Mikolaj

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
stefan

Mikolaj

Post autor: stefan »

Mikolaj sie troche spoznil ale... wybaczylem:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Budrys

Odp:Mikolaj

Post autor: Budrys »

Witam.
Mikołaj się postarał! Duuuża rzecz - dosłownie i w przenośni. Teraz nie będzie kłopotów z wykonaniem części do modeli i oprzyrządowania warsztatowego. Gratuluję i życzę zadowolenia i satysfakcji.:woohoo:
Budrys.
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Stefan napisz coś więcej o tym sprzęciku. Dla mnie może przyjść nawet w maju z takimi prezentami.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Zbyszek napisal
Stefan napisz coś więcej o tym sprzęciku

Narazie tyle sie dowiedzialem:
Max dlugosc toczonego przedmiotu-250mm, max srednica-120mm, nad suportem-50mm, mozliwosc toczenia stozka, nacinania gwintow, posuw prawo, lewo, predkosc -250, 500, 1000, 2000obr/min.

Obrazek
vegelus

Post autor: vegelus »

Maszynka fajna bo jeszcze DDR pamięta. W porównaniu do nowych (chińskich) tokareczkę ta jest ciężka i solidna :)

ps. łatwo to to przerobić na tokarkę CNC
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Ja zamówiłem coś innego.....
na działkę ...
http://www.allegro.pl/item149497448_promocja_wiatrowka_slavia_631_4lux_kononowicz.html

Też drewno i można będzie coś udoskonalic ...

np tak ... http://www.airguns.budu.pl/showme2.php?str=drewno_chinka

chociaż Slavia za dużo udoskonaleń nie wymaga ....

A ogólnie to z "CZASEM" zaczęło być u mnie kiepsko...
Za dużo zajęć...:pinch: :pinch:
Awatar użytkownika
Rafal

Post autor: Rafal »

Witam,
Mam pytanie - czy są gdzieś w Polsce do dostania książki z cyklu Anatomy of Ship i czy została wydana Cleopatra?
Szukam, szukam i nigdzie nie mogę trafić - same zagraniczne sklepy.
Pozdraiwam
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Już myślałem, że Mikołaj o mnie zapomniał a tu taka niespodzianka pod choinką
Obrazek

Z zestawem tym po raz pierwszy spotkałem się w Poznaniu na salonie Modelarskich, właśnie tam odbyła się jakby premiera tego modelu, jaką przygotowało wydawnictwo Shipyard. Model jest opracowany w skali 1:72
Otwierając pudełko doznałem jakby szoku, w pudełku jest wszystko, co jest potrzebne do zbudowania modelu!!!! Klej, farby, żyletka a nawet pędzle do malowania no i co najważniejsze bardzo dobrej jakości bloczki i jufersy o gotowych masztach nie wspominając.

Obrazek

Elementy pięknie po wycinane laserowo, i bardzo ciekawie opracowana instrukcja, mało tekstu, ale za to masa zdjęć dokładnie pokazująca jak wykonać model.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Czy model HMS Alert jest zwiastunem nowego pomysłu wydawnictwa, Shipyard?
Tego nie wiem!
Po dokładnym zapoznaniu się z zestawem wydaje mi się, że na podstawie tego zestawu można wykonać model metodą piankowo fornirową i nie tylko!
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

Rafal, Anatomy of The Ship dostaniesz na http://www.gryfhobby.com , a czy została wydana Cleopatra tego nie wiem
Awatar użytkownika
Rafal

Post autor: Rafal »

Tomku - dzięki za odpowiedź, jednak nie widzę na tej stronie (może nie potrafię znaleźć) z tej serii żadnego żaglowca - same współczesne jednostki :( Nie musi być Cleopatra - może być jeszcze Pandora, gdzieś wyczytałem, że były to bliźniacze jednostki - powstało 17 fregat typu Amazon m.in. właśnie Cleopatra i Pandora.
A teraz mam kilka pytań do Mirka odnośnie Alerta - czy mógłbyś zapytać się Mikołaja gdzie kupił i za ile:) Jak wiadomo Shipyard to "papier" - czy ten model jest powycinany laserowo w papierze czy jest to sklejka? widzę, też że nie ma tam listewk na poszycie kadłuba - rozumiem że są do tego te listwy z 4 fotki? No i ostatnie pytanie - jaki producent farbek i jaki rodzaj (akryle, olejne czy moze bejca?)
Pozdrawiam
Rafał A.

www.motogaragekutno.pl
ODPOWIEDZ