami Szacunku
Jarosław Renecki
Awatar użytkownika
rychenko

Witam
Jarosławie Ty chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem !!! jeśli to był nie grzeczny post to chyba jeszcze nikt Tobie dosadnie nie napisał co o Twoich wypocinach myśli bo byś takich idiotyzmów nie wypisywał już Romek S ostatnio Tobie pisał na taki sam temat ale widać nie dotarło jakoś , nie będę pisał co na myśl mi przychodzi jak patrzę na Twój awatar bo czasami z papci wyskoczysz a nie daj bóg przez okno w akcie rozpaczy .
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Jaroslaw R. pisze:Panie Ryszardzie to chyba ja wiem lepiej ,czy coś komuś oznajmiam czy nie.

większość języków europejskich (innych, niestety, nawet nie słyszałem) ma to do siebie, że nawet bez woli użytkownika konstrukcja gramatyczna pozwala na przesądzenie, czy to zdanie oznajmiające czy pytające.

Jaroslaw R. pisze:Na Dzonce nikt się czytania planów raczej nie nauczy , no chyba że zbuduje Dzonkę z planów :)

jest to typowe zdanie oznajmiające. można dyskutować oczywiście nad jego sensem, ale gramatycznie nie ma żadnych wątpliwości. za to, z punktu widzenia naszego - modelarskiego - forum, można rzeczywiście zastanowić się, czy tak przedstawiona opinia ma sens. po pierwsze, już sam Autor troszeczkę daje nam do zrozumienia, że nie wierzy w wygłaszane przez siebie tezy (cyt.: "raczej"). po drugie zakłada (błędnie), że jedynym źródłem planów jest tylko firma LOK, Shipyard i ewentualnie Muzeum w Greenwich. tak się składa, że "kogowa" dżonka powstała w oparciu o plany zamieszczone, o dziwo, w czasopiśmie modelarskim (Modelarz, niestety, nie wiem jaki to numer). po trzecie, każdy rysunek służący budowie można od biedy nazwać planami, tylko od nas zależy, czy nazwiemy to planem, czy szkicem, czy jakkolwiek inaczej.

na koniec muszę zgodzić się ze swoimi przedpiścami. mógłbym znaleźć inne przykłady Twoich wypowiedzi (oznajmiających), ale nic nie wnoszących.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
Jaroslaw R.

Drogi Panie jerry_bee. Moich postów jest 16 z czego dwa były odpowiedzią . Widzę ze Kolesiostwo większe tu jest niż na Wiejskiej. Jak do tej pory nie wykazałem się chamstwem, choć z chamstwem się już Tu spotkałem.

Nie zastanawia Pana dlaczego młodzi ludzie, są uczestnikami tego forum tylko przez ok.40-70 postów ?

to tyle z mojej strony.
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Jaroslaw R. pisze:Nie zastanawia Pana dlaczego młodzi ludzie, są uczestnikami tego forum tylko przez ok.40-70 postów ?

może dlatego, że tak naprawdę nie interesują się modelarstwem?

p.s. jakoś nie zauważyłem tutaj "chamstwa" w stosunku do modelarzy. każdy, kto zada sobie trud i zacznie budować model zawsze może liczyć na pomoc innych. przede wszystkich tych, których nazywasz "chamami". i to tyle z mojej strony.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Zablokowany