Witam !
Mam pytanie dot. rysowania/obróbki planów w Corelu. Zgodnie z tym co na forum wyczytałem najpierw zeskanowałem rysunek interesującej mnie jednostki (do formatu tif), dalej otworzyłem w Corelu, obrysowałem ręcznie (próbowałem użyć automatu w CorelTrace, ale efekt był bardzo mizerny), zapisałem w PDF i teraz mam problem - potrzebuję powiększyć rysunek do drukowania. Wiem jaką długość ma mieć kadłub "na papierze", ale jak to ustawić/w jakim programie ? Drukować wybiorę się do jakiegoś punktu, ale chciałbym tam pójść z gotowym plikiem, tym bardziej że nawet w formacie A0 trzeba będzie podzielić na pół (prawie 140cm). Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady.
Pozdrawiam
powiększanie planów do wydruku
- Tomasz_D
Re: powiększanie planów do wydruku
Czegoś nie rozumiem. Najpierw robisz obróbkę w Corelu, w którym pięknie się skaluje i równie pięknie drukuje a następnie tworzysz z tego PDF - to takie celowe utrudnianie sobie roboty ?.
-
Tomasz_D pisze:Czegoś nie rozumiem. Najpierw robisz obróbkę w Corelu, w którym pięknie się skaluje i równie pięknie drukuje a następnie tworzysz z tego PDF - to takie celowe utrudnianie sobie roboty ?.
Nie celowe. To co urzeźbiłem zapisałem do PDF w sumie przypadkowo, mogę zapisać w .cdr, dxf, czy czymkolwiek innym. Może tak: czy w Corelu da się powiększyć rysunek do z góry założonej, określonej w milimetrach wielkości ? W życiu nic w corelu nie robiłem, to obrysowywanie to był mój pierwszy kontakt z programem. Do tej pory używałem ksera (a wcześniej papier milimetrowy). I bardzo chętnie pozostałbym przy kserze, tyle że w tym wypadku nie bardzo się dało.
- Tomasz_D
Jeśli obrysowałeś wszystko ładnie w corelu to zaznacz teraz całe to obrysowanie i przekształć w krzywe. Ustal następnie rozmiar jakiegoś elementu w skali w jakiej ma być plan i narysuj obok niego prostą o takim właśnie wymiarze jaki ma mieć ten element. Następnie cały zaznaczony plan powiększaj lub pomniejszaj tak by wymiar tegoż elementu i długość odcinka się pokryły. Nie wiem czy nadążasz o co mi chodzi.
Wielkość pola roboczego ustawić możesz sobie dowolnie a sam Corel podzieli Ci cały rysunek przy wydruku na kartki A4 które możesz sobie później skleić do kupy.
Wielkość pola roboczego ustawić możesz sobie dowolnie a sam Corel podzieli Ci cały rysunek przy wydruku na kartki A4 które możesz sobie później skleić do kupy.
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
stich pisze:
Nie celowe. To co urzeźbiłem zapisałem do PDF w sumie przypadkowo, mogę zapisać w .cdr, dxf, czy czymkolwiek innym. Może tak: czy w Corelu da się powiększyć rysunek do z góry założonej, określonej w milimetrach wielkości ?
Jest ograniczenie.
Rysunek nie może przekraczać 45 m !!!!
A tak to możesz skalować pliki .cdr jak Ci się tylko podoba,
od tysięcznych części mm do max. 45 m. (2% do 30000%)
Jeżeli już coś zamieniłeś na wektory to po co to przekształcać.
Na rys masz odcinek 45 m i ten sam odcinek pomniejszony do 1/1000 mm
Możesz skalować jak Ci się tylko podoba. Nie widzę problemu.
Model typu "V" możesz narysować w uchu igielnym i
ten sam rysunek z igły powiększyć do skali 1:1 a nawet więcej.
I będzie tak samo szczegółowy.
Co do CTrace, to niestety mimo, że to jeden z najlepszych programów
do przekształcania bitmap na wektory, to jednak w naszej dziedzinie łatwiejsze i
dużo szybsze jest rysownie
z wykorzystaniem krzywych Beziera.
Na Forum to już opisywałem.
- Załączniki
-
- Corel001.jpg (20.38 KiB) Przejrzano 7613 razy
-
- corel45m.jpg (23.84 KiB) Przejrzano 7613 razy
-
Dziękuję pięknie ! Wygląda na to, że działa