Zwracam się do was z prośbą o wytłumaczenie mi, jak zrobić kopię rysunków z planów , żeby nakleić je na deseczkę i wyciąć. Posiadam drukarkę Canon ze skanerem. Zeskanowałem interesujące mnie elementy z planów na komputer i wydrukowałem. Za każdym razem wydrukowało mi rysunek tylko że w rozmiarze innym niż jest to na planie. Ustawienia wydruku A4 itd.
Czy może mi ktoś napisać po chłopsku jak to zrobić ?
pozdrawiam
Jarek
Skanowanie
- jeskom
Re: Skanowanie
Niestety skaner u ciebie skanuje całą stronę i minimalnie ją pomniejsza aby zmieściła się na format A4 (mimo iż dajesz skan 1:1). Kiedyś badałem temat i gorsze skanery tak mają. W firmie miałem skaner za 20-parę tys. (wysoki format) i ten faktycznie skanował 1:1.
Ja u siebie na HP mam to samo. Ale skanuje normalnie do pliku. Plik otwieram w Corelu i całość potem powiększam procentowo tak aby dopasować do oryginału.
Ja u siebie na HP mam to samo. Ale skanuje normalnie do pliku. Plik otwieram w Corelu i całość potem powiększam procentowo tak aby dopasować do oryginału.
- paniol2005
Przepraszam z góry za post nie całkiem na temat , oczywiście jeśli bardzo koliduje proszę moderatorów o skasowanie.
Jarku , chodzi mi o "żeby nakleić je na deseczkę i wyciąć".
Nie wiem jak to się ma do drukarki atramentowej - ja mam laserową , ale do rzeczy naklejanie może zdeformowac kształt .
Na forum lotniczym mają taki "knif" : posmarować materiał nitro i położyć na to co się wydrukowało (oczywiście wydrukiem do materiału) - pięknie się kopiuje .
Nie wolno dociskać palcem , raczej np filcem .
Jarku , chodzi mi o "żeby nakleić je na deseczkę i wyciąć".
Nie wiem jak to się ma do drukarki atramentowej - ja mam laserową , ale do rzeczy naklejanie może zdeformowac kształt .
Na forum lotniczym mają taki "knif" : posmarować materiał nitro i położyć na to co się wydrukowało (oczywiście wydrukiem do materiału) - pięknie się kopiuje .
Nie wolno dociskać palcem , raczej np filcem .
Pozdrwiam - Tomek
- Jaroslaw R.
dziękuję za posty.
Co do deformacji to kupiłem w papierniczym kartki (etykiety formatu A4) które są na kleju. Ściąga się tylko papier zabezpieczający i wcześniej wydrukowany rysunek nakleja się na przyszykowaną deseczkę. Nic się nie deformuje a przy szlifowaniu trzyma znakomicie ( oczywiście jak się źle naklei na deseczkę to już jest do śmietnika i trzeba nowe nakleić) Równo,czysto.
Kwestia drukarki rozwiązana i drukuje poprawnie.
Temat do skasowania
pozdrawiam
Jarek
Co do deformacji to kupiłem w papierniczym kartki (etykiety formatu A4) które są na kleju. Ściąga się tylko papier zabezpieczający i wcześniej wydrukowany rysunek nakleja się na przyszykowaną deseczkę. Nic się nie deformuje a przy szlifowaniu trzyma znakomicie ( oczywiście jak się źle naklei na deseczkę to już jest do śmietnika i trzeba nowe nakleić) Równo,czysto.
Kwestia drukarki rozwiązana i drukuje poprawnie.
Temat do skasowania
pozdrawiam
Jarek
- Jaroslaw R.
Mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam piłę taśmową http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/pila-tasmowa-hbs-300j.html
Próbowałem pociąć z grubszej deski gruszy, deseczki o gr. ok 10mm i mimo dobrego ustawienia i naciągu cięcie wychodzi okropnie a przy tym wydaje dźwięki że aż mi pies wyje. Może to wina piły (taśmy) jaką dostałem wraz z maszyną, bo nie ma na niej żadnych oznaczeń.
Jaką piłę byście mi polecili ? Prawdopodobnie kupię nową ( do cięcia drewna twardego lub zmarzniętego )
ale chciałbym poznać waszą opinię i podpowiedź co do firmy.
z góry dziękuję za pomoc
Jarek
Próbowałem pociąć z grubszej deski gruszy, deseczki o gr. ok 10mm i mimo dobrego ustawienia i naciągu cięcie wychodzi okropnie a przy tym wydaje dźwięki że aż mi pies wyje. Może to wina piły (taśmy) jaką dostałem wraz z maszyną, bo nie ma na niej żadnych oznaczeń.
Jaką piłę byście mi polecili ? Prawdopodobnie kupię nową ( do cięcia drewna twardego lub zmarzniętego )
ale chciałbym poznać waszą opinię i podpowiedź co do firmy.
z góry dziękuję za pomoc
Jarek
-
Sprawdziłeś przerwę na prowadzeniu ( łożyska ) ?
Czy miałeś opuszczony ogranicznik wysokości cięcia ?
Czy drewno było wysuszone ?
Mokre drewno potrafi ściskać taśmę. Trzeba wtedy wcisnąć mały klin w rzaz ( na początku ) będzie to działać jak klin w piłach stołowych .
Może za szybko chcesz przepiłować , nie na siłę .
Z tego co pokazałeś jest to dobra piła i ma swoją moc . . Musisz sam nauczyć się obsługi .
HOLZMANN to już narzędzie z górnych półek tak że proponuje tylko taśmy jakie podaje producent , na pewno nie chińczyka .
Masz tu linka do zasad eksploatacji pił taśmowych http://termixpily.pl/Zasady_eksploatacj ... smowych,36
A może odwrotnie zamontowałeś taśmę , zębami do tyłu

Czy miałeś opuszczony ogranicznik wysokości cięcia ?
Czy drewno było wysuszone ?
Mokre drewno potrafi ściskać taśmę. Trzeba wtedy wcisnąć mały klin w rzaz ( na początku ) będzie to działać jak klin w piłach stołowych .
Może za szybko chcesz przepiłować , nie na siłę .
Z tego co pokazałeś jest to dobra piła i ma swoją moc . . Musisz sam nauczyć się obsługi .
HOLZMANN to już narzędzie z górnych półek tak że proponuje tylko taśmy jakie podaje producent , na pewno nie chińczyka .
Masz tu linka do zasad eksploatacji pił taśmowych http://termixpily.pl/Zasady_eksploatacj ... smowych,36
A może odwrotnie zamontowałeś taśmę , zębami do tyłu

Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- Jaroslaw R.
Hahaha dzięki za cenne wskazówki, zwłaszcza tą ostatnią 
Drewno jest dobrze wysuszone. Całkiem możliwe, że taśma do maszyny była ta najtańsza i nie przeznaczona do cięcia twardego drewna, a i z tym klinem nie pomyślałem
Wsadzę nową taśmę i popróbuję. Zamówiłem http://www.makita.sklep.pl/b-16689-brzeszczot-bezkoncowy-do-drewna-ciecie-krzywizn-2240-x-6mm-6tpi4mm-kpl3szt-makita-do-lb1200-p-2331.html Jak mi będzie to wychodziło to budowę modelu rozpocznę za kilka dni.
Dzięki myszor każdy punkt o którym napisałeś sprawdzę, zwłaszcza ten z taśmą zamontowaną odwrotnie hahaha

Drewno jest dobrze wysuszone. Całkiem możliwe, że taśma do maszyny była ta najtańsza i nie przeznaczona do cięcia twardego drewna, a i z tym klinem nie pomyślałem
Wsadzę nową taśmę i popróbuję. Zamówiłem http://www.makita.sklep.pl/b-16689-brzeszczot-bezkoncowy-do-drewna-ciecie-krzywizn-2240-x-6mm-6tpi4mm-kpl3szt-makita-do-lb1200-p-2331.html Jak mi będzie to wychodziło to budowę modelu rozpocznę za kilka dni.
Dzięki myszor każdy punkt o którym napisałeś sprawdzę, zwłaszcza ten z taśmą zamontowaną odwrotnie hahaha
- koziobrody
Witam.Proponuję "zatelefonić" do Ostrzalni w Reszlu do p.Jurka Bujnowskiego.Przedstawić problem.To facet z ogromną wiedzą o piłach.Pomoże i podpowie.Pozdrawiam.