Nie chcąc zaśmiecać działu karton- fornir krótki pościk na powyższy temat w Hyde parku. O co mi chodzi?, A mianowicie: po obejrzeniu ostatnio kilku modeli okrętów związanych z Pomorzem, zastanawiam się czy nie podjąć się wykonania,właśnie w formie karton-fornir- drewno następujących modeli:
1. nef
2. karawela "Piotr z Gdańska"
3. holk gdański
4. koga elbląska
Okręty nie sa wymienione hronologicznie ale to na razie mało ważne. Bazą wykonania byłyby edycje MM. Skłaniam sie do skali jednej dla wszystkich model, czyli 1\100. Wiem, że kwartet można byłoby rozszerzyć przynajmniej do wielkości orkiestry kameralnej, ale zostańmy na razie na tych czterech. Pytanie do kolegów: kto ma plany NEFa, co sądzicie o wybranej skali, uwzgledniając przyszłą ekspozycje wszystkich czterech w bliskim sąsiedztwie, by mozna było porównać podobieństwa i ewolcje statków na przestrzeni kilku wieków.
Kwartet pomorski
- krzysztof
Kwartet pomorski
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
- jerry_bee
Odp:Kwartet pomorski
Krzysiek, nie wiem czy na naszym spotkaniu mówiłem czy nie, ale ten temat jest mi dość bliski. kiedyś nawet myślałem o małej dioramce portu gdańskiego z Xv/Xvi wieku, ale wiesz jak moje plany się kończą :ohmy:
ten holk co go widziałeś to opracowanie na podstawie książki Herr Wintera, wiele mu nie brakuje żeby go wydać jako model kartonowy :P ;)
jakby co to możesz na mnie liczyć, tylko nie wiem jak to się ma do Twoich innych planów ;)
ten holk co go widziałeś to opracowanie na podstawie książki Herr Wintera, wiele mu nie brakuje żeby go wydać jako model kartonowy :P ;)
jakby co to możesz na mnie liczyć, tylko nie wiem jak to się ma do Twoich innych planów ;)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- krzysztof
Odp:Kwartet pomorski
No, to juz mnie znasz ak zły szeląg. Skończyłem dżonkę, do K&M, no wiesz... a do szalupy jeszcze troche i mnie nosi. Przeglądałem to co kiedyś zebrałem i ułożył mi sie taki planik ( brak tylko nefa ). Co sadzicie o skali?
pozdrawiam Krzysztof