Modele zaglowcow

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Modele zaglowcow

Post autor: RomekS »

Obejrzalem sobie nawet ladne
i niektore imponujaco wygladajace
modele http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1664858

i nasunelo mi sie takie spostrzezenie:

zaden talrep i
wyblinka nie jset wykonany prawidlowo.
Za to piekne zdobienia i drewno.

Niektore olinowanie jest dziwne.

Nie zebym krytykowal bo sam takich modeli nie zrobie jeszcze dlugo,
ale mysle ze elementy olinowania sa spartaczone.

Chyba ze dla efektu tak wykonane :unsure: :unsure: :unsure:
Awatar użytkownika
Zbyszek

Odp:Modele zaglowcow

Post autor: Zbyszek »

Romek nie wiem czy zauważyłeś że produkcją zajmuje się firma rozporowadzająca drzewno egzotyczne min.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Drzewno i modele piekne ...
i dlatego szkoda,
ze olinowanie sknocone, relingi tez,
i moze bym to przemilczal
bo sam nie lubie krytyki ale napisane jest cyt:

"Każda jego część to prawdziwe arcydzieło modelarstwa! "

z ktorym to stwierdzeniem pozwole sobie sie nie zgodzic..
:dry: :dry:
Obrazek
Awatar użytkownika
banderas

Post autor: banderas »

No właśnie. Jest w Szczecinie na oś,Słonecznym sklep tej firmy i byłem tam kiedyś ba a nawet widziałem tam model na wystawie niestety tylko jeden ale chciałem tam kupić fornir i początkowo pani chciała mi sprzedać po parę listków bo o tylko tyle potrzebowałem ale jak powiedziałem że potrzebuje do modeli to nagle zmieniła ton i stwierdziła że musiałbym kupić przynajmniej całą paczkę co mnie bardzo zdziwiło więc dałem sobie spokój i pojechałem do firmy Forest gdzie bez żadnych problemów sprzedano mi co chciałem i ile chciałem Polecam mają wyśmienity wybór i ceny marzenie.
Ale do czego piję.Myślę że zrozumiałem zmianę nastawienia tej sprzedawczyni do mnie a sam model który tam widziałem niestety ja jestem amatorem i się uczę ale jak dla mnie ten model ktoś zrobił w pośpiechu i strasznie niechlujnie tzn armatki z drewna nawet nie pomalowane a takielunek wyglądał jakby był zrobiony z włóczki mojej babci a to drewno z czego był zrobiony to prawdopodobnie był buk zabejcowany na sapelę czy coś w tym guście.
Oczywiście to moja opinia i widziałem tylko jeden ich model ale samego sklepu nie polecam bynajmniej w Szczecinie.
POZDRAWIAM antoniignas@wp.eu
W stoczni Golden Hind,kontenerowiec w firmie,Opty w szkole córki
W hangarze SPITFIRE
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Romek co tu dużo mówić reklam dźwignią handlu., i nie ma co nawet dyskutować nad tym tematem.
Pozdrawiam!!!
langustier

Post autor: langustier »

Witam
Popatrzyłem i mam taka uwagę: trudno wymagac od typowo komercyjnej produkcji wiele.
To są modele - dekoracje- a nie modele redukcyjne.
Uwag oczywiscie jest więcej, chocby fatalnie , zupełnie bez znajomości prawidel uszyte żagle np. na Shamrock-u czy bezany na innych jednostkach, bardzo niestaranne układanie listew poszycia na dziobach szególnie na "Soleil Royale", bardzo duże bloki na takielunku itd. itp. .
Ale to są model komercyjne i tyle. Tylko zaczęło sie to wszystko lekko rozszerzać na innych producentów.
Firma Graupner zdecydowanie postawiła na modele "redukcyjne" gotowe do pływania. Sezon czy dwa temu wypuscili takiego "gotowca" sprawdził się , więc robią w Chinach gotowe modele do pływania. Są bardzo uproszczone i tylko z daleka przypominają pierwowzory. Tak więc z modelarstwem to już prawie nie ma nic współnego, podobnie jak ta oferta z Allegro.
Michał
ODPOWIEDZ