Ostatnio odwiedził mnie mój serdeczny kolega z modelarni i tak sobie gadaliśmy o modelach żaglowców.
W czasie rozmowy wynikł mały problem z kadłubem a tak dokładnie z malowaniem kadłuba poniżej linii wodnej.
Nie za bardzo wiemy obydwaj czy na pomalowanym na biało kadłubie powinno być widać deski ( Listwy).
Ja się upieram, że nie powinno być widać połączeń listewek, ponieważ w oryginale kadłub był uszczelniany, smołowany a na koniec malowany wapnem z pokostem czy też innymi miksturami, więc nie było widać połączeń desek a jeżeli już to bardzo minimalnie.
Model jest przecież robiony w jakiejś skali i nie powinno być widać łączeń listewek.
Może jestem w błędzie, ale patrząc na modele w różnych relacjach w sieci nie widzę nigdzie łączeń listewek w części kadłuba gdzie jest on pomalowany na biało.
Nie mam dużego doświadczenia z modelami szkutniczymi i dlatego proszę o opinie kolegów bardziej doświadczonych w tej materii
Malowany kadłub
-
Odp:Malowany kadłub
Moje doświadczenie jest jeszcze mniejsze niż twoje, ale w pełni Cię popieram, bo wyznaję zasadę, że model powinien być jak najbardziej realistyczny. A co do niewidoczności łączeń to biała farba raczej ukrywa je, niż podkreśla, w przeciwności do ciemnych. Takie jest moje zdanie.