Witam Serdecznie wszystkich Kogowiczów. Po pomyślnych dla mnie "Mistrzostwach Polski pływających modeli redukcyjnych" w, których zdobyłem 1 miejsce w klasie NSS 650. Zamierzam wykonać model żaglowca do klasy NSS A czyli wiernie odwzorowane modele jachtów lub żaglowców. Problem w tym że mam tylko plany "Optyka","Rzeszowiaka" i "Poloneza" do których nie jestem pozytywnie nastawiony, gdyż widziałem je na zawodach i zauważyłem ,że ciężko jest nimi żeglować przy dużym wietrze. Póki co mam na oku "Bolero" , "Pierinę", "Atlantis" oraz "Dove" jednak poza zdjęciami w czasopiśmie "modelarz" nie mam żadnych planów i dokumentacji . Jeśli ktoś z państwa ma dostęp do jakichkolwiek planów tych modeli proszę o kontakt lub odpowiedź. Z góry dziękuję
Tomek, moim zdaniem nie ma sensu budować modelu który już u nas pływa. Jest wiele innych ciekawych modeli do klasy NSS-A np. Endeavour 44", Schärenkreuzer, a może coś do NSS-B np. Colin Archer
Pozdrawiam Grzegorz Jermołaj Pływające i latające RC.
W zupełności się z panem zgadzam ale co mi z tego jeżeli nie mam planów. Wczoraj znalazłem plany Dragona i zastanawiam się czy nie zacząć budowy nad nim, jednakże nie jest on bogaty w detale więc nie powinien dostać dużo pkt za ocenę . Jeśli ma pan może plany żaglowców które pan wymienił to byłbym bardzo wdzięczny za ich udostępnienie.
Ten galeongalleo raczej nie nadaje się do NSS, ale Machichaco może być bardzo fany. Trzeba by jeszcze wybrać skalę i przeliczyć współczynniki. Jest to bardzo ważny element w tej klasie jesli chcemy wygrywać.
Pozdrawiam Grzegorz Jermołaj Pływające i latające RC.
Jest tam wiele innych planów, trzeba tylko przejrzeć i wybrać sobie to co się podoba lub to co będzie dobrze pływało w NSS. http://www.modelismonaval.com/magazine/gaucho/ Pozdrawiam Mirosław J.Golik
Witam wszystkich forumowiczów, nareszcie udało mi się zalogować na tym słynnym forum Tomku, widziałem, że dobrze dajesz sobie radę z pływaniem o czym mówią wyniki. Jesteś też bardzo ambitny skoro chcesz budować własny model do NSS-A. Dostałeś już kilka ciekawych propozycji. Ja mogę ci udostępnić materiały do "Bolero" i "Pieriny" ale jak już pisał kolega "Futaba" - powielanie nie ma sensu. Jeśli masz plany do "Dragona" to polecam. Może ma zbyt mało detali na pokładzie ale dobrze i estetycznie wykonany może robić wrażenie a jako jednostka regatowa da ci na pewno dużo frajdy z pływania, będzie też miał dobre przeliczniki o których wspomniano. Dragon jednego Holendra http://eurosail.nl/gallerijdetail.php?id=16
Po długiej analizie planów Dragona (z Przeglądu Modelarskiego), doszedłem do wniosku że nie nadają się one do modelu RC. Cały artykuł o nazwie "Modele żaglowe typu Dragon" (lub coś w tym stylu ) był poświęcony na wykonanie Dragona jako model wystawowy . Tak więc trzeba szukać dalej. Skupię sie na propozycjach panów, choć nie ukryje że najbardziej interesują mnie Pierina i Bolero.