Szwedzki jacht regatowy

W tym miejscu potykamy się o projektowanie modeli żaglowców - i te na kartce i te tworzone komputerowo
ODPOWIEDZ
langustier

Szwedzki jacht regatowy

Post autor: langustier »

Witam
Poszukuję wszystkiego co kto ma na temat szwedzkiego jachtu regatowego z lat 30 ubiegłego wieku. Jednostka troche przypomina DRAGONA ale jest znacznie większa. To była właściwie szwedzka narodowa klasa Monotypowy kadłub i ograniczenu podlegała tylko powierzchnia żagli [ w tym przypadku 30 m.kw.] To co było na pokładzie to już była sprawa konkretnego wykonawcy lub armatora . Nazywa sie on po szwedzku "Skjaergaarde kryssare" co jest mniej wiecej odpowiednikiem angielskiej nazwy Skeery Cruiser. Aktualnie jestem na etapie robienia kopyta kadłuba do modelu [ skala 1:8] RC na podstwie planów z Modelarza 4/2000 i potrzebuję jak najwięcej zdjęć zabudowy pokładu. Ponieważ mam zamiar zwodować go na wiosnę przyszłego roku stąd moja prośba, w necie znalazłem bardzo niewiele, może komuś sie uda coś więcej trafić.
Pozdrawiam
Michał
langustier

Odp:Szwedzki jacht regatowy

Witam
Wielkie dzięki za linki !! Są O.K.
Mam nadzieję, że w lutym zamieszczę parę zdjęć z budowy modelu, właśnie skończyłem maszt z okuciami i te wszystkie drobiazgi z pokładu [ kipy, knagi, pachoły itd.].Muszę skończyć formę na kadłub i złożyc całość. Chciałbym spróbować postawić go na wodę gdzieś w końcu marca - może sie uda.
Pozdrawiam
Michał
langustier

Odp:Szwedzki jacht regatowy

Witam
Jerry dodaję nastepny adres, chyba najlepszy z tych które dzieki Twoim namiarom znalazłem:
http://www.fky.org/prestodata/execsearch.php4?mask=ext&search_text_fields01=Schärenkreuzer
Pozdrawiam
Michał
ODPOWIEDZ