CNC dla modelarni

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Avo

CNC dla modelarni

Post autor: Avo »

Przeglądając inne fora internetowe natrafiłem na ciekawy temat. Pewna firma ogłosiła ciekawy konkurs - w skrócie - można uzyskać maszynkę CNC dla modelarni na okrągły rok. Szczegóły w linku.

http://www.tanie-cnc.pl/forum/viewtopic.php?t=185

Osobiście nie mam nic wspólnego z powyższą firma :)

pozdrawiam.
Czasem delektuję się głupota własnych myśli:)

W porcie: dżanka
W stoczni: multum roboty;)
Awatar użytkownika
mirek

Re: CNC dla modelarni

Post autor: mirek »

Inicjatywa godna uwagi jest tylko jedno małe ale :
- musi wykazać się znajomością tematyki CNC z zakresu obsługi oraz projektowania
To nie jest takie proste , sama obsługa maszyny wymaga sporo czasu a o projektowaniu już nie wspomnę
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Adam70

Post autor: Adam70 »

mirek pisze:Inicjatywa godna uwagi jest tylko jedno małe ale :
- musi wykazać się znajomością tematyki CNC z zakresu obsługi oraz projektowania
To nie jest takie proste , sama obsługa maszyny wymaga sporo czasu a o projektowaniu już nie wspomnę

Zgadzam się z Tobą. Nic nie napisali o oprogramowaniu jakie winna posiadać dana modelarnia (chyba, że sami zapewniają ). Projektowanie - jak słusznie zauważyłeś jest pracochłonne ale do przebrnięcia (wszystko zależy od programu w jakim to robisz - SolidCam , SolidWorks). Chyba najistotniejszym jest jednak dobór odpowiednich narzędzi oraz parametrów obróbki (np. w programie SURFCAM czy CAMWorks ) i tu potrzebna już jest spora praktyka.
sina2

Post autor: sina2 »

miałem kiedyś okazję rozmawiać z osobą która robi te frezarki, ta akurat ma konstrukcje drewnianą, maszyny te nie mają jakiegoś własnego programu sterującego tylko chodzą pod MACH, czyli przyjmują wiele plików , może to być nawet bitmapa, można więc zrobić coś w corelu, zwcad lub dowolnym innym programie graficznym, jak ktoś ma chęć może się nauczyć g-kodów i sterować ją z palca
ODPOWIEDZ