Pytanie

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
myszor

Pytanie

Post autor: myszor »

Mam pytanie do znawców elektryki .
Chciałbym nabyć taką małą heblarke ale nie wiem jak odczytać moc tego cuda .
Nie rozumie nic z tego . Ma dwa silniki ?:(
http://www.hafen.pl/produkty/strugarko- ... 39?t=zamow
Dziękuje za pomoc z góry :)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
jeskom

Re: Pytanie

Post autor: jeskom »

Maszynka ma 1 silnik.
Masz 2 oznaczenia S1 i S6
Moc silnika S1 100% 1,5 kW (2,0 PS)
S6 40% 2,1 kW (2,8 PS)

S1 to dopuszczalne obciążenie przy pracy ciągłej, S6 to praca okresowa długotrwała z przerywanym obciążeniem. O ile pamiętam chodzi tu głównie o chłodzenie maszyny. Przy S6 się mocno nagrzewa, obroty spadają przy dużym obciążeniu. Po przerwaniu obciążenia obroty wracają do normy, wzrost temperatury zostaje przerwany a chłodzenie też jest już skuteczniejsze.

Przy pracy ciągłej S1 maksymalne obciążenie jest po prostu sztucznie hamowane (czujniki, mierniki, które mogą wyłączyć silnik przy przeciążeniu, chociaż pewnie nie wszędzie się to stosuje) i pomimo teoretycznego zapasu mocy, obroty nie spadają i nie następuje przegrzanie silnika.

ale to tak trochę mojej wiedzy z elektroniki i troszkę się forum wspomogłem. Starsi koledzy mnie poprawią :D
Awatar użytkownika
koziobrody

Post autor: koziobrody »

Wyjaśnienie ze wszech miar słuszne .Na chłopski rozum oczywiście.O to z pewnością chodziło.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jaroslaw R.

Post autor: Jaroslaw R. »

[quote][/quote]To ja tu zapytam.

Sezonowanie gruszy.
Chodzi mi o proces przed pocjęciem na deski.

Jak w styczniu zetnę tą 10m gruszkę, to na jakie odcinki ją pociąć?
Bale pozostawić z korą i przeciąć wzdłuż na pół, pomalować z obu stron czy całe bale okorować i zamalować oba końce?

I czy jak w styczniu zetnę to na lato będzie można przetrzeć na deski?

Z góry Dziękuję za podpowiedź
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Okres ścięcia najbardziej prawidłowy , drzewo w tym czasie jest bez soków . Najlepiej by było gdybyś od razu pociął to drewno na bale tak ok 50-60 mm i niech tak schną . Ale jeżeli chcesz ciąć na deski to raczej pomyśl dobrze czy warto to robić! Tnąc na bale będziesz miał większe pole manewru przy doborze materiału. Pocięte bale zostaw w suchym miejscu co najmniej rok . Ja suszę drewno w warunkach naturalnych min 4 lata
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Jaroslaw R.

Post autor: Jaroslaw R. »

Panie Mirku dziękuję. Kolejny raz mi Pan pomógł poradą, proszę napisać gdzie to dobre whisky wyślę:)
ODPOWIEDZ